Paroubkův LEV 21 se zaměří na boj s nezaměstnaností

ČTK ČTK
31. 8. 2013 15:26
Strana si na jednání předsednictva stanovila hlavní témata předvolební kampaně.
Jiří Paroubek ve volebním štábu LEV 21
Jiří Paroubek ve volebním štábu LEV 21 | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Na boj proti nezaměstnanosti a korupci se chtějí ve své předvolební kampani soustředit národní socialisté. Strana Jiřího Paroubka jde do voleb ve všech krajích s heslem "Střízlivě, jednotně, profesionálně". Na kampaň vydá minimálně 15 milionů korun.

Uvedl to po jednání předsednictva strany její šéf Jiří Paroubek. Národní socialisté - levice 21. století kvůli volbám pozměnili svůj název. Voliče chtějí získat jako LEV 21 - národní socialisté.

Předvolební průzkumy Paroubkově straně šance na postup do Poslanecké sněmovny nedávají. LEV 21 podle nich nepodporují ani dvě procenta voličů a voliček. Podle Paroubka jsou výsledky ale marketingová záležitost velkých stran. Je přesvědčen o tom, že národní socialisté mají nyní přízeň tří až čtyř procent lidí a ve volbách se jim podaří získat šest až osm procent hlasů.

"Soustředíme se zejména na témata boje s nezaměstnaností, korupcí a kriminalitou, na sociální spravedlnost, ochranu spotřebitele a zdravotnictví. Na programu pracujeme rok a tři čtvrtě. Myslím, že z levicových stran je nejlepší," uvedl Paroubek. Věří, že mnozí dají přednost jeho straně před "hádající se ČSSD a zemanovci, kde je velké pnutí".

Strana chce proti korupci uplatňovat u politiků presumpci viny. Veřejné zakázky by podle jejího programu měl zadávat jediný nově vzniklý úřad. Víc by zvyšovala i penze. Zrušila by poplatky ve zdravotnictví. Na dětské boty a oblečení či školní pomůcky by zavedla nižší DPH. Prosazovat chce i přímou volbu hejtmanů, primátorů a starostů.

Strana představí kandidátky v polovině září. Paroubek bude lídrem v Praze. V Plzeňském kraji se do čela LEV 21 postaví bývalý přednosta Ústavu imunologie a mikrobiologie 1. lékařské fakulty Karlovy univerzity Ivan Šterzl, v Ústeckém podnikatel a bývalý člen ČSSD Petr Benda a ve Středočeském ekonom Filip Drapák.

Paroubek stranu založil v listopadu 2011 poté, co po neúspěchu po volbách v roce 2010 opustil ČSSD. Národní socialisté měli ve Sněmovně dva poslance, oba byli ale zvoleni za sociální demokracii. V loňských krajských a senátních volbách LEV 21 neuspěla.

 

Právě se děje

Další zprávy