Paroubek potvrdil, že ČSSD ve sněmovně neustoupí

ČTK ČTK
15. 1. 2010 18:20
Premiér Fischer chtěl, aby ČSSD stáhla své návrhy, zatěžují podle něj rozpočet
Jiří Paroubek, ilustrační snímek
Jiří Paroubek, ilustrační snímek | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek řekl premiérovi Janu Fischerovi, že sociální návrhy ČSSD nezvyšují schodek rozpočtu, poslanci sociálních demokratů je proto ve sněmovně podpoří. Prioritou ČSSD je podle Paroubka hospodářský růst a snižování schodku v čase. Uvedl to na tiskové konferenci po dnešním jednání s premiérem. Fischer schůzkou uzavřel cyklus setkání s šéfy stran, které mají ve sněmovně svůj klub.

"Konzistentně tvrdím, že vláda má problém s tím, co by navyšovalo schodek rozpočtu," řekl premiér. Připomněl, že vláda má stále zájem vázat část výdajů rozpočtu. Kabinet bude v pondělí jednat o třech variantách. "Šetřeme na výdajích státu, ne občanů," uvedl k tomu Paroubek.

Ve sněmovně leží návrhy na zvýšení mateřské na loňskou úroveň, na zrušení zdravotnických poplatků, na obnovení proplácení prvních tří dnů nemocenské a na vyplacení 13. důchodu.

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka dnes vyčíslil náklady na případné změny v sociální oblasti, pokud by byly přijaty návrhy levice, na 750 milionů korun v tomto roce. Návrh ČSSD na výplatu jednorázového příspěvku k důchodu nemá podle něho dopad na státní rozpočet v roce 2010 ani v následujících letech, protože počítá s šesti miliardami korun z dividend polostátních firem, které stát shromažďuje na mimorozpočtovém účtu.

Návrh na obnovení výplaty nemocenské v prvních třech dnech nemoci by stát podle propočtu ČSSD přišel na tři miliardy. Sociální demokracie navrhuje plnou rozpočtovou kompenzaci posílením daňové progrese u příjmů nad 1,2 milionu korun ročně. Dopady změn v poplatcích, které odvádějí pacienti v lékárnách a zdravotnických zařízeních, sociální demokraté nevyčíslili. Uvažují totiž o tom, že ustoupí od požadavku na jejich úplné zrušení a budou usilovat pouze o změny v některých poplatcích.

"Celkový dopad návrhů, podporovaných ODS může naopak lehce dosáhnout 13 miliard korun," uvedl Sobotka v tiskové zprávě Lidového domu. Ani předseda vlády, ani ministr financí Eduard Janota podle něj nemluví o návrzích ODS, které bude sněmovna projednávat. Jde o návrh na snížení spotřební daně z piva, který prosadila ODS v Senátu. Ve sněmovně pak leží dva návrhy z dílny občanských demokratů na snížení DPH u některých služeb. Paroubek se o nich zmínil i dnes ve Strakově akademii.

Fischer opakovaně před zvýšením deficitu varoval a prý by se s ním jen těžko smiřoval. Největší naději na schválení má ve sněmovně i podle něj návrh na dorovnání výše mateřské zpět na loňskou úroveň. Premiér prohlašuje, že neví, kde získat k tomu potřebných přibližně 1,5 miliardy korun, aby byla zachována úroveň schodku rozpočtu. Sociální demokraté vycházejí z poloviční částky, protože změna by podle nich měla vejít v platnost až v polovině roku.

"Nechtějte po mně plán B," uvedl Fischer na dotaz, co bude vláda dělat, pokud návrh sněmovnou projde. "To se udělá změna ve struktuře výdajů a je to," odpověděl Paroubek.

Prezident Václav Klaus dal při setkání s Fischerem po Novém roce najevo svou podporu vládě, když prohlásil, že nepodepíše žádný zákon, který by deficit prohluboval. Lidovci už ale avizovali, že se pokusí ve sněmovně případné prezidentovo veto přehlasovat.

 

Právě se děje

Další zprávy