Peake odhalila jméno platformy, povede stranu LIDEM

Domácí Domácí
3. 5. 2012 14:55
Nyní potřebuje Peake shromáždit alespoň 1000 podpisů v petici
Karolína Peake.
Karolína Peake. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Politické uskupení vicepremiérky Karolíny Peake a "odpadlíků" z Věcí veřejných se bude jmenovat LIDEM. V pondělí začne sbírat podpisy pod petici nutné k registraci nové strany.

Budoucí politická strana má již registrovanou internetovou doménu a vyhlásila také soutěž na nové logo.

"Po společné diskusi jsme se rozhodli zvolit název vycházející ze slov 'liberální demokraté' - LIDEM," uvedla Peake v tiskovém prohlášení.

Název podle ní navrhl jeden z přispěvatelů na sociální síti Facebook. Jméno uskupení ve čtvrtek schválil přípravný výbor strany, který vybíral z téměř stovky různých návrhů.

"Chceme se profilovat jako strana liberálního pravostředového zaměření a hodláme se zasadit o obnovu důvěry veřejnosti v systém parlamentní demokracie a politiky," uvedla Peake v prohlášení.

Začíná shánět podpisy

Strana ve čtvrtek zároveň vyhlásila soutěž na své nové logo. V nejbližších dnech osloví mladé výtvarníky uměleckých škol se žádostí o vytvoření loga LIDEM. Autor vítězného návrhu obdrží finanční odměnu 10 000 korun a nabídku další spolupráce s politickým subjektem.

Oficiální název skupina poslanců potřebuje k tomu, aby mohla platformu zaregistrovat jako regulérní politickou stranu. K tomu je nutné shromáždit alespoň tisíc podpisů pod petici, která vznik nové strany požaduje.

Se sháněním podpisů chce uskupení začít v nejbližších dnech. Výbor připravuje i stanovy a politický program.

Platforma vytvořená kolem Peake a ministrů či poslanců, kteří ji následovali při odchodu z VV, je od minulého týdne součástí vlády. V kabinetu nahradila právě Věci veřejné, které přešly do opozice. Nová koalice v pátek získala důvěru Poslanecké sněmovny.

Na své straně má 7 poslanců

Peake a další poslanci opustili VV oficiálně kvůli tomu, že nesouhlasili s politikou ultimát a konfrontací s koaličními partnery. Peake má na své straně dalších sedm poslanců.

Tři poslanci VV - Miroslav Petráň, Otto Chaloupka a Milan Šťovíček - zůstali ve straně, za niž byli zvoleni do sněmovny. Slíbili ale podporovat vládu v bodech, které se shodují s jejím programovým prohlášením a principy VV.

K Peake se přidali i ministr dopravy Pavel Dobeš a ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. Oba byli zvoleni za VV. Jankovský dokonce patřil ke sponzorům strany, která byla donedávna ve vládě.

Úmysl vytvořit novou politickou stranu oznámila Peake již krátce po vystoupení z VV. Přípravný výbor nového subjektu tvoří vedle ní ještě poslanci Lenka Andrýsová, Jiří Rusnok a Martin Vacek a také Pavel Kotrba.

Za platformu by měl v koalici vyjednávat Vacek, předseda sociálního výboru sněmovny. Statut předsedy klubu ale nemá, protože vicepremiérka Karolína Peake zatím nemá dost poslanců na vytvoření klubu.

 

Právě se děje

Další zprávy