Politik ve střetu zájmů? Najdete na webu

8. 10. 2006 23:01
Praha - Bude politik rozhodovat tak, aby mu to přineslo prospěch? Sdružení zveřejnilo na internetu první přehled, kde lze prolustrovat kandidáty.
Na příslušné adrese můžete prolustrovat i hlavního favorita na primátora Pavla Béma.
Na příslušné adrese můžete prolustrovat i hlavního favorita na primátora Pavla Béma. | Foto: Ondřej Besperát

Údaje jsou díky občanskému sdružení Oživení přístupné v databázi FairPlay, ve které už jsou evidovány možné střety zájmů poslanců a seznam dárců politických stran.

Nově je tu uložen také přehled o politicích, kteří kandidují do zastupitelstva v Praze. A oživení už pracuje na tom, aby se databáze rozrostla i o údaje z jiných měst.

Pomoci mají lidé

Internetový rejstřík voliči umožňuje, aby si zjistil, jaké firmy kandidát vlastní, v kolika dozorčích radách sedí a jaký majetek v nich má na starosti. Stačí zadat jméno nebo stranu. Nejedná se o tajné informace, Oživení je získalo z veřejných zdrojů. "Vyhledání těch dat by voličům zabralo spoustu času. Chceme, aby byly pohodlně přístupné," říká Tomáš Kramár z Oživení.

Sdružení by přitom rádo databázi rozšířilo i o politiky dalších měst. "Kontaktujeme lidi v regionech, kteří by chtěli do databáze přispívat. Je to na začátku, zatím máme dobré kontakty třeba v Neratovicích či Rumburku. Snad se časem zapojí i jinde," říká Kramár.

Slováci mají náskok

Kromě regionálních politiků se chce podle Kramára Oživení zaměřit také na druhou stranu podnikatele, kteří mají k radnicím blízko. "Chtěli bychom vytvořit přehled o firmách, které opakovaně dostávají zakázky od měst."

Oživení už před volbami v Praze zjišťovalo, jak hodlají kandidáti bojovat proti korupci. Odpovědi získalo téměř od všech, vyjma ODS - ta nechtěla na otázky odpovídat.

Inspirace pro databázi střetů zájmů přišla ze Slovenska. Tamní Aliancia Fair-Play originální rejstřík vymyslela a dnes k němu zdarma poskytuje i software. "Nevíme o tom, že by podobná databáze existovala někde jinde ve světě," říká Kramár.

Náskok je na slovenském webu Fair-Play.sk znát. Kromě politiků lze hledat i data o ředitelích státních podniků, tajemnících ministerstev, diplomatech či asistentech poslanců.

 

Právě se děje

Další zprávy