Policie má volné ruce, poslanci vydali Bártu i Škárku

Domácí Domácí
30. 8. 2011 17:00
Hlasování sněmovny o vydání poslanců jsme sledovali v online reportáži
Vydáni trestnímu stíhání: Škárka a Bárta.
Vydáni trestnímu stíhání: Škárka a Bárta. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Poslanci, kteří se poprvé po prázdninách sešli v práci, uvolnili kriminalistům ruce. Rozhodli o vydání jednoho z hlavních politiků vládní koalice - Víta Bárty, jehož jméno figuruje v korupční kauze. Pro bylo 177 poslanců, proti hlasovali tři.

Bárta, jenž tvrdí, že šlo o půjčky, se před poslanci řečnicky ptal na motivy Kočí. Zaskočilo ho prý, že policie o jeho vydání požádala a o vydání Kočí ne.

Exministr dopravy také poukazoval na to, že v seznamu vyslýchaných nefiguruje ministr školství Josef Dobeš (VV). Policie prý neuvádí, že existují svědci toho, že se jednalo o půjčky. Škárkovo vystoupení bylo stručnější: jen o vydání požádal.

Pro vydání hlasovali všichni přítomní poslanci kromě tří členů klubu VV: Otto Chaloupky, Josefa Dobeše a Petra Skokana. Dobeš v projevu uvedl, že v minulosti také Škárkovi peníze půjčil, jednou bez dokladů. "Kočí byla strůjcem, který vše zosnoval," řekl.

Faktického lídra Věcí veřejných a předsedu poslaneckého klubu strany chce policie obvinit, že uplácel svého času své stranické kolegy Kristýnu Kočí a Jaroslava Škárku

Ten nyní figuruje v kauze ve stejné pozici jako Bárta, jen s tím rozdílem, že podle policie úplatek přijal, pozdě ho oznámil a část peněz utratil. Také Škárku se rozhodli poslanci vydat.

Vít Bárta korupci odmítá, obálky s penězi, které Kočí a Škárkovi předal, vydává za půjčky, zatímco oba příjemci peněz shodně tvrdí, že to byly úplatky za loajalitu. V případě Kočí šlo o půl milion korun, u Škárky o 170 tisíc.

Hlasování Poslanecké sněmovny o vydání poslanců jsme sledovali v online reportáži

16:28 - Sněmovna rozhodla o vydání obou poslanců policii. Pro bylo 177 poslanců, proti zvedli ruku 3. Hlasování se zúčastnili všichni přítomní, proti vydání byli pouze poslanci Věcí veřejných Otto Chaloupka, Josef Dobeš a Petr Skokan.

16:21 - Vít Bárta vystoupil před poslanci a stejně jako jeho dřívější stranický kolega Škárka je vyzval ke svému vydání. "Jen a jen mé vydání může zbavit pochybnosti všechny o tom, jaká byla realita," prohlásil šéf poslaneckého klubu VV.

16:15 - Jaroslav Škárka znovu poslance vyzval, aby jej vydali policii k trestnímu stíhání.

16:08 - K pultíku přistoupil take ministr školství Josef Dobeš, který ve své krátké řeči podpořil rozhodnutí Víta Bárty nechat se vydat. Zároveň přiznal, že byl v případu vyslechnut policií, což podle něj neplatí pro jeho kolegy Karolínu Peake a Michala Babáka. Závěrem prohlásil, že on sám vydání Víta Bárty policii nepodpoří.   

15:45 - Slova se ujal poslanec KSČM Miroslav Grebeníček. "Premiér Nečas by měl říct, že tu nejde o frašku," uvedl na téma vydání poslanců VV s tím, že izolovat kauzu VV od ostatních je podle něj nesprávné. "Je třeba zásadním způsobem změnit situaci, kdy na vládě a v Parlamentu sedí osoby klientelismem přímo poznamenané," dodal Grebeníček. V závěru projevu poslanec dodal, že se při hlasování bude držet doporučení mandátového výboru. Ten doporučil Bártu vydat.  

