Policie odložila kakaovou aféru exposlance Krause

Redakce DOM
30. 1. 2008 15:23
Krausovi nic nebrání vrátit se do politiky

Praha - Bývalý předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Kraus, který v roce 2006 opustil vrcholnou politiku kvůli takzvané kakaové aféře, je nevinný.

Policie Krause podezřívala z praní špinavých peněz, pokusu o podvod a později i z korupce. Nyní byl jeho případ pro nedostatek důkazů odložen.

Nic tak nebrání jeho návratu do politiky. Už loni na jaře se vrátil do širšího vedení sociální demokracie - členové ústředního výkonného výboru jej v dubnu 2007 zvolili členem předsednictva.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek tehdy novinářům řekl, že pokud bude Krausova "pseudoaféra" brzo uzavřena, nic nebrání tomuto politikovi v dalším kariérním postupu.

"Zachoval se jako chlap," řekl Paroubek o Krausovi, který podle něj nikoho nepoškodil a neporušil žádný zákon. "Kdyby ho porušil, tak nepochybně by policie a státní zastupitelství konaly, což se po roce a čtvrt nestalo," dodal.

Obchodní cesta do Ghany

Policie se začala zabývat takzvanou kakaovou aférou v lednu 2006, když na obchodní cestu Krause, nyní odsouzeného podnikatele Františka Riga a rakouského podnikatele Alfreda Augustina do Ghany v roce 2001 upozornila Mf Dnes.

Kraus kvůli aféře rezignoval na funkce předsedy poslaneckého klubu ČSSD a rozpočtového výboru sněmovny. Složil také poslanecký mandát a v parlamentních volbách v červnu 2006 už nekandidoval. Ponechal si funkci předsedy ČSSD Libereckého kraje. Tamní sociální demokraté ho už dříve zvolili členem ústředního výkonného výboru.

Orgány činné v trestním řízení Krause neobvinily. K uzavření případu chyběla právní pomoc z Ghany.

 

Právě se děje

Další zprávy