Paroubek povolává šibaly zpět do ČSSD

Sabina Slonková
14. 7. 2007 13:52
ČSSD se omluví lidem z kauzy biolíh
Jiří Paroubek v závěru druhého dne sjezdu ČSSD. Byla na něm znát únava.
Jiří Paroubek v závěru druhého dne sjezdu ČSSD. Byla na něm znát únava. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Před rokem a půl se jich strana zbavovala, Jiří Paroubek je přejmenoval na šibaly a mluvil o nich jako o korupčnících a podvodnících. Nyní je sociální demokraté povolávají zpět.

Své tři stranické kolegy, které policie stíhala v korupční aféře biolíh, ČSSD loni obratem zbavila členství. Bylo pár týdnů před volbami a strana kvůli obavám z odlivu voličů postupovala v obdobných případech rázně.

Nejdřív podvodníci...

Šéf ČSSD Paroubek tehdy nepochyboval: Františka Vybírala, Ludmilu Schwarzovou a Josefa Lázničku veřejně označoval jako korupčníky a podvodníky.

"Tady nebyl jediný důvod pro nějaké korupční chování, nicméně oni se takto chovali. To znamená, že kromě toho, že byli korupčníky, jsou také podvodníky. Já to nepopírám, je to sedm šibalů, shodou okolností jsou tam tři z nich sociální demokraté....," glosoval loni v diskusním pořadu TV Nova zatčení stranických kolegů Paroubek.

Státní zástupkyně ale tento týden oznámila, že stíhání v kauze biolíh ruší. A sociální demokracie se svým kolegům nyní hodlá omluvit a nabídnout jim zpět stranickou legitimaci.

Teď je čeká omluva

"Obávám se, že bychom z toho měli vyvodit závěry. Ctili jsme princip presumpce viny, takže bychom jim měli nabídnout členství zpět. A je slušnost, abychom se těm lidem omluvili," prohlásil Jiří Paroubek ve čtvrtek v rozhovoru pro brněnskou televizi TVb1.

S jeho názorem souhlasí i další lidé z vedení ČSSD.

"Stávají se případy, kdy byla těmto lidem zničena kariéra, ztratili práci a postavení a nakonec se ukázalo, že stíhání je zastaveno. Strana musí najít způsob, aby tito lidé byli očištěni i na stranické půdě," sdělil Aktuálně.cz místopředseda strany Zdeněk Škromach.

Na otázku brněnské televize, zda svými silnými výroky Paroubek loni nepřestřelil, šéf ČSSD odpověděl: "Šibalové není nějaké pejorativní slovo. Navíc bylo tři měsíce před volbami a my jsme se museli těchto lidí buď zastat, nebo ne. Musím říct, že ty argumenty policie byly velmi silné, věděli jsme, že ty lidi neuhájíme. Navíc si myslím, že je správné, aby v politice platila presumpce viny."

 

Právě se děje

Další zprávy