Pavel Bém: Znám Paroubka slušného

Redakce DOM
7. 6. 2006 16:10
On-line rozhovor - Jeden ze tří vládních vyjednavačů ODS Pavel Bém věří, že strana postaví vládu, která projde parlamentem. Uvnitř: ONLINE, FOTOGALERIE
Deset minut před půl druhou usedl Pavel Bém do studia Aktuálně.cz.
Deset minut před půl druhou usedl Pavel Bém do studia Aktuálně.cz. | Foto: Ondřej Besperát

Místopředseda ODS a pražský primátor Bém odpovídal přes hodinu na otázky čtenářů Aktuálně.cz, kteří mu naposílali během chvíle přes 140 dotazů.

O Pavla Béma se zajímali i novináři: Před budovou redakce na něj čekaly tři televizní štáby.

Na Bémovi byla patrná únava. Požádal o kávu a okamžitě se pustil do odpovídání.

Rozhovor probíhal v uvolněné atmosféře. Na jednu otázku čtenáře primátor odpověděl jednoduchou rýmovačkou.

O personáliích budeme jednat až v druhém sledu

V rozhovoru se čtenáři Pavel Bém řekl, že zatím vyjednávací týmy hledají průsečík programů všech tří potenciálních koaličních partnerů, tedy ODS, KDU-ČSL a Strany zelených. Obsazením ministerských křesel se prozatím nezabývají.

Bém nicméně připustil, že post ministra životního prostředí v nové vládě zřejmě obsadí zelení.

"O ministerských křeslech a dalších významných pozicích ve státní správě jsme ještě vůbec diskusi nevedli. Přesto předpokládám, že na ministerstvo životního prostředí si budou činit nárok s ohledem na politický program právě zelení," řekl Bém.

Infobox

PAVEL BÉM ODPOVÍDAL I V RÝMECH:

Modří ptáci-darebáci?

ČSSD nemá práci,

tak do vlastních kapes, penízky si vrací,

a my všichni v tom jsme tuze krátcí.

Osobní ambicí Pavla Béma prý je dokončit rozdělanou práci na radnici. Kvůli tomu nechce do vlády.

"Řídím město Prahu. Nemyslím si, že úplně špatně, nicméně za čtyři roky jsem se dostal k menší polovině toho, co bych si přál a co jsem definoval jako cíle. Samozřejmě hovořím o dopravě, bezpečnosti, ale i životním prostředí. Nerad odcházím od rozdělané práce, naopak jsem připraven pro dokončení toho již započatého něco obětovat," vysvětluje Pavel Bém.

Paroubek se na radnici choval slušně

Podle Béma současný volební systém zapříčinil patový výsledek v letošních sněmovních volbách.

"Přepočet mandátů podle současného modelu je skutečně nespravedlivý. A v těchto volbách pravici výrazně poškodil," říká Bém a dodává: "Já osobně jsem zastáncem většinového volebního systému."

Na otázku čtenáře, jestli má rád premiéra Paroubka Pavel Bém odpověděl, že dosluhujícího ministerského předsedu Jiřího Paroubka, který mu dělal ještě před dvěma lety na pražském magistrátu náměstka, v té době považoval za slušného, korektního a věcně se vyjadřujícího politika.

"Rád mám svoji ženu, svoje děti, rodinu, své blízké přátele. To jistě o Jiřím Paroubkovi říci nemohu. Na druhou stranu - byť to teď může znít nepatřičně - vždycky jsem byl, a to i v předvolební kampani, slušný a upřímný natolik, abych řekl, že v době, kdy Jiří Paroubek byl ekonomickým náměstkem pražského primátora, se choval slušně, korektně a věcně."

  • ODPOVĚDI PAVLA BÉMA ČTĚTE ZDE:

Odpovězeno: 07. 06. | 14:32Autor: Markéta M.

Otázka: Pane Bém, chtěla bych se zeptat,jaký je momentální výkled na ministra životního prostředí? ODS a Bedřich Moldan nebo někdo jiný ze Zelených? Díky.

