Plán "Volební lídr" je panické řešení ODS, říká Chalupa

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
7. 2. 2013 19:30
Do měsíce či dvou musí ODS přijít s nějakou vizí, dodává místopředseda strany
Téměř staronové vedení ODS (kongres v Brně).
Téměř staronové vedení ODS (kongres v Brně). | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nedělejme "panická řešení", říká místopředseda ODS a ministr Nečasovy vlády Tomáš Chalupa, když reaguje na dotazy ohledně plánu, který by se dal nazvat "Volební lídr".

Podle zjištění deníku Insider se v nitru ODS postupně rodí plán, jak udělat stranu přitažlivější pro nadcházející volby do Poslanecké sněmovny, které by v řádném termínu měly být zhruba v květnu příštího roku.

Plán, či spíše nápad, o kterém se ale v ODS mluví už delší dobu, je následující: strana by měla stále stejného předsedu a premiéra - Petra Nečase -, a vedle něho by stranu na sněmovní volby připravoval a kampaň řídil "volební lídr".

"Scénáře tohoto typu se mohou rodit v hlavách některých, kteří mají pocit, že jsou schopni tu stranu ovládat," říká na to místopředseda Chalupa. Zároveň ale dodává, že ODS musí během měsíce nebo dvou představit vizi, co dál.

"Objíždím regiony a starosty a vím, co říkají, jak silně to říkají a jak složité je to v situaci, kdy prezidentské volby dopadly, jak dopadly, kdy máme preference takové, že pojem znervóznění je pojem výstižný. Ale není to o tom, abychom dělali nějaká panická řešení. Nechci tu situaci vůbec podceňovat," říká Chalupa.

Aktuálně.cz: Je podle vás možné, že by ODS vykrystalizovala volebního lídra, který by paralelně působil vedle předsedy a premiéra Petra Nečase?

Chalupa: V tuhle chvíli to považuji za absolutní spekulaci. Bavíme se o straně, která má pětadvacet tisíc členů.

A.cz: Říkáte spekulace: Ale to je nápad - jeden z mnoha -, který se rodí uvnitř ODS...

Scénáře tohoto typu se možná můžou rodit v hlavách některých, kteří mají pocit, že jsou schopni tu stranu ovládat. Ale situace, kdy jsme ve volbách dopadli, jak jsme dopadli, není o tom, že jsou tu tři čtyři, kteří se dohodnou: my to budeme ovládat. Buď si strana řekne, že máme nějakou představu, jak dál, a vydá se nějakou cestou, nebo nastoupí procesy, které jsou mnohem dál.

Tomáš Chalupa.
Tomáš Chalupa. | Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Jaké procesy?

To uvidíme.

A.cz: Tak co by se tedy mělo stát?

Je úkolem nás, vedení ODS, abychom v horizontu měsíce, dvou představili to, o čem i pan premiér mluví v jakémsi "desateru", zkrátka s nějakou vizí, která řekne nějakých našich deset, dvanáct, pět postulátů. A řekneme: To je to, proč je ODS ve vládě a čeho chce ještě dosáhnout. A to i třeba negativně: ODS nepřipustí... něco - třeba zvýšení daní. A co přijme veřejnost i členská základna.

A.cz: Věříte, že to teď zabere? Od kongresu se toho moc nezměnilo...

Nemyslím si. Máme nějaké desatero, vyjednáváme novou koaliční smlouvu...

A.cz: Ta ale asi zřejmě nebude...

Nepředbíhejte. Jednání se táhnou do poslední minuty a vteřiny. A odmítám přistupovat na hru, že něco bude nebo nebude. Naše odpovědnost je vyjednat co nejvíc a říct: To je to, proč vládneme, to je to, co přinese lepší život občanům této země. To není levicový populismus. Na tomhle přece postavil kampaň Reagan: Zvolte mě, pokud si myslíte, že se vám daří líp, než když jsem vstoupil do prvního období jako prezident.

ODS jako "dvouhlavá saň"?

Plán "Volební lídr" nastínil deníku Insideru jeden z poslanců ODS, který má vazby na vlivné straníky z regionů.

A nabídl i odhad, v jakém časovém horizontu by se plán musel uskutečnit: "Zůstal by Petr Nečas jako premiér i předseda strany, ODS by si ale zvolila lídra, který by řídil přípravu na volby, do které by mu předseda nemluvil. Teď do prázdnin se nebude dít nic. Pokud to nastane, tak v okurkové sezoně, maximálně ale v září."
 
Oním volebním lídrem by podle představ některých členů ODS pak mohl být momentálně velmi populární exministr (a nynější místopředseda sněmovny) Jiří Pospíšil. "S Martinem Kubou v zádech," dodal poslanec.

Insider ale upozornil na to, že v poněkud rozvrácené straně (jak to mimo záznam charakterizuje více poslanců za ODS) je to nápad, který se může uskutečnit, stejně jako může ztroskotat na spoustě neznámých. Předně čas do voleb se krátí, nesmělo by jít o puč, ale "řízenou výměnu" (musel by tedy souhlasit Petr Nečas) a jednak "lídr" Jiří Pospíšil zdaleka jasným favoritem pro část ODS být nemusí.

Boj o NKÚ jako dokreslení situace

Situaci uvnitř ODS charakterizuje i momentální boj o prezidenta NKÚ, kterého by na této schůzi měla zvolit sněmovna.

Je jasné, že společný koaliční kandidát ODS a TOP 09 už nebude (TOP 09 navrhla svého).

"Jasně že nás okopává Kalousek. Ale také jestli někdo z vedení něco rychle neudělá, je ODS v pytli," říká už zcela neloajálně k vedení další z poslanců ODS (ani on si nepřeje být jmenován).

Slabosti ODS si všimla (a využila ji) i opoziční ČSSD. "My jsme jim nabízeli, že si sedneme nad různé volby - prezidenta NKÚ, zástupce ombudsmana. Bylo dlouho ticho a teď tápou," líčí snahu o dohodu stran ve sněmovně vlivný sociální demokrat.

 

Právě se děje

Další zprávy