Poslanci míří prvně do lavic a budou volit své vedení

Domácí Domácí, Jakub Novák
Aktualizováno 25. 11. 2013 12:57
Dění z ustavující schůze Poslanecké sněmovny budeme sledovat v online reportáži.
Foto: Vojtěch Marek

Praha - "Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí." Těmito slovy v pondělí zahájí dvě stě (staro)nových poslanců činnost nové Poslanecké sněmovny.

Ustavující schůze dolní komory se koná měsíc od voleb, tedy v prakticky nejzazším možném termínu. Naposledy pod vedením předsedkyně Miroslavy Němcové (ODS) budou poslanci řešit zejména organizační záležitosti.

Nicméně poprvé v historii budou poslanci rozhodovat také o senátních zákonných opatřeních.

Po složení poslaneckých slibů vezmou noví zákonodárci na vědomí ustavení volební komise, na jejímž obsazení se minulý čtvrtek dohodli zástupci poslaneckých klubů (do jejího čela byl zvolen poslanec hnutí ANO  Martin Kolovratník).

Poté se navrhne a ustanoví mandátový a imunitní výbor, po němž přijde na řadu patrně nejzajímavější část, tedy volba vedení Sněmovny - bude zde navrženo jméno nového předsedy Poslanecké sněmovny, stejně jako počet místopředsedů a personální obsazení těchto postů.

Jejich samotná volba však - vzhledem k zákonným 24hodinovým lhůtám - proběhne až ve středu. Kromě toho budou poslanci na své první schůzi navrhovat a obsazovat jednotlivé sněmovní výbory, kterých bude nakonec stejně jako v předchozím volebním období.

 

Právě se děje

Další zprávy