Kauza fotbal: Obviněný Malý pozastavuje členství v ČSSD

Markéta Chaloupská
22. 7. 2009 12:20
Malý je jediným obviněným, policie kromě něj zadržela ještě další dva fotbalové bossy

Praha - Úterní policejní razie, na základě které detektivové zadrželi tři fotbalové bossy, už má politické důsledky.

Jediný obviněný, sociální demokrat a někdejší náměstek ministerstva školství za ČSSD Ladislav Malý, chce pozastavit své členství v partaji.  

"Pan Malý je dodnes členem ČSSD. V současnosti ale připravuje žádost o přerušení členství," řekl Aktuálně.cz Ondřej Macura z tiskového oddělení ČSSD s tím, že v současnosti Malý žádnou významnou funkci ve straně nezastával.

Podle Macury pošle žádost předsedovi své "domovské" organizace v Unhošti, která poté o pozastavení rozhodne.

Policie provedla v úterý razii, po které oznámila, že zatkla bývalého předsedu Českomoravského fotbalového svazu Pavla Mokrého, zadržela i Václava Chválu a právě Ladislava Malého.

Kriminalisté se jednoznačně zabývají finančními machinacemi kolem vstupenek pro mistrovství Evropy v roce 2004. Konkrétně jde o možné daňové úniky.

Je v tom nevinně

Podle funkcionáře Jiřího Kubíčka, který dlouhodobě kritizuje hospodaření ČMFS, je v tom Malý nevinně.

"Mrzí mě to, protože podle mě on v celé té kauze hraje minimální roli. Problém je, že on byl v roce 2004 v době Euro 2004 generálním ředitelem Fotbal Tradingu. Tedy firmy, která se měla na daňovém úniku podílet," míní Kubíček. Kubíček dodal, že Malý ve "vysokém" fotbale de facto skončil v roce 2005, kdy se otevřeně postavil za Ivana Haška.

Že byl Malý obviněn kvůli svému šéfování Fotbal Tradingu, naznačil i zadržený boss Mokrý. Podle něj byl Malý jediným zaměstnancem této firmy.

Náměstek a dozorčí

Ve vysoké politice působil Malý jako náměstek a spolustraník sociálně demokratického ministra školství Eduarda Zemana. Tehdy měl na starosti tělovýchovu a sport. Fakticky byl tedy hlavní osobou, která měla vliv na granty a dotace.

"Mým náměstkem byl po celé čtyři roky (do roku 1998 do roku 2002, pozn. red.) a byl jsem s ním spokojen. Žádný problém jsem s ním nikdy neměl," řekl Aktuálně.cz Zeman.

Problém s ním ale měla nová ministryně Petra Buzková. Od ní dostal spolu s vrchním ředitelem sekce Státní informační politiky ve vzdělávání Drahomírem Fránkem výpověď kvůli nepovedenému projektu Internet do škol.

Mimochodem: Jako vládní zmocněnec měl také na starosti stavbu Sazka areny a mistrovství světa v hokeji 2004.

Malý také figuruje v dozorčí radě společnosti Česká olympijská, což je marketingová agentura Českého olympijského výboru. Do ledna 2005 měl na starosti ve výboru fotbal, poté judo.

"V tomto případě ctíme presumpci nevinny. Věříme, že nic špatného neudělal," řekl Aktuálně.cz předseda společnosti Milan Jirásek s tím, že veškeré informace má zatím jen z tisku, a dokud nebude případ nějak uzavřen, nebude proti němu výbor podnikat žádné kroky.

Malý také bývá spojován s prvoligovým Kladnem, kde předsedá dozorčí radě klubu. Nahradil jiného politika - kontroverzního Michala Krause.

 

Právě se děje

Další zprávy