15:37 - Věci veřejné budou o vydání předsedy svého klubu Víta Bárty k stíhání hlasovat volně. Předseda strany Radek John ČTK řekl, že pro Bártovo vydání rozhodně ruku zvedne. Stejně budou hlasovat i poslanci ČSSD. Při svém projevu to potvrdil David Rath.

15:15 - Předseda mandátového a imunitního výboru Jeroným Tejc (ČSSD) zahájil jednání sněmovny o vydání poslanců Bárty a Škárky policii pro podezření z korupce.

Slova se po něm ujal David Rath (ČSSD). "Osud současné vlády stojí na rozhodování Věcí veřejných," uvedl hejtman středočeského kraje a následně dodal: "Chci věřit, že je Vít Bárta nevinný, ale lze toto prokázat ve chvíli, kdy na něm leží osud celé vlády? Proto zvedmu ruku pro jeho vydání," dodal Rath.  

"Věřím tomu, že poslance vydáme, ale nevěřím tomu, že bude proces spravedlivý a objektivní," uzavřel svůj téměř desetiminutový projev.

15:05 - Poslanci schválili pořadí mimořádné schůze. Na programu bude především projednávání vládních reforem.

15:01 - Miroslava Němcová zahájila mimořádnou 22. schůzi.

14:40 - Poslanci si odhlasovali program 21. řádné schůze. První v pořádí bude vydání Víta Bárty a Jaroslava Škárky policii. Bod byl přerušen a poslanci budou hlasovat o programu mimořádné 22. schůze. Hlasování začne v 15:00. 

14:20 - Premiér Petr Nečas po jednání K 9 uvedl, že se lídři vládní koalice dohodli vypracovat koncepci sociální politiky vůči zdravotně postiženým. Termín odevzdání je stanoven na 30. listopadu. Koalice také založí tři pracovní skupiny, které se budou samostatně zabývat veřejnými financemi, reformou vysokého školství a justiční reformou. 

14:00 - Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová zahájila řádnou 21. schůzi.

13:42 - Někdejší vládní poslanec zvolený za Věci veřejné Stanislav Huml se může účastnit schůzí poslaneckého klubu ČSSD. "Pan poslanec se na nás obrátil s možností spolupráce s tím, že ve sněmovně hlasuje spolu s názory a postoji ČSSD," uvedl předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. Celý článek o nové spolupráci Stanislava Humla s ČSSD naleznete zde.

Hlavní body jednání sněmovny

  • Zdravotnická reforma
  • Reformy sociálního systému
  • Zvýšení dolní sazby DPH
  • Omezení státní podpory stavebního spoření
  • Předloha zavádějící odpovědnost provozovatele za vozidlo
  • Novela o nízkoemisních zónách

12:00 - CO BUDE DÁL. Poté, co se o osudu Bárty a Škárky rozhodne, dostanou se poslanci k projednávání zákonů zdravotnické reformy a reformy sociálního systému. V plánu je i závěrečné schvalování některých dalších reformních předloh, které kritizuje opozice.

Z ekonomických předloh má sněmovna v nadcházejících dnech rozhodovat o zvýšení dolní sazby daně z přidané hodnoty. Schvalovat má také návrh, podle něhož by se měla omezit státní podpora stavebního spoření.

Poslanci se také vrátí k první části zdravotnické reformy, kterou zamítl levicový Senát. Tato předloha umožní například rozdělit péči na standardní a nadstandardní a vyjme z pojištění léky do 50 korun a podpůrné a doplňkové přípravky.

11:50 - Poslanecký klub Věcí veřejných se jednohlasně postavil za Víta Bártu. Svému předsedovi poslanci VV nadále důvěřují, nehledě na to, jestli jej odpoledne sněmovna vydá policii. Faktického lídra Věcí veřejných a předsedu poslaneckého klubu strany chce policie obvinit, že uplácel svého času své stranické kolegy Kristýnu Kočí a Jaroslava Škárku.

 

Právě se děje

Další zprávy