Poslanci kritizovali hospodaření NKÚ, chtějí víc údajů

Domácí ČTK Domácí, ČTK
25. 5. 2011 11:48
Sněmovnímu výboru se například zdály nepřiměřené náklady na pořízení softwaru
Prezident NKÚ František Dohnal
Prezident NKÚ František Dohnal | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanci ze sněmovního kontrolního výboru ve středu kritizovali loňské hospodaření Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Jednání přerušili a od šéfa NKÚ Františka Dohnala si další a podrobnější informace.

Jde o náklady na pořizování informačních technologií, analýzu přínosů reorganizace územních pracovišť a projekt řízení lidských zdrojů. Poslancům se zdály náklady na pořízení softwaru nepřiměřené.

Například Jaroslav Škárka (nezařazený) podotkl, že za uvedený objem peněz by bylo možné pořídit víc licencí na programy, než kolik NKÚ zaměstnává lidí. Také předseda výboru Vojtěch Filip (KSČM) prohlásil, že náklad na informační technologie neodpovídají normálním cenám.

Vladimír Koníček (KSČM) mimo jiné poukazoval na to, že se liší údaje o celkových výdajích a příjmech uvedené na různých místech státního závěrečného účtu, a to o desetikoruny. Zástupkyně úřadu mu vysvětlovala, že tento rozdíl vznikl zaokrouhlováním na ministerstvu financí.

NKÚ loni ze svého rozpočtu vynaložil celkem 543 milionů korun, což bylo o zhruba 50 milionů méně, než kolik mu původně přidělil schválený státní rozpočet.

Kontrolní výbor ve středu také probíral výroční zprávu NKÚ za loňský rok.

Poslanci se mimo jiné usnesli, že materiál neobsahuje dostatečná doporučení, jak zabránit plýtvání peněz. Vadí jim také, že neobsahuje informaci o sporech s kontrolním výborem, který se snaží hospodaření úřadu již několik let zkontrolovat.

Dohnal argumentoval tím, že žalobu na sněmovnu, kterou chce kontrole zamezit, podal až letos v lednu. Poslanci přesto schválili, že považují výroční zprávu za neúplnou.

 

Právě se děje

Další zprávy