Paroubek opustil další funkci v ČSSD. Nešéfuje Praze 5

Martina Machová Martina Machová
29. 10. 2010 9:01
Paroubkovi končilo funkční období, znovu již nekandidoval
Jiří Paroubek ještě jako superlídr ČSSD před parlamentními volbami
Jiří Paroubek ještě jako superlídr ČSSD před parlamentními volbami | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Bývalý předseda sociální demokracie Jiří Paroubek ztratil ve straně, které až do květnových parlamentních voleb vládl pevnou rukou, další post. Na pondělním jednání ČSSD na Praze 5 nebyl potvrzen ve funkci místního předsedy.

Místo něj byl zvolen Michal Šesták, lídr místní kandidátky v komunálních volbách.

"Končilo mu volební období a sám se o nové zvolení neucházel," popsal průběh oblastní konference nový předseda.

Sám Paroubek se jednání účastnil jen ze začátku, kdy přednesl předsednickou zprávu. Na zbytek jednání se podle Šestáka omluvil a odešel. Podle přítomných sociálních demokratů byl jeho projev směrem k nim značně vyčítavý.

"Byl v řadě částí expresivní," potvrdil Aktuálně.cz Šesták. Co přesně někdejší první muž ČSSD straníkům řekl, nechtěl prozradit.

"Bylo to interní jednání. Nemám rád, když se tyto věci vynáší na veřejnost," uvedl jen.

Jiří Paroubek vedl v poslední době obvodní organizaci na Praze 5 spíše formálně. Straníci mu například před komunálními volbami neukázali ani to, jakým způsobem chtějí vést volební kampaň.

Původní kampaň ČSSD v Praze 5
Původní kampaň ČSSD v Praze 5 | Foto: ČSSD

Kampaň ČSSD na Praze 5

"Dnes jsem poprvé viděl billboard, který vyvěsila ve své komunální kampani ČSSD na Praze 5," přiznal se před volbami Jiří Paroubek na Facebooku poté, co se kvůli použití sloganu "Pryč s narkomany, bezdomovci a hernami" snesla na straníky z Prahy 5 vlna kritiky.

Sám prohlásil, že heslo jako takové mu nevadí s tím, že doufá, že je v souladu s programem socialistů. Vedle toho varoval před zneužitím jeho interpretace a to jak uvnitř strany, tak od politické konkurence.

Kontroverzní heslo zaměstnalo i Lidový dům. Úřadující předseda Bohuslav Sobotka následně vyzval straníky z Prahy 5, aby billboardy, na kterých bylo použité, stáhli.  

Jediným Paroubkovým zázemím v rámci sociální demokracie tak zůstává Ústecký kraj, kde má nejsilnější podporu zejména na Teplicku. Právě zdejší organizace ovládá jeho rodinný přítel a spolupracovník Petr Benda, který se i po Paroubkově odchodu z čela ČSSD udržel na postu zdejšího krajského předsedy.

Během uplynulého víkendu pak dokonce posílil, když nahradil svého kritika, bývalého poslance za ČSSD Vlastimila Aubrechta v čele teplické okresní organizace.

Podpora z Teplic

Z Teplicka pak pochází i poslední pokus o návrat někdejšího předsedy znovu na stranické výsluní. Nominaci do čela strany zde získal například od straníků v Dubí u Teplic, kteří by jej nejraději viděli znovu na předsednickém místě. Socialisté z nedalekých Košťan ho navíc nominovali na místopředsedu ČSSD.

Obě nominace ještě musí schválit krajská konference, která se odehraje v lednu. Zda budou Paroubkovy nominace potvrzeny, není jisté. V kraji se totiž vytvořila silná protiparoubkovská a protibendovská opozice.

Nejasné zůstává i to, jak na své nominace nahlíží sám Jiří Paroubek. Na otázky Aktuálně.cz zaslané pomocí SMS, neodpověděl.

 

Právě se děje

Další zprávy