Sobotka si užívá bonusů politika. Co jeho soupeři?

Kateřina Eliášová
1. 7. 2009 22:23
Poslanci bydlí v luxusních bytech, ubytovnách i v běžných nájmech
Za Špidly byl nadějí české politiky. Exministr financí Bohuslav Sobotka vedl první část jednání sjezdu sociální demokracie.
Za Špidly byl nadějí české politiky. Exministr financí Bohuslav Sobotka vedl první část jednání sjezdu sociální demokracie. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Nejoblíbenější politik voličů Bohuslav Sobotka připomněl sto dní před volbami fakt, jak si čeští poslanci zvykli vylepšovat své platy. Užívají k tomu náhrady patřící k mandátu a přilepšují si jimi bez ohledu na to, zda je skutečně potřebují.

Poslanec a nyní jihomoravský volební lídr Bohuslav Sobotka má trvalé bydliště ve Slavkově u Brna, kde žije jenom účelově na papíře. Už delší dobu bydlí i s rodinou v Praze, přesto si do letošního dubna nechával vyplácet 17 tisíc korun měsíčně, které mu ze zákona jako mimopražskému poslanci náleží, potvrdil vedoucí PR sekce Lidového domu Petr Dimun.

Teď se ukázalo, že peníze mu pomáhají splatit hypotéku na sedmimilionový byt. ""Ano, používal jsem k tomu i peníze z poslaneckých náhrad. Neznám ústavního činitele, který by plat a náhrady odděloval," řekl Sobotka MF DNES.

"Není na tom nic nezákonného," dodává Sobotka a coby adept na příštího ministra financí na tom nevidí ani "nic neetického".

Například v britské politice podobné chování nedávno stálo křeslo hned několik zákonodárců, kteří poslanecké náhrady používali - stejně jako Sobotka - třeba na splátku hypotéky.

"Žádný ústavní činitel v uplynulých letech nevrátil nevyužitou část poslaneckých náhrad zpět do státního rozpočtu," hájí svého jihomoravského lídra sociální demokraté.

Přímí Sobotkovi volební soupeři - lídři jiných stran v Jihomoravském kraji - přitom nepřistupují k náhradám s takovou samozřejmostí jako potenciální strážce státní kasy.

Bydlí v luxusních bytech, ale využívají i možnosti složit hlavu v poslaneckých ubytovnách.

Lišku platilo ministerstvo

Podle zjištění Aktuálně.cz se ukázalo, že Sobotka v tom není sám, může se to týkat většiny poslanců. Systém je nastaven tak, že se náhrady na bydlení odvozují od místa trvalého bydliště, byť tam politik už nemusí delší dobu bydlet.

Například zelený poslanec Ondřej Liška má  - stejně jako Sobotka - trvalé bydliště rovněž v Jihomoravském kraji, konkrétně v Brně.

Ministr školství u tabule Na základní škole Merhautova v brněnské čtvrti Černá Pole zahájil školní rok ministr školství Ondřej Liška. Stejně jako pro letošní prvňáčky to pro něj bylo poprvé. Fotogalerie: Po prázdninách ve škole. Prvňáci i ministr Liška .
Ministr školství u tabule Na základní škole Merhautova v brněnské čtvrti Černá Pole zahájil školní rok ministr školství Ondřej Liška. Stejně jako pro letošní prvňáčky to pro něj bylo poprvé. Fotogalerie: Po prázdninách ve škole. Prvňáci i ministr Liška . | Foto: Ondřej Besperát

I on se nakonec přestěhoval i s rodinou do Prahy. Narozdíl od Sobotky byl v roce 2008 Liška ministrem, tudíž trávil v Praze celý rok, ne jen v době jednání sněmovny jako poslanci. Ti mají prázdniny a mezi jednotlivými schůzemi jsou většinou dvou až třítýdenní pauzy. Bydlení Liškovi ze zákona platilo ministerstvo.

Letos v květnu se ovšem dostal do podobné situace jako místopředseda socialistů. Přišel o místo ministra a tudíž i o to, že mu byl ze zákona hrazen celý nájem.

Za byt, ve kterém i s rodinou v Praze bydlí, platí 24 tisíc korun měsíčně.

Na poslancké náhrady ve výši 17 tisíc korun má znovu nárok, protože papírově má stále trvalé bydliště v Brně. Využije je bezezbytku. Jiný byt si Liška v Praze nekoupil, hypotékou splácí chalupu.

Bebarová na ubytovně

Komunistická jednička kandidátky v Jihomoravském kraji, poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová taky nemá trvalé bydliště v Praze.

Narozdíl od výše zmíněných poslanců se ale rozhodla bydlet v ubytovně Poslanecké sněmovny.

Poslanecké náhrady na bydlení proto Rujbrová nebere.

Topolánek na luxusní adrese

Nárok na ně nemá ani šéf ODS Mirek Topolánek.

Kromě křehké vlády řeší premiér také své osobní problémy: Rozpadá se mu manželství, se stranickou kolegyní Lucií Talmanovou čeká dítě.
Kromě křehké vlády řeší premiér také své osobní problémy: Rozpadá se mu manželství, se stranickou kolegyní Lucií Talmanovou čeká dítě. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Koupil si totiž byt na Hradčanech, kde má i trvalé bydliště. Byt splácí hypotékou, ale žije v něm jeho manželka Pavla Topolánková.

Sám Topolánek teď bydlí s přítelkyní Lucií Talmanovou, která získala nájemní smlouvu na byt nedaleko Staroměstského náměstí v Dušní ulici.

Talmanová sice platí tržní nájemné, ale v podmínkách roku 2000, kdy byla nájemní smlouva uzavřena. Činže se jí nezvýší ani v budoucnu. Talmanová platí za třípokojový byt necelých patnáct tisíc korun měsíčně. Přitom za čtyřpokojový byt v témže domě chce nyní magistrát minimálně 30 tisíc.

V Británii stály poslance náhrady křesla

V Británii skandál s pobíráním poslaneckých náhrad znamenal odstoupení několika zákonodárců. Britský list The Daily Telegraph na začátku května zveřejnil účty, které si v posledních letech nechávali poslanci proplácet.

Houses of Parliament a the Big Ben před State Opening 6. listopadu 2007 v Londýně.
Houses of Parliament a the Big Ben před State Opening 6. listopadu 2007 v Londýně. | Foto: Reuters

Ukázalo se, že i když poslanci vesměs neporušovali parlamentní pravidla, využívali jich často do krajnosti. Nechávali si proplácet i absurdní položky na provoz svých poslaneckých bytů a domů, včetně opravy tenisového kurtu či pověšení lustru. Někteří poslanci si dokonce nechali zaplatit hypotéku.

Do zneužívání poslaneckých náhrad byli zapleteni poslanci všech hlavních stran zastoupených v parlamentu, ale ze všeho nejvíce na odhalení poslaneckého hýření doplatila Labouristická strana.

Jaký dopad měl skandál na britskou politickou scénu? Propad v eurovolbách i v regionálních volbách odstoupení pěti ministrů, několika poslanců a náměstka ministra, převážně z řad labouristů. Odstoupil i předseda Dolní sněmovny Michael Martin - finanční náhrady nezneužíval, ale údajně pomáhal vytvářet ovzduší, v němž k excesům docházelo.

 

Právě se děje

Další zprávy