Paroubek poprvé připustil vládu ODS

Red Dom, čtk
18. 6. 2006 14:13
Praha - Předseda ČSSD Jiří Paroubek v TV Nova nevyloučil, že ČSSD za jistých okolností umožní vznik vlády ODS, KDU a zelených. Uvnitř: Paroubkův povolební vývoj

Paroubek v dnešním televizním pořadu Sedmička řekl, že jde jen o to, kam až chce ustoupit předseda ODS, která zvítězila ve volbách. Dodal, že s Topolánkem by se měl sejít ještě dnes - v nejbližších hodinách.

Podle Paroubka by pro případnou podporu středopravicové vlády musel nastat "historický kompromis". "Pokud ze strany ODS takováto snaha bude, tak já k těm věcem určitě budu přistupovat velmi konstruktivně, a tedy i co se týče podpory jejich vlády," řekl lídr ČSSD. Jde mu prý o to, aby měla "tato země vládu".

Když se nepodaří uspět Topolánkovi, pak Paroubek počítá s tím, že prezident Václav Klaus pověří sestavením vlády jeho. Prohlásil, že by neměl nic proti tomu, kdyby se k jeho vládě přihlásil některý poslanec ze stran, které o vládě jednají nyní.

Žádná rovná daň

Paroubek zopakoval, že pro sociální demokracii je nepřijatelná rovná daň a privatizace veřejných služeb. Upřesnil, že sociální demokraté nepřipustí takovou změnu DPH, která by vedla ke zdražení léků a potravin. Nehodlají také vpustit soukromý kapitál do důchodového zabezpečení a rozhodně budou trvat na platnosti nového zákoníku práce, zdůraznil.

Připomeňte si, jak se vyvíjel Paroubkův postoj po volbách

3. června: Projev o modré totalitě
Paroubek mluví o novodobém Únoru 48,
prezident Klaus se zlobí: "To nemělo zaznít"
Paroubek v Lidovém domě
Paroubek v Lidovém domě | Foto: Ludvík Hradilek
9. června: Po ODS jsme na řadě my
Až zklame Topolánek, měl by prezident pověřit
sestavením vlády mě, prohlásil šéf ČSSD
18. června: Nevylučuji, že tu vládu podpoříme
Poslechněte si výrok Jiřího Paroubka,  v němž
poprvé připustil toleranci Topolánkově kabinetu

K písemnému závazku 74 poslanců ČSSD, že nepodpoří vládu ODS, KDU-ČSL a SZ, Paroubek v televizi Nova poznamenal, že šlo jen o akt, který měl zabránit snahám "odloupnout" jednoho čí více poslanců z frakce ČSSD, kteří by podpořili rodící se Topolánkův kabinet. "Tohleto je východisko, kdy my jsme chtěli zabránit spekulacím, že jeden, dva, tři, pět poslanců podpoří bianco šekem vládu Mirka Topolánka," řekl.

Dnes je to poprvé po patových volbách, kdy se dosud vládnoucí ČSSD vyjádřila takto vstřícně ke vzniku středopravé vlády.

Je možná velká koalice ČSSD - ODS? Čtěte ZDE

Na prvním oficiálním jednání po volbách mezi ČSSD a ODS (konalo se 9. června) sociální demokraté jen oficiálně potvrdili, že vznikající kabinet pod vedením Mirka Topolánka nepodpoří. Topolánek a Paroubek nicméně už tehdy oznámili, že o řešení povolební situace budou dál jednat mezi čtyřma očima.

 

Právě se děje

Další zprávy