První přeběhlík ve sněmovně, Huml to vzal z VV k ČSSD

Martina Machová Martina Machová
30. 8. 2011 14:20
Poslanec se bude účastnit schůzí klubu ČSSD, formálně zůstává jako nezařazený
Stanislav Huml.
Stanislav Huml. | Foto: ČTK

Praha - Někdejší vládní poslanec Stanislav Huml, zvolený za Věci veřejné, učinil významný krok k politickému přestupu do řad opozice.

Sociální demokracie mu umožnila, aby se zúčastnil schůzí jejího poslaneckého klubu, byť formálně zůstane takzvaným nezařazeným poslancem. Což je statut, který zatím mají i jeho bývalí kolegové a odpadlíci ze strany Věci veřejné - Kristýna Kočí a Jaroslav Škárka.

"Pan poslanec se na nás obrátil s možností spolupráce s tím, že ve sněmovně hlasuje spolu s názory a postoji ČSSD," uvedl předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka.

Podle Sobotky to neznamená, že se Huml stane přímo členem klubu, do budoucna to ovšem nevyloučil.

Lídr socialistů následně odmítl, že jde o přeběhlictví. Stanislav Huml prý jen - stejně jako voliči ČSSD, kteří se v loňských volbách nechali zmást programem Věcí veřejných - procitá z deziluzí a jeho spolupráce s ČSSD je jen důsledek rozpadu nejmenší koaliční strany.

Nebojí se ani, že by bývalý vládní poslance byl jakýmsi "kukaččím vejcem" a vynášel informace z jednání klubu politickým konkurentům.

Být nezařazeným poslancem je těžké, řekl Huml

Informaci následně potvrdil Aktuálně.cz i Stanislav Huml. "Být nezařazeným poslancem je těžké, v klubech má každý svou odbornost, a tak mají poslanci i určité zázemí, aby se orientovali ve sněmovním dění," vysvětloval své rozhodnutí.

Pro ČSSD se rozhodl proto, že je mu její program nejbližší. Do budoucna by si dovedl představit i to, že by se stal přímo členem klubu, či dokonce do ČSSD vstoupil.

"Je to věc příslušné místní organizace, tedy lidí, kteří pana Humla znají, zda se ztotožní s jeho názory," uvedl k možnému vstupu do sociální demokracie její předseda.

Premiér Petr Nečas posléze zdůraznil, že Stanislav Huml hlasoval pro důvěru jeho vládě a rýpnul si i do sociálních demokratů, když jim připomněl jejich slova o přeběhlících a zrádcích.

"Je to věc, kterou nemůžeme nikomu zakázat nebo jej trestat," komentoval dále jejich vzájemnou spolupráci.

Sociální demokraté mají ve sněmovně 56 poslanců, vládní koalice 115, tři hlasy patří zmíněným odpadlíkům VV a 26 hlasů mají komunisté.

 

Právě se děje

Další zprávy