Pavel Bém: Dobrý den vážení čtenáři...Obávám se, že musím zchladit vaši netrpělivost. V této chvíli má ODS za sebou dvě klíčová jednání s KDU-ČSL a Stranou zelených. Obě tato jednání měla jeden společný jmenovatel: hledání programových shod. Dovolím si tvrdit, že programová shoda mezi KDU-ČSL a ODS je velká a mezi ODS a Stranou zelených taková, na jejímž půdorysu je možné sestavit vládu.
O ministerských křeslech a dalších významných pozicích ve státní správě jsme ještě vůbec diskusi nevedli. Přesto předpokládám, že na ministerstvo životního prostředí si budou činit nárok s ohledem na politický program právě zelení.

Odpovězeno: 07. 06. | 14:35Autor: Lukáš Berg

Otázka: Pane Béme. Chápu, že moc chutná sqěle, ale prosím neoblbujte lidi, že sestavíte vládu. Jak řekl premiér "bez nás si ani ruce neumyjete" a to je nesporný fakt. Jsme svědky toho, že si zase "někdo" chce kupovat poslance.. Jak se hodláte vypořádat s tím, že máte ve sněmovně pouze 100 poslanců ???

Pavel Bém: Máte pravdu, že rozložení sil levice-pravice je ve Sněmovně sto na sto. Ať se mi to líbí, či nikoliv je to politická realita. Ta jednoznačně předurčuje, že ODS musí jednat i se sociální demokracií. Mimochodem nebude se jednat o něco neznámého. V této chvíli vůbec nehovořím o opoziční smlouvě, ale o volebním výsledku z roku 1996, kde zvítězila ODS pod taktovkou Václava Klause, ale ve Sněmovně měla pouze 99 mandátů. Také nakonec vznikla vláda pravého středu. Nevidím důvodu, proč by se to nemělo podařit i v tomto případě. Samozřejmě to klade a bude klást obrovské nároky na vyjednávací schopnosti jednotlivých stran. Věty typu Bez nás si neumyjete ani ruce jsou dle mého názoru nešťastným slovníkem, a když už jsme u toho, tak k tomu, abych si umyl ruce, pomoc od jiného nepotřebuji...

Odpovězeno: 07. 06. | 14:38Autor: zuzik

Otázka: proč nechcete do vlády?

Pavel Bém: Řídím město Prahu. Nemyslím si, že úplně špatně, nicméně za čtyři roky jsem se dostal k menší polovině toho, co bych si přál a co jsem definoval jako cíle. Samozřejmě hovořím o dopravě, bezpečnosti, ale i životním prostředí. Nerad odcházím od rozdělané práce, naopak jsem připraven pro dokončení toho již započatého něco obětovat. Chci zůstat v Praze, navíc vidím kolem sebe příliš mnoho ambic a nevidím důvod, proč bych jim měl překážet.

Odpovězeno: 07. 06. | 14:40Autor: Spoody

Otázka: ty lotře jeden. Cela ta vase ODS je spřažená s MF dnes, Lidovkama a taky Novou. Není Vám to blbý, lhat a manipulovat takto s lidma? Jo a ten policajt, to je jasný, to byla taky Vaše práce a mohutně v tom výše uvedené periodika pomáhala. Nestydíte se pane Béme?

Pavel Bém: Trochu se stydím, ale hlavně za váš dotaz. Nechápu, proč jste tak agresivní. Nezávislost médií a jejich objektivita je nicméně mimořádně významným tématem dnešní doby a pokud bych někde viděl médium podporující jednu politickou stranu, pak by to nejspíš nebyla MFD a Lidovky ani Nova, ale Rudé právo...

Odpovězeno: 07. 06. | 14:42Autor: LEIAH

Otázka: Proč je stále počet poslanců 200 ? Při lichém počtu by nikdy nemohlo dojít k takové situaci, jako nyní. Nemáte obavy, že budente celé volební období (pokud vláda projde) vydáni na milost a nemilost opozici???

Pavel Bém: Tuto otázku si kladu také. Dostal jsem email od svého dánského přítele, který reaguje na to, co o ČR píšou v dánských novinách. A položil mi úplně stejnou otázku. Odpověděl jsem mu: Je to nejspíše hloupost, a pokud si pamatuji je to výsledek práce pana exposlance Jičínského, naštěstí proti této realitě byl postaven počet členů v druhé komoře Parlamentu - Senátu - na 81. Alespoň něco.

Odpovězeno: 07. 06. | 14:46Autor: Pajoš

Otázka: STOP ODS. STOP MODŘÍ PTÁCI DAREBÁCI !!! Jak Vám je u koryta?

Pavel Bém: Jste talentovaným básníkem, i když takové dílko by nejspíše neocenili ani na prvním stupni základní školy. Mimochodem u toho vašeho koryta jsou dnes sociální demokraté, a to dokonce tak, že i po prohraných parlamentních volbách si rozdávají zlaté padáky a ministr Rath navrhuje lékovou vyhlášku na druhou polovinu roku 2006, která má rozdělit dvacet miliard korun. Nepříjde vám to poněkud divné? A tak opáčím podobně:
Modří ptáci-darebáci?
ČSSD nemá práci,
tak do vlastních kapes,
penízky si vrací,
a my všichni v tom jsme tuze krátcí.

Odpovězeno: 07. 06. | 14:48Autor: Jana D.

Otázka: Dobrý den, jaký je váš názor na současný hybridní volební systém? Jste pro nebo proti, aby byl pro příště opravdu poměrný, aby velké strany neparazitovaly na těch menších? Kdyby tomu tak bylo tentokrát, jistě byste byl rád, že mají zelení tolik mandátů, kolik jim podle vůle voličů přísluší, že ano?

Pavel Bém: Jsem zastáncem většinového volbeního systému. Přesto přepočet mandátů podle současného modelu je skutečně nespravedlivý. A v těchto volbách pravici výrazně poškodil.

Odpovězeno: 07. 06. | 14:49Autor: jane_schwarz

Otázka: Pane Béme, máte již "na stole" napsána všechna jména budoucích ministrů? A můžete nějaké jmenovat? Děkuji a držím palce s novou vládou ;-)

Pavel Bém: O jménech zatím nejednáme. Daleko důležitější je v této chvíli nalezení programové shody. Budeme muset učinit řadu kompromisů, důležité ovšem je, aby byly ku prospěchu této země. Jména ministrů přijdou až v druhém sledu.

Odpovězeno: 07. 06. | 14:51Autor: marek

Otázka: Dobrý den pane Béme,myslím si,že ODS by při povolebních jednáních měla co nejméně couvat ze svých klíčových programových témat,i za cenu toho,že by to nakonec vedlo k předčasným volbám. Voliči Vám dali obrovský mandát a věří,že si budete stát za tím,pro co Vás volili!Máte na to stejný názor ?

Pavel Bém: Souhlasím. Nosným pilířem programu ODS je daňová reforma, snížení daní a zjednodušení celého daňového systému, dále samozřejmě penzijní reforma a reforma celého sociálního systému. V těchto oblastech nemůžeme slevovat. Přesto už z předvolebních debat bylo zřejmé, že dílčí kompromisy učiněny být musí. Rovnou daň budeme hájit do poslední vteřiny.

Odpovězeno: 07. 06. | 14:52Autor: zuzik

Otázka: Nebojíte se že strana zelených, pokud s nimi pujdete do koalice udělá na vaší stranu podraz, protože už teď někteří nechtějí s vámi do koalice a navíc zelení jsou něco jako melouni.. na povrchu zelení a uvnitř rudí jako komunisté nemyslíte?

Pavel Bém: Nemyslím. Už proto, že meloun zevnitř je lepší než z vnějšku. Ale lhal bych, kdybych se neobával o stabilitu a jednotnost poslaneckého klubu zelených. Přesto předseda zelených opakovaně prohlásil, že zelení jednotní budou. Chci tomu věřit.

Odpovězeno: 07. 06. | 14:53Autor: Stanislav

Otázka: Myslíte si,že nová vláda projde parlamentem?

Pavel Bém: Pevně tomu věřím.

Odpovězeno: 07. 06. | 14:55Autor: kiki.obi

Otázka: máte rád Jiřího paroubka???

Pavel Bém: Rád mám svoji ženu, svoje děti, rodinu, své blízké přátele. To jistě o Jiřím Paroubkovi říci nemohu. Na druhou stranu - byť to teď může znít nepatřičně - vždycky jsem byl, a to i v předvolební kampani, slušný a upřímný natolik, abych řekl, že v době, kdy Jiří Paroubek byl ekonomickým náměstkem pražského primátora, se choval slušně, korektně a věcně.

Odpovězeno: 07. 06. | 14:58Autor: Jirka S.

Otázka: Dobrý den, nezdá se Vám náhodou voleb ní systém kapánek divný? Neboť mi nejde do hlavy jak je možné že ČSSD+KSČM mají méně procent hlasů stejně mandátů jako ODS+SZ+KDU

Pavel Bém: Určitě je nespravedlivý. ODS, lidovci a zelení dostali o dvě stě tisíc hlasů více než ČSSD a KSČM a přesto se do poslední chvíle strachovali, jestli nebudou mít ve Sněmovně menšinu. Nakonec to skončilo remízou, ale i ta je nespravedlivá. Je to způsobeno přepočtem hlasů na poslanecké mandáty, který je nevýhodný pro malé strany. Tak se stalo, že zelení s lepším volebním výsledkem než ODA v roce 1996 mají přibližně třetinu poslaneckých křesel.

Odpovězeno: 07. 06. | 14:59Autor: pleoner

Otázka: Dobrý den. Pan Paroubek prohlásil, že nerespektuje výsledek voleb. Vláda v posledních hodinách a obstrukce pana Zaorálka to jen dokazují. Chci se zeptat, jestli se neobáváte vyhrocení situace a jaké máte možnosti mít situaci pod kontrolou bez současné sabotující vlády?

Pavel Bém: Obstrukcí se skutečně obávám. Přesto doufám, že nepůjdou za hranici únosnosti. Některá vyjádření pana Zaorálka nepovažuji ani za šťastná ani za moudrá. I politik se musí naučit prohrávat.

Odpovězeno: 07. 06. | 15:03Autor: Jan Rybák

Otázka: Předem Vás zdravím a gratuluji, chtěl bych se zeptat co by jste řekl na to jak procentní výsledek pro Stranu zelených a KDU má takový výsledek v mandátech když naproti tomu KSČM získala mnohem více mandátů. A co proto uděláte aby se tento nepoměr do budoucna změnil pokud vůbec. Děkuji

Pavel Bém: Děkuji za gratulaci. A mohu potvrdit, že vážně jednáme o změně volebního systému a návratu k čistšímu poměrnému systému. Na druhou stranu je třeba připomenout, že kdyby se lidovci dostali k desetiprocentní hranici, tak s velkou pravděpodobností dnes ODS sestavuje pouze dvoubarevnou koaliční vládu. Musím ale dodat, že osobně jsem zastáncem většinového volebního systému. Ten by jednou provždy udělal v české politice pořádek.

Odpovězeno: 07. 06. | 15:09Autor: Tommy

Otázka: Pane Béme, nemyslíte si, že byste se měli jako strana stydět za vaše jednání s úplatky? Jako např. u poslance Kořistky, tak i u poslance Ploce? Když byly zveřejněny odposlechy pana Topolánka s Panem Dalíkem, vše šlo do útlumu, ale kdyby to bylo něco u ČSSD, tak to budete propírat donekonečna.

Pavel Bém: Z vašeho dotazu soudím, že jste nejspíš přívržencem ČSSD. Možná KSČM. Poprosím vás, abyste k sobě a také ke mě byl trochu upřímnější. Kauza Kořistka byla šetřena orgány policie a vaše obvinění neprokázáno. Pan poslanec Ploc údajně obdržel nabídku, ovšem sám říká, že s ODS nemá nic společného a zároveň tím, co udělal, znemožnil, aby tento případ mohla policie vyšetřit a viníka dopadnout. Nabízí se otázka, jestli se nejedná o provokaci. Za to neuvěřitelné kauzy zkorumpované privatizace Unipetrolu, "pět v českých na stole", sociálnědemokratické kakao v Ghaně, skandální a jednoznačně prokázané spekulace s pozemky, a takto bych mohl pokračovat. Za každý jednotlivý případ by v rozumné společnosti vlády podávaly demise. Jenom v České republice nikoliv. Nechtěl byste položit raději nějakou jinou otázku?

Odpovězeno: 07. 06. | 15:11Autor: Jan Krakýř

Otázka: Vážený pane místopředsedo,

slibte nám, prosím, že neobnovíte staré přátelství z Magistrátu. ČR by to zabilo.

Děkuji uctivě.

Jan Krakýř

Pavel Bém: ODS se zavázala dvěma miliónům svých voličů, že přivede zemi k ekonomickým a sociálním reformám a sestaví vládu pravého středu. To je absolutní priorita. Velkou koalici v této chvíli považuji za zcela mrtvý projekt. Přesto dodám, že cesta k stabilní vládě bude ještě hodně bolestivá.

Odpovězeno: 07. 06. | 15:11Autor: Martin

Otázka: Vážený pane kolego, jsem velice rád z vítězství ODS a držím vám všem palce

Pavel Bém: Děkuji vám. Vlastně držíme si palce tak trochu všichni.

Odpovězeno: 07. 06. | 15:14Autor: Markéta M.

Otázka: Budou noví ministři odborníky nebo se můžeme těšit na přidělování korýtek, případně přebíhání z jednoho oboru do druhého?( po vzoru paní Buzkové či pana Kühnla...). Kdy konečně budou vládnout lidé hodní těchto funkcí?

Pavel Bém: Za prvé žádnému ministru jeho "korýtko" dnes nezávidím. A to především proto, že napravit chyby socialistů a vytvořit efektivní orgány státní správy bude úkolem nejenom pro odvážné, ale taky schopné. Za druhé ministr nenese jen odbornou odpovědnost, ale také věcnou. Mě nevadí ministr politik. Ale vadí mi, když se obklopí hlupáky. Stejně tak mi nevadí ministr odborník. Ale vadí mi ministr odborník, který necítí žádnou politickou odpovědnost. V této chvíli hledáme vládu s plným politickým mandátem, ale musí být také trochu "sexy".

Odpovězeno: 07. 06. | 15:16Autor: Martin1

Otázka: 1.prosím vás velice snažně, postarejte se o to abych po 17 letech čekání jsem se dočkal toho, že za svoji práci odborného lékaře dostanu zaplaceno alespoň tak jak odborný autoservisNyní mám za komplexní vyšetření od pojišťovny cca 230 kč

Pavel Bém: Slibuji. Zasloužíte si za svoji práci dostat řádnou odměnu. Někdy se stydím, jak jsou v ČR odměňovány intelektuální elity a neplatí to jen o doktorech, ale také učitelích.

Odpovězeno: 07. 06. | 15:18Autor: Libor Šedivý

Otázka: Dobrý den,
i když dostanete důvěru i od části ČSSD, jak se vám může podařit prosadit rovnou daň? Moc vám fandím!

Pavel Bém: Možná v předvolební kampani mnozí byli překvapeni, když ČSSD přišla s tematem snižování daní (jistě to nemuselo znít moc upřímně, když si uvědomíme, že za poslední tři roky stoupla celková daňová zátěž o 3 procenta). Jsem přesvědčen, že u části ČSSD máme skutečně šanci nižší a jednodušší daně prosadit. Pochopitelně rovná daň se stala předvolební ikonou ODS a jako taková bude vždy socialisty kritizována. Je naší naprostou prioritou.

Odpovězeno: 07. 06. | 15:23Autor: Lucka

Otázka: Pokud by všechny pokusy o podporu vlády ODS,KDU-ČSL a SZ selhaly, souhlasil byste s tzv. velkou koalicí či variantou opoziční smlouvy? Pro většinu voličů ODS je tato varianta nepřijatelná.

Pavel Bém: Je nepřijatelná i pro vedení ODS. A to z mnoha důvodů: nezbytnost reforem, předvolební slib a závazek Mirka Topolánka, polarizace politické scény na levo a pravo. Spíše než velká koalice by byly pravděpodobné předčasné volby. Doplním pouze, že tuto variantu ovšem také nepokládám za dobrou a to už pro neuvěřitelně vysokou volební účast. Ta jednoznačně dala politikům mandát, ukázala, že společnost je rozdělená (a takovou by zůstala i po případných předčasných volbách) a tak nám nezbývá, než uspět v politických jednáních. Koneckonců od toho jsou také politici placeni.

Vážení čtenáři, děkuji za Vaše dotazy. Čas určený pro rozhovor vypršel, přeji Vám klidnější léto, než budu mít já. Pavel Bém

 

Právě se děje

Další zprávy