Velká koalice? Zatím ne, říká ODS

Petr Holub a reportéři Aktuálně.cz
3. 6. 2006 17:45
Analýza - Volební výsledek skončil dokonalým patem. Velkou koalici ale všichni vylučují. Uvnitř: GRAFIKA, GALERIE
Ivan Langer rozesmátý.
Ivan Langer rozesmátý. | Foto: Ondřej Besperát

KSČM a ČSSD na jedné straně, ODS, zelení a lidovci na druhé straně získají podle nejnovějších propočtů stejný počet mandátů.

Znamená to, že může vzniknout jen velmi křehká vláda, pokud vůbec nějaká. Povolební situaci 100:100 mandátů ještě Česko nezažilo. O tom, že pravice vyrovnala náskok ČSSD a KSČM, rozhodly hlasy krajanů v zahraničí.

Stále víc pravděpodobnou variantou se proto stává velká koalice. "Je vyloučena," řekl však Aktuálně.cz místopředseda ODS Pavel Bém, o němž se spekulovalo jako o možném příznivci tohoto řešení.

"Mohou teď vzniknout různé varianty, to ano. Ale podle parlamentních zvyklostí to bude ODS, kdo by měl dostat pověření k sestavení vlády. Oni jsou na tahu," uvedl zase Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Tyto výroky padaly ve chvíli, kdy chyběla sečíst už jen tři procenta hlasů.

V půl deváté však vystoupil Jiří Paroubek, který vyhlásil boj ODS. Bylo to ve chvíli, kdy podle předběžných propočtů měla levice v příští sněmovně ještě 101 mandátů. Pletl se.

Po deváté hodině však začal statistický úřad připočítávat ke konečným výsledkům v Jihočeském kraji hlasy občanů ze zahraničí. Tím získala ODS dostatek hlasů (nakonec se dopracovala k nejlepšímu výsledku od roku 1996) a vzala jeden mandát sociálním demokratům.

Ukázalo se, jak volby dokázala ovlivnit kampaň, která byla poprvé vedena podle pravidel politického marketingu, obvyklého v západním světě. Přitáhla dosud nebývalým způsobem voliče dvěma hlavním soupeřům: od roku 1990 nedostaly dvě vítězné strany dvě třetiny všeh hlasů.

Zelená podnikatelům, nebo zaměstnancům

Povolební uspořádání, které je v tuto chvíli nejasné, je důležité už proto, že příští vláda rozhodne, kdo se bude mít "lépe". Rozhoduje se o tom, jestli se Češi mohou těšit spíše na rychlé snížení daní i sociálních odvodů z platu, anebo na vyšší míru sociální ochrany. Jinými slovy, jestli budou mít na trhu práce lepší podmínky podnikatelé, anebo zaměstnanci.

Pravicové strany také chtějí, aby o veřejných financích i o daních budou mnohem více než dosud rozhodovat kraje a magistráty. Naopak sociální demokracie a její případný partner KSČM chtějí posílit roli státu.

Dosud je víc možností koalic

Konečné výsledky sčítání hlasů i původní odhad SC&C se zatím shodnou v tom, že vítězem voleb bude ODS. Není však jisté, jestli její náskok bude co platný při vládních vyjednáváních.

Z krajských statistik vychází, že odlišně hlasovali Češi, kteří dávají přednost pravici, a výrazně levicoví Moravané. Jedinou výjimkou je Ústecký kraj, kde zvítězil sociální demokrat Paroubek.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Čeká se nyní, jak se vyvine situace v sociální demokracii po ostrém projevu premiéra Jiřího Paroubka. Ne všichni členové vedení strany jsou přesvědčeni jako on, že se volby dají úspěšně zpochybnit před soudem.

Foto: Aktuálně.cz

Místopředseda strany Bohuslav Sobotka však také řekl, že "proti ČSSD byla v posledních týdnech vedena štvavá kampaň."

 

Právě se děje

Další zprávy