Paroubkovi spojenci: ČSSD uplácela našeho expředsedu

Martina Machová Martina Machová
10. 10. 2011 13:26
Cesta expremiéra Jiřího Paroubka od ČSSD k nové politické straně začíná korupční aférou
Karel Janko
Karel Janko | Foto: www.csns2005.cz

Praha - Cesta bývalého premiéra Jiřího Paroubka od sociální demokracie k nové politické straně začíná korupční aférou.

Vedení strany ČSNS 2005, s níž se chce expředseda ČSSD spojit do nové formace Lev 21, totiž spojilo odpůrce tohoto projektu - v sobotu vyloučeného  předsedu Karla Janka - s korupční nabídkou. Dostal ji prý za to, aby Paroubkovy plány překazil.

Tím, kdo podle ČSNS 2005 chtěl Janka podplatit, jsou představitelé sociální demokracie na Ústecku - předseda organizace v Ústeckém kraji Arno Fišera a životní partner ústecké hejtmanky Roman Houska.

Čestné slovo, důkazy ne

Politici ČSNS 2005 nepředložili o korupci žádné důkazy.

Svá tvrzení opírají zatím o čestné prohlášení svého člena Martina Vrtišky, který píše, že mu expředseda Janko osobně sdělil, že navštívil Housku a Fišeru, aby získal "dehonestující informace na poslance Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Jiřího Paroubka".

V čestném prohlášení zároveň stojí, že Janko "osobně, a to opakovaně, potvrdil, že od těchto představitelů ČSSD v Ústeckém kraji získal příslib zajištění finančních zdrojů v případě, že bude vystupovat proti případnému vstupu Jiřího Paroubka do politické strany ČSNS 2005."

Vyloučený předseda Karel Janko tvrdí, že sociální demokraté mu řádné peníze neslibovali. „Vrtiškovi jsem řekl, že pokud bych tento souboj (s Paroubkem - pozn. red.) vyhrál, tak se mi hlásí sponzoři," řekl Aktuálně.cz.

Týdeník Euro pak citoval Janka s tím, že mu severočeští socialisté nabídli zaplacení cestovného. "To jsme ale odmítl," potvrdil Aktuálně.cz Janko. "O žádné kampani jsme se nebavili," dodal. 

Autoři obvinění tvrdí, že Vrtiškova prohlášení mohou doložit tajné nahrávky, které tento straník při rozhovorech s Jankem pořídil. Ty ovšem představitelé ČSNS 2005 zatím nezveřejnili.

Bratři píší Sobotkovi

V souvislosti s tímto obviněním zároveň tajemník národních socialistů Jaroslav Andres zaslal dopis předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi, ve kterém jej žádá, aby v rámci svých pravomocí a kontrolních mechanismů strany vše prošetřil.

"Nyní je míč na straně hřiště sociální demokracie. Poskytneme ji důkazy, svědčící o porušování stanov ČSSD a také o podezřením z korupce, aby se s těmito praktikami mohla vypořádat i ČSSD," uvedl na tiskové konferenci místopředseda ČSNS2005 Přemysl Votava.

Když deník Aktuálně.cz žádal stanovisko lídra sociální demokracie k celé kauze, Bohuslav Sobotka napsal: "Jiří Paroubek už není náš člen a s ČSNS a jejich ostudami nemáme a nebudeme mít nic společného."

Tajná nahrávka zůstává tajná

Deníku Aktuálně.cz se podařilo kontaktovat autora nahrávky, ten ji ovšem prozatím odmítl zveřejnit.

"Tato nahrávka je čistě moje soukromá nahrávka. Já jsem o jejím vzniku a obsahu informoval a na jejím základě jsem vydal čestné prohlášení," uvedl Martin Vrtiška.

Na dotaz Aktuálně.cz, proč si tehdy ještě svého předsedu nahrával a za jakých okolností nahrávka vznikla, jen zopakoval, že "jde čistě o jeho soukromou nahrávku."

Nikoho jsme nekorumpovali, zní z ČSSD

Korupci pak zcela odmítá předseda ČSSD v Ústeckém kraji.

"Jestli je úplatek chleba s paštikou, tak pak mají pánové pravdu," reagoval na obvinění Arno Fišera. Ten tvrdí, že jej Janko skutečně navštívil, nabídl mu již zmíněnou svačinu, schůzku ale on sám neinicioval.

Obdobně reagoval i Roman Houska. "V žádném případě jsem pana Janka neuplácel," tvrdí s tím, že bývalého předsedu ČSNS 2005 rovněž sám ani nekontaktoval. "Kontaktoval mne pan Janko," uvedl Houska.

Houska Aktuálně.cz rovněž řekl, že podá v souvislosti s nařčením z korupce trestní oznámení na Jiřího Paroubka, jeho spolupracovníka Petra Dimuna a představitele ČSNS 2005 a zároveň žalobu na ochranu osobnosti.

O podezření z uplácení totiž již v neděli informoval na svém facebookovém profilu právě Petr Dimun. Ve stejný den nařčení ve své tiskové zprávě zmínil i Jiří Paroubek.

 

Právě se děje

Další zprávy