Proč jsem se skoro popral? Zpověď senátora Drymla

Martina Machová Martina Machová
18. 9. 2013 8:04
Miloš Zeman by si měl uvědomit, že jeho popularita klesá, říká senátor Dryml.
Vladimír Dryml
Vladimír Dryml | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Senátor Vladimír Dryml se zlobí. "Jeho" SPOZ prohrává a stranu, ke které přešel na protest proti Sobotkově ČSSD, podle něj ovládli podnikatel Martin Nejedlý a prezidentův kancléř Vratislav Mynář. Přisvojili si prý i osobnost a "značku" Miloše Zemana.

"Pan Nejedlý s panem Mynářem obklopili Miloše Zemana a nedovolili, aby se k němu dostávaly informace. Anebo si Miloš Zeman nepřál, aby informace zdola dostával," líčí senátor poměry ve straně. Rozčilují ho natolik, že se o víkendu, a to doslova, málem popral na krajské stranické konferenci v Hradci Králové. 

Lídři ani nepřišli

A.cz: Můžete mi jako jeden z prvních příznivců SPOZu a podporovatel Miloše Zemana vysvětlit, co se děje?

Velmi mne mrzí, že po vítězství Miloše Zemana v přímé volbě se na SPOZ nabalily podivní lidé navázaní na přepodivné podnikatelské skupiny a snaží se ho ovládnout. SPOZ je dnes v podstatě rozdělena na dvě části. Na tu starší, která se chce řídit stanovami, uznává prezidenta Miloše Zemana jako svého čestného předsedu, a pak na tu část, která je naverbována pány Nejedlým a Mynářem a snaží se z toho vytvořit byznys a ovládnout SPOZ, bez ohledu na demokratické metody a stanovy.

A.cz: Kde nastal onen rozkol? Martin Nejedlý i Vratislav Mynář stáli rovněž u počátků SPOZu.

Nastal po vítězství Miloše Zemana v prezidentských volbách. Nastal, když lidé, kteří mu nevěřili, najednou nalezli do SPOZu. Já uznávám, že na čelní místa na kandidátkách mají jít lidé známí, ale to je o jednom místě kandidátky, o těch dalších by se mělo rozhodovat demokratickou cestou. A to se bohužel neděje. Kvůli jmenování Felixe Slováčka v Libereckém kraji se nám lidé smějí.  Bereme se za levicovou stranu a já nechápu, jak v čele pražské kandidátky může být pan Žák, který byl v ODS. Nejhorší  je, že kandidáti ani nepřišli na nominační konference. Pana Žáka vedení strany nanominovalo, aniž mělo písemný souhlas s jeho kandidaturou. U nás v Královehradeckém kraji nikdo neviděl pana Hůlku ani generála Štěpána.

Kandidát hazardu

A.cz: Jak se stane straně, která vystupuje jako obhájce slabých a jako bojovník proti podivně nabytému majetku, že na třetím místě její kandidátky je jedna z hlavních postav českého hazardu?

To se zeptejte těch, kteří pana Vrzáně doporučili. Tedy šéfa královehradecké organizace SPOZ pana Matějky, který byl vyloučen z ČSSD pro rozvracení, a najednou se stává předsedou krajské organizace.  Jsou tu intriky, pomluvy…  Já jsem pro tyto věci odešel z ČSSD, a teď to vypuklo opět, a v daleko horší formě.

A.cz: Myslíte, že je celá věc řízena z Prahy, nebo jde spíš o regionální spor?

Určitě z Prahy, protože jinak by si to pan Matějka nemohl dovolit. Pokud by Praha nesouhlasila, musela by zasáhnout, protože tu jde o jednoznačné a úmyslné poškozování stanov.

A.cz: V úterý byl poslední termín k podání kandidátek, viděl jste kandidátku SPOZu ve vašem kraji? (Pozn. red.: rozhovor vznikal v úterý odpoledne)

Do dnešního dne jsem oficiální kandidátku neviděl a myslím, že ji nevidělo plno dalších lidí. Neustále se měnila, a na té poslední, kterou jsem viděl, byl na prvním místě pan Hůlka a na druhém pan Prymula. Rozhodně tam nebyl pan Štěpán. Figuroval tam pan Matějka a byl tam i pan Vrzáň.

A.cz: Jaké má tato situace podle vás řešení?

Opakovaně jsem varoval pány Nejedlého s Mynářem, že je třeba jít do voleb jednotně. Nestalo se tak, myslí si, že to tu silově převálcují. Možná ano, ale z hlediska dlouhodobého je to podle mne špatná strategie. V první řadě je třeba komunikovat. Požádal jsem Miloše Zemana, aby začal komunikovat i s Miroslavem Šloufem, on mi to dokonce i slíbil a neudělal to. Navíc rozpory nejsou jen v královehradeckém kraji, ale i ve středočeském a plzeňském.

A.cz: Máte informace od straníků, že by se chtěli obrátit na soud?

Mám z královehradeckého kraje. Zatím jsem tlumil vášně, aby nenapadali soudně kandidátku, ale po nedělní konferenci udělám pravý opak.

Nekádrujte pana Šloufa

A.cz: Samotná kandidatura pana Šloufa byla překvapivá, protože tvrdil, že z politiky odchází. Je to člověk, který nemá dobrou pověst. Myslíte si, že skutečně neměla právo stranická centrála zasáhnout?

Pokud si pamatuju, panu Šloufovi jsou vyčítané kontakty s panem Mrázkem, ale to bychom museli odstranit čtvrtinu českých politiků. Já se setkávám s plno lidmi a nekádruju si je, chtějí se mnou mluvit.

A.cz: Říkal jste, že ten, kdo se postaví dvojici Nejedlý- Mynář, je likvidován. Co si pod tím představit?

Okamžitě se o takovém člověku šíří, že je nepohodlný, že se s ním nepočítá. Nedostává se do žádných funkcí a není na kandidátkách. Mně to nevadí, nejsem závislý na SPOZ ani finančně ani jinak. O panu Šloufovi si můžeme myslet co chceme, ale založil SPOZ, vybudoval ho, organizačně je to velice schopný člověk. Pan prezident mu má být hodně za co vděčný a já nemám rád, když se dobré služby oplácí nevděkem. Ono se to pak do budoucna vymstí. 

A.cz: Mluvil jste o tom s Milošem Zemanem? 

Vy se bavíte s Milošem Zemanem, něco mu řeknete, a za půl hodiny tam přijde jeden, za hodinu druhý…  Je to něco podobného, jako když vládl v ČSSD pan Paroubek. Nakonec přišel pan Tvrdík a řekl, že ti všichni před ním říkali lži a polopravdy a pak to bylo podle něj. A něco takového funguje i zde, technologie moci je stále stejná. Je to na Miloši Zemanovi, a měl by si uvědomit, že jeho popularita klesá a měl by s tím něco dělat. Ale to je jeho věc, nechci mu do toho mluvit. On je prezidentem republiky.

 

Právě se děje

Další zprávy