Politici poodhalili majetek. Stavějí domy, kupují stany

Kateřina Eliášová
19. 2. 2010 6:25
Nově platná daň za novostavby dala nahlédnout i do nemovitého majetku politiků
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Hned několik českých politiků si letos v praxi vyzkoušelo jeden z mnoha dopadů Janotova balíčku, kterému sami zákonodárci dali po loňských vleklých jednáních a hádkách nakonec zelenou.

Všichni Češi, kteří vlastní dům, byt či pozemek zaplatí na daních více peněz než dosud, sazba se zvyšuje na dvojnásobek. Končí navíc osvobození od daně z nemovitostí pro novostavby, které prosadil ještě Miroslav Kalousek.

Aktuálně.cz se při této příležitosti rozhodlo prozkoumat, zda a jak se v posledním roce roztrostl nemovitý majetek politiků. A také, jak otevřeně se o tom budou chtít bavit.

Ačkoli do zveřejnění majetkových přiznání zbývají 4 měsíce, značná část oslovených politiků byla ochotna odhalit část svých majetkových přiznání předem.

Stavím domeček, dostal jsem pozemky...

Aktuálně.cz oslovilo všech 200 poslanců a 81 senátorů, odpověděla polovina.

Z jejich odpovědí vyplývá, že poslanec Miloš Patera z ODS chce stavět dům, senátoři Jiří Oberfalzer a Jiří Stříteský (oba ODS) se stali majiteli bytu, stejně jako poslanci David Kafka (ODS) a Jan Hamáček (ČSSD), sociální demokrat Antonín Seďa zas zkolaudoval rodinný dům. Senátor Vítěszlav Jonáš (ODS) má od loňského roku nové pozemky, senátor Petr Pakosta (ODS) zdědil dům v Trstěnicích. Nemovitost získal i poslanec Pavel Němec z ČSSD, neupřesnili ale jakou.

Nový majetek politiků

Jan Hamáček (ČSSD): spolumajitel bytu, hypotéka
David Kafka (ODS):
majitel bytu
Pavel Němec (ČSSD):
nemovitost, úvěr ze stavebního spoření
Miloš Patera (ODS):
stavební povolení na dům, hypotéka
Antonín Seďa (ČSSD):
koaludace rodinného domu, hypotéka
Jiří Stříteský (ODS):
spolumajitel bytu
Jiří Oberfalzer (ODS):
majitel bytu, hypotéka
Vítězslav Jonáš (ODS):
pozemky od rodičů
Petr Pakosta (ODS):
nemovitost

Výši daně ovlivňuje lokalita, v níž se nemovitost nachází, druh nemovitosti nebo účel jejího využití.

"Nejsem vlastníkem nové nemovitosti. Jelikož jsem se ale rozhodl postavit si domeček, na který mi bylo vydáno stavební povolení, stal jsem se nově plátcem daně z nemovitosti," přiznal novou povinnost například Miloš Patera.

"V roce 2009 jsem od svých rodičů dostal darem několik pozemků," přiznal senátor Jonáš. Na něj se nicméně novinka nevztahuje, za pozemky musel letos zaplatit bez ohledu na to, kdy je nabyl.

129 zbylých poslanců a senátorů ochotných odhalit příjmy předčasně pak ve svých odpovědích uvedlo, že nový byt, dům či pozemek nevlastní.

Majetková přiznání, ve kterých musejí vedle nemovitého majetku politici uvádět i vedlejší činnost a výši dluhů, musejí odevzdat do posledního červnového dne.

... vlastním stan

Poslanci své soukromí odhalili dokonce víc, než bylo třeba. Například poslanec Marek Benda a Tomáš Dub z ODS přiznali, že si pořídili stan. "Dostal jsem jej pod stromeček," pochlubil se Benda.

"Co se týče domů, bytů, mrakodrapů a luxusních vil v cizině, tak nic nového. Respektive koupil jsem si stan, ale to se asi nepočítá, protože z něj se platí jen DPH, ne?" žertoval Tomáš Dub.

Většina zákonodárců tvrdí, že koupi nových nemovitostí řeší jako každý jiný občan České republiky - pomocí půjček a hypoték. Pomáhají jim ovšem taky odměny v dozorčích či správních radách.

"Na pořízení nemovitosti mám úvěr ze stavebního spoření," uvedl například poslanec Pavel Němec.

Jakkoli idylicky znějí odpovědi v dotazníkové akci Aktuálně.cz, realita v českém parlamentu někdy bývá komplikovanější.

Média například vloni opakovaně upozornila na případy politiků, kteří ke spoření na byt zneužili poslanecké náhrady určené na dopravu či bydlení mimo trvalé bydliště.

V "síti" tehdy uvízly i takové ryby, jako první místopředseda ČSSD a stálice žebříčku popularity Bohuslav Sobotka.

 

Právě se děje

Další zprávy