Plán SPOZ pro dopravu: Vlaky mimo špičku budou zdarma

Domácí Domácí
20. 9. 2013 14:44
Zemanovci ve svém programu slibují bezplatnou jízdu vlakem mimo špičku.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ministr dopravy a lídr pražských zemanovců Zdeněk Žák navrhnul, aby lidé mimo špičku jezdili ve vlacích zdarma.

Informoval o tom server iDNES.cz, který upozornil, že již nyní stát ztrátové České dráhy dotuje 12 miliardami ročně.

"V osobní dopravě zavedeme nulové jízdné ve vlacích mimo špičku, okamžitě zrychlíme většinu dálkových spojů," slibuje SPOZ ve svém volebním programu. Autorem dopravní tematiky je právě především Žák.

Návrh by se tak v praxi týkal všech vlaků kromě rána a podvečera, kdy v nich cestují lidé do práce, do školy a zpátky.

Není ovšem jasné, odkud by stát na návrh vzal peníze, již nyní dostanou České dráhy od státu přibližně 12 miliard na ztrátové vlaky, na jízdném pak vyberou polovinu. Bezplatné vlaky by tak stály peníze především opět stát.

"Znevýhodnilo by to soukromé dopravce, je to naprostá pošetilost," zhodnotil serveru návrh dopravní expert Emanuel Šíp. Jak navíc server upozorňuje, vlaků zdarma by mohli v zimě začít využívat například bezdomovci.

Podle serveru se ale nejedná o jediný populistický krok v programu SPOZ. Strana také například navrhuje nasadit na nájmy pro znevýhodněné skupiny obyvatel (tedy sociálně slabé nebo postižené) cenové moratorium, dokud se jejich finanční situace nezlepší.

I toto řešení odborníci odmítají. "Majitelé domů budou velmi zvažovat, zda takové osoby ubytovat, pokud budou limitováni tím, co mohou žádat," řekl generální sekretář Asociace realitních kanceláří ČR Jan Borůvka.

Nesplnitelný je podle serveru také požadavek na zvýšení objemu investic ve státním rozpočtu na víc než deset procent.

 

Právě se děje

Další zprávy