Paroubkův LEV21 bude sněmovat symbolicky v Obecním domě

Martina Machová Martina Machová
25. 10. 2011 13:33
Podle Paroubka je to výraz přihlášení se k tradici české státnosti
Foto: ČTK

Praha - Nová strana expředsedy ČSSD Jiřího Paroubka Národní socialisté - levice 21. století (LEV21) zahájí oficiálně činnost v Obecním domě v Praze. Svolala sem totiž na 26. listopadu ustavující sjezd, který zvolí nové vedení a na němž se případně spojí i s dosud spolupracující ČSNS 2005.

Podle Paroubka bylo zvoleno místo symbolicky, protože jeho nový politický projekt se hlásí k tradici první republiky a tehdejším národním socialistům. 

V Obecním domě 28. října 1918 Národní výbor, jehož členem byl i národní socialista Jiří Stříbrný, přijal zákon o zřízení samostatného československého státu a vydáním Manifestu k národu vyhlásil československou samostatnost.  Stříbrný se ovšem později s národními socialisty v čele s Edvardem Benešem, k jehož odkazu se Paroubek rovněž hlásí, rozešel.

Kolik sjezd bude stát, nechce zatím Jiří Paroubek zveřejnit. "Budeme se snažit, aby náklady byly co nejmenší," řekl na dotaz Aktuálně.cz. Konkrétnější výdaje zveřejní prý až dodatečně.

V Obecním domě pravidelně zde jedná pražská ODS a za Paroubkovy éry v ČSSD zde rokovalo i vedení Strany evropských socialistů.

Podle Paroubka přijede na sjezd 250 až 300 delegátů. Půjde zejména o ty, kteří podají do 25. listopadu přihlášky do nové  strany a případně také o některé z delegátů sjezdu ČSNS2005, která se sejde 12. listopadu a bude rozhodovat o sloučení právě s Paroubkovou stranou. . 

 

Právě se děje

Další zprávy