ČSSD mění svůj "hlas": Petr Kolář střídá Michala Davida

Martina Machová Martina Machová
30. 8. 2013 14:10
ČSSD chce za dvouměsíční kampaň celkem zaplatit 90 milionů korun.
Petra Kolář.
Petra Kolář. | Foto: Tomáš Adamec

Praha, Ostrava - Sociální demokraté příští víkend v Ostravě oficiálně odstartují svou kampaň pro předčasné volby. Podle zjištění Aktuálně.cz bude hlavní hudební hvězdou mítinku Petr Kolář.

Vystřídá tak Michala Davida, který byl hlavní hudební tváří volební kampaně v roce 2010, ještě v éře Jiřího Paroubka. Deníku Aktuálně.cz to potvrdil šéf letošní volební kampaně, místopředseda ČSSD Milan Chovanec s tím, že strana váhala mezi Kolářem a Petrem Nagym.

"Nakonec rozhodla preference místních, cena byla asi stejná," uvedl Chovanec. České sociální demokraty pak podpoří jejich slovenský protějšek - premiér Robert Fico.

Kolik socialisté za zpěvákovo vystoupení zaplatí, nechtěl prozradit. Podle zdroje z Lidového domu za celý mítink zaplatí ČSSD mezi 500 až 600 tisíci korun. Celkově pak chce sociální demokracie za dvouměsíční kampaň zaplatit 90 milionů korun.

Sociální demokraté se hodlají pro letošek zdržet velkých koncertů během kampaně, Koláře na běžných mítincích nahradí regionální kapely (pokud je kraje zajistí) nebo reprodukovaná hudba.

V minulosti tomu bylo jinak. V roce 2010 se podařilo objednat do Ostravy německé Skorpions, v Ústí nad Labem, tedy v kraji, kde Paroubek kandidoval, lákal voliče slovenský Elán.

S ČSSD na podiu

"Své" umělce měl i Vladimír Špidla nebo Stanislav Gross. Ve volbách v roce 2002, po kterých se stal Špidla premiérem, pořádala ČSSD v rámci svých kampaní Mega párty, jejichž vrcholem bylo vystoupení Hany Zagorové se Štefanem Margitou nebo Věry Bílé.

Dva roky poté zpívala sociálním demokratům v čele s Grossem Helena Vondráčková.

Mezi další stálice volebních mítinků ČSSD patřili i Pavel Vítek s Kateřinou Brožovou, kterou si nakonec Jiří Paroubek natolik oblíbil, že ji chtěl nechat kandidovat do poslanecké sněmovny.

 

Právě se děje

Další zprávy