ČSSD a KSČM rozbily Janotův balíček a přepsaly rozpočet

Petr Holub
9. 12. 2009 22:20
Přidáno dostali zemědělci, učitelé, státní zaměstnanci i sociální služby
Není to náš rozpočet, ale schvalte ho, žádal poslance premiér Jan Fischer
Není to náš rozpočet, ale schvalte ho, žádal poslance premiér Jan Fischer | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Rozbouřená sněmovna nakonec státní finance nepotopila.

ČSSD a KSČM přitom prosadily v rozpočtu vyšší platy pro státní zaměstnance a podle premiéra Fischera tím ohrozily budoucí stabilitu veřejných financí.

Fischerova výzva

I když se jednalo od rána, rozhodující okamžik nastal až v osm hodin večer.

K řečnickému pultu ve sněmovně vystoupil premiér Jan Fischer. "Státní rozpočet se zásadně vzdálil od návrhu vlády," prohlásil.

Sociální demokraté totiž prosadili všechny čtyři pozměňovací návrhy, které o 12 miliard omezují výdaje na dálnice, armádu, státní dluh, nemocenskou a penze. Získané peníze rozdělí mezi učitele a další státní zaměstnance, zemědělce a sociální ústavy.

Premiér ale zároveň vyzval poslance ODS a TOP 09, aby rozpočet nechali projít. "Zvažte, že alternativou je rozpočtové provizorium," připomněl Fischer. Změny z pera ČSSD totiž prošly pomocí komunistických poslanců, kteří předem avizovali, že pro celý rozpočet hlasovat nebudou.

Schválené změny

  • Rozpočtový výbor: převod 190 mil. Kč z peněz na státní dluhy na výdaje na financování programů EU. Na doporučení zemědělského výboru převod asi 160 mil. Kč v rozpočtu ministerstva zemědělství na platy zaměstnanců úřadu a více než osmi mil. Kč na dotace příspěvkovým organizacím, z toho asi šest mil. Kč na platy. Odebrání 250 mil. Kč z provozních výdajů ministerstva zemědělství, jejich převod na dotační programy v zemědělství a na podporu regionálních potravinářských výrobků.
  • Zdeněk Škromach (ČSSD): navýšení objemu peněz na sociální služby o 3,8 mld. Kč. Peníze půjdou z dotací pro Státní fond dopravní infrastruktury, dávek důchodového pojištění, dávek nemocenského pojištění a z peněz určených mimo jiné na odškodnění obětí trestných činů.
  • Bohuslav Sobotka (ČSSD): převod 3,7 mld. Kč na platy zaměstnanců veřejného sektoru kromě regionálního školství. Půjdou z peněz na státní dluh, z podpory stavebního spoření a dotací fondu dopravy. Navýšení objemu peněz o 3,1 mld. Kč na platy zaměstnanců regionálního školství na úkor fondu dopravy, rozpočtu ministerstva obrany nebo peněz pro oběti trestných činů a ostatních náhrad.
  • Ladislav Skopal (ČSSD): převod 1,5 miliardy na společnou zemědělskou politiku. Půjdou z peněz na odškodnění majetkovým křivd způsobených komunistickým režimem, z peněz na mezinárodní spory a z dotace pro fond dopravy.

Občanští demokraté nakonec Fischera vyslyšeli a jejich místopředseda Nečas oznámil, že občanští demokraté nebudou vůbec hlasovat "Důsledkem vítězství populismu je zvýšení deficitu a ohrožení vývoje veřejných financí. Celá země za to zaplatí," varoval.

Hlasovalo se v půl deváté. Rozpočet byl definitivně schválen 81 hlasy ze 114 přítomných poslanců. Vedle sociálních demokratů s návrhem souhlasili lidovci, zelení a čtyři nezařazení poslanci. Proti byli komunisté a TOP 09.

Titěrných 12 miliard

Během nervózního jednání se ukázalo, že o rozpočtu existuje jediná dohoda: sociální demokraté a komunisté chtěli společně podpořit dvanáctimiliardový přesun.

Nezabraly argumenty ministra financí Eduarda Janoty ani řady občanských demokratů, že změny v rozpočtu skrytě zvyšují rozpočtový deficit. ČSSD mimo jiné doporučila snížit o 3 miliardy plánované výdaje za státní dluh, nemocenskou a penze. Zaplatit věřitelům, nemocným i penzistům však bude tak jako tak nutné.

Ministr Janota i poslanci ODS upozorňovali, že se schodek z plánovaných 5,3 procenta HDP může zvýšit až k 5,8 procentům.

Sociální demokraté reagovali s tím, že změny nestojí za tolik emocí. Pomohou statisícům státních zaměstnanců a přesouvají pouze částku v řádu procenta rozpočtových výdajů. "Jde o titěrnou částku," prohlásil předseda Jiří Paroubek.

Ke zvýšení deficitu nemusí podle místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky vůbec dojít, protože ministr financí má k dispozici až čtyři miliardy rezerv. Vznikly tím, že sněmovna na podzim neschválila plánované snížení sazeb daně z přidané hodnoty pro restaurace a hotely.

Nečasova obrana a Slamečka

Ještě dopoledne se občanští demokraté snažili sehnat hlasy, aby levicové tažení zastavili. Jejich sněmovní lídr Nečas přesvědčil kolegy, aby na rozdíl od minulého týdne do sněmovny dorazili. Místopředseda ODS pak v emotivním projevu vyzval poslance lidovců a zelených, ať levici nepodporují: "Vy držíte prst na spoušti," vysvětlil poslancům menších stran. Kluby ČSSD a KSČM měly ve sněmovně 93 poslanců a k většině jim tak scházely tři hlasy.

Nečasova obrana nakonec nevyšla. Vyšší dotace pro sociální ústavy a zemědělce prošly pohodlnou většinou, protože kromě sociálních demokratů a komunistů pro ně hlasovali lidovci. Zelení souhlasili s pomocí pro sociální ústavy.

Návrhy, ať se napřesrok neškrtá v platech učitelů ani jiných státních zaměstnanců, prošly dokonce bez lidovců a zelených. Chybějící hlasy dodaly levici dvě bývalé poslankyně Strany zelených Věra Jakubková a Olga Zubová. Přidal se také Evžen Snítilý, kterého před rokem vyloučili ze strany sami sociální demokraté.

K rozhodnutí Jakubkové přispěl konflikt s ministrem dopravy Gustávem Slamečkou. Když poslankyně kritizovala rozpočet pro dopravní stavby, Slamečka opáčil, že kritika Jakubkové je pro něho důkazem dobře odvedené práce.

Dvě těžké hodiny ODS

Posledním dějstvím bylo rozhodování ODS, jak se postaví k rozpočtu změněnému levicovou většinou. Měla možnost se přidat ke komunistům a rozpočet spolu s nimi shodit ze stolu. Radil k tomu i bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který upozornil, že novela jednacího řádu sněmovny umožňuje projednat nový rozpočet během měsíce.

Občanští demokraté po dvou hodinách poslechli Fischera, který je vyzval k toleranci.

Sám premiér nakonec hledal kladné stránky několikaměsíčního jednání o rozpočtu. "Pořád jsem rád, že se vládě podařilo reagovat a že přišla s balíčkem, díky kterému se podařilo snížit hrozící schodek, který měl být přes 200 miliard," řekl Fischer.

 

Právě se děje

Další zprávy