Paroubek senátorem? Těžko, nikdo ho nechce

Martina Machová Martina Machová
7. 7. 2010 17:40
Expředseda ČSSD nemá ani šanci usednout v čele parlamentních výborů
Jiří Paroubek s rodiným přítelem Petrem Bendou
Jiří Paroubek s rodiným přítelem Petrem Bendou | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nejprve se o něm hovořilo jako o možném předsedovi sněmovny, poté o byznysmenovi a nyní i jako o kandidátovi na senátora v severočeském Mostu. Jiří Paroubek vše označil za spekulace.

Podle informací Aktuálně.cz ovšem expředsedovi ČSSD jeho blízcí skutečně hledají vhodnou funkci.

Svůj poslední nápad paradoxně neprojednali ani se sociálními demokraty z Mostecka. Ti si už dříve zvolili svého senátorského kandidáta, kterého jim dokonce posvětil i ústřední výbor ČSSD.

"Dozvěděli jsme se to až z novin, před tím s námi nikdo nemluvil. Naše kandidátka je uzavřená a odsouhlasená. Je to spíš spekulace," řekl deníku Aktuálně.cz mostecký poslanec Josef Tancoš.

Sám Paroubek jakýkoli rozhovor odmítl. Aby se mohl postavit do čela oranžové kandidátky na Mostecku, muselo by nejprve ústředí revokovat usnesení, ve kterém schválilo na stejné místo podnikatele Zdeňka Brabce. Poté by museli místní straníci Paroubka opět potvrdit jako místního lídra.

První spekulace o Paroubkově aspiraci na křeslo senátora se objevila už záhy po volbách. Tehdy se měl v jeho hledáčku ocitnout senátorský obvod v Ústí nad Labem. Tamní socialisté ale dávali dopředu silně najevo, že jej jako svého kandidáta nechtějí.

Navíc ústecký okres patří v rámci kraje mezi Paroubkovy kritiky a oponenty jeho blízkého přítele Petra Bendy.

Na jméno Jiřího Paroubka neslyší ani mostecká organizace. Ani místní socialisté nepatří do kliky, kterou na severu Čech vytvořil Paroubkův muž Benda.

Rozbitý kraj

Kromě toho se bojí, že by tlakem mohlo dojít k obdobné situaci jako v litoměřické buňce zmítané spory a účelovými nábory. Poté, co se tu Paroubkovi lidé pokusili silou dosadit do čela kandidátky do Poslanecké sněmovny zlatého hokejistu z Nagana Jiřího Šlégra, straníci se rozhádali a rozkol se všemi negativními důsledky trvá dosud.

Případnou Paroubkovu kandidaturu na senátora příliš nepodporuje ani ústředí ČSSD v Praze. "Je strach, aby senátní volby nebyly opět jen o Paroubkovi," řekl Aktuálně.cz člen vedení strany. "Spíš se vypouští bubliny, co by bylo průchodné," dodal.

Lépe to pro Paroubka nevypadá ani ve Sněmovně. Podle současného rozložení sil nemá expředseda ČSSD téměř žádnou šanci, že by tady získal jakoukoli funkci.

On sám si řekl o vedení rozpočtového výboru; ten ale socialisté s vysokou pravděpodobností nezískají. O vedení hospodářského výboru, jehož má být Jiří Paroubek rovněž členem, zas nemá zájem on.

 

Právě se děje

Další zprávy