Topolánek: Rozpočet je děsivý. Vláda ať zváží rezignaci

Domácí Domácí
10. 12. 2009 21:30
Jsou to silné výroky, brání se premiér Fischer
Mirek Topolánek
Mirek Topolánek | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ihned po středečním hlasování o konečné podobě rozpočtu pro rok 2010 ho označili poslanci ODS za špatný a českou levici za krajně nezodpovědnou.

Dnes se do rozpočtu se vší vervou pustil nejvyšší občanský demokrat Mirek Topolánek.

Předseda strany, který je v současné době ve Spojených státech, se nechal slyšet, že schválený rozpočet pro příští rok je "děsivý" a vláda premiéra Jana Fischera by měla zvážit další existenci.

"Je to věc ministerského předsedy Fischera a celé vlády. Ministři nominovaní ODS nic špatného neudělali," vzkázal Topolánek.

Místopředseda ODS Petr Nečas pak řekl, že koncept úřednického kabinetu s podporou ČSSD, ODS a Strany zelených už zjevně nefunguje.

Předseda vlády Fischer se podle Nečase musí rozhodnout, zda se hodlá ve sněmovně opřít o menšinu, které jde o boj s rostoucím deficitem, či mu jde o setrvání ve funkci s pomocí parlamentní levice.

Vyjádření ODS premiér Fischer nenechal bez odezvy. Topolánkovu výzvu k zvážení rezignace označil za silný výrok.

Více nechtěl předseda vlády stanoviska občanských demokratů ke schválení rozpočtu komentovat, nechá si prý čas na analýzu.

Klaus: To ten nešťastný volební systém...

Vojtěch Filip slibuje učitelům více peněz ze státního rozpočtu
Vojtěch Filip slibuje učitelům více peněz ze státního rozpočtu | Foto: Michal Pavec

Podobně jako představitelé nejsilnější pravicové strany se k rozpočtu s deficitem, který může dosáhnout až 5,7 procenta HDP, vyjádřil i prezident republiky Václav Klaus.

Při dnešní snídani s podnikateli pořádané týdeníkem Euro podobu rozpočtu označil za "zoufale špatnou", ale vládu Jana Fischera - tak jako Topolánek - k odpovědnosti nevolal.

"Považuji ten deficit za zoufale špatný, ale nevidím dobré řešení," řekl Klaus. Problém deficitních rozpočtů je podle něj zanedbáván už od roku 2002 a náprava je rok od roku těžší.

Situace, kdy poslanci do rozpočtu výrazně zasahují a svádějí o něj těsnou politickou bitvu, podle Klause vyplývá z "nešťastného volebního systému", který neumožňuje vytvoření silné vládní většiny.

V pátek ráno se prezident sejde s ministrem financí Eduardem Janotou, který zvažuje setrvání ve vládě, protože nesouhlasí s podobou státního rozpočtu na příští rok tak, jak jej ve středu schválila Poslanecká sněmovna. Předpokládá se, že právě rozpočet a možná i Janotovo setrvání v kabinetu budou tématem jejich páteční schůzky.

V pondělí se pak Janota sejde s premiérem Fischerem. "Chci s ním probrat šance a možnosti, jak mohu prospět či nemohu prospět ozdravení veřejných financí," řekl ministr v České televizi.

Na otázku, zda tedy může prosadit ve sněmovně něco, co by veřejným financím pomohlo, pak odpověděl: "Jsem si jist, že nemůžu prosadit nic."

Rozpočet počítá s příjmy zhruba 1,022 bilionu a výdaji 1,185 bilionu korun. Levicoví poslanci ale přes nesouhlas vlády přesunuli miliardy na sociální služby, platy úředníků a na platby zemědělcům.

Podle premiéra Jana Fischera je výsledkem pozměňovacích návrhů z dílny levice dodatečných více než 12 miliard korun, upozornil. Poměr deficitu veřejných rozpočtů k hrubému domácímu produktu se tak dostane na úroveň 5,7 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy