Lídr ČSSD mírní heslo o "feťácích", přišel příkaz shora

Michal Štůsek Kateřina Eliášová, Michal Štůsek
6. 9. 2010 18:02
Celorepublikové vedení strany předvolební kampaň zatrhlo

Praha - "Pryč s narkomany, bezdomovci a hernami" slibuje na předvolebních billboardech na Praze 5 lídr kandidátky místní sociální demokracie Michal Šesták.

Formulace, kterou si současný místostarosta této městské části pro svou kampaň zvolil, ale vyvolala nevoli v pražské ČSSD a nelíbily se ani celorepublikovému vedení strany. Ve svém blogu ho kritizoval i Jiří Paroubek.

Kandidát tak nakonec kontroverzní slogan stáhne.

"ČSSD si uvědomuje, že problematika bezdomovectví je složitým sociálním problémem, který vyžaduje komplexní řešení. V žádném případě jej proto nelze redukovat na jednoduchá hesla v předvolebních politických kampaních," reagoval na billboardy ústřední volební manažer ČSSD Jan Hamáček.

Nechceme poškodit stranu

Podle něj by mohla být hesla nesprávně interpretována, a proto se vedení strany obrátilo na své kandidáty na Praze 5, aby celou situaci urovnalo.

"Po vzájemné dohodě s místím volebním štábem tak dojde v nejbližší době k odstranění tohoto komunikačního prvku a jeho nahrazením formulacemi, které nebudou připouštět dvojí výklad," uzavírá stranické prohlášení Hamáček.

Michal Šesták, který po minulých komunálních volbách uzavřel na smíchovské radnici koalici s částí ODS v čele s kontroverzním bývalým starostou Milanem Jančíkem, si podle některých svých stranických kolegů z městské části dělá kampaň sám.

"Kampaň si dělá čistě pan Šesták. Nechceme ji kritizovat, abychom nepoškodili stranu," řekl ČTK zastupitel Jan Smetana, který se společně s opozičními členy ČSSD od celé kampaně distancuje.

Proti závadovým osobám

Podobným způsobem se nedávno prezentovali také kandidáti ODS, když navrhli zřídit tábor pro bezdomovce, nebo Věcí veřejné, které před sněmovními volbami založily veřejné pouliční hlídky.

Michal Šesták ve snaze oslovit voliče nabízí obě varianty, se kterými přišly zmíněné pravicové strany. Prioritou je kromě snížení počtu hracích automatů především odstranění bezdomovců a narkomanů z veřejných prostranství městské části.

"Zřídíme specializovanou službu obecních hlídačů parků a náměstí pro ochranu veřejnosti před narkomany, bezdomovci a dalšími závadovými osobami," stojí v jednom z bodů programu. Druhý zase plánuje zapojení bezdomovců do systému veřejných prací při úklidu ulic nebo odstěhování nedávno vybudovaného centra pro narkomany Sananim mimo obydlené části Prahy 5.

První fáze kampaně

"Toto heslo reprezentuje jedno z pěti témat, která považujeme za klíčová pro další rozvoj a budoucnost Prahy 5," popsal Aktuálně.cz záměr kampaně Michal Šesták.

Kromě bezpečnostní tematiky se dále jedná o zastavení masivní výstavby, zvýšení počtu míst ve školkách, zastavení růstu nájemného seniorům a protikorupční preventivní opatření.

Smyslem první fáze volební kampaně, která začala minulý týden, bylo kolem jednotlivých témat vyvolat diskusi. "V tomto smyslu, zvolené heslo svůj účel splnilo. Očekávali jsme určitou reakci, protože je každopádně kontroverzní, nicméně míra této reakce nás přeci jen překvapila," dodává lídr kandidátky.

V další části kampaně bude ČSSD na Praze 5 všechna témata předkládat vizuálně trochu jiným způsobem a v případě bezpečnostní oblasti zvolí politicky korektnější slogan.

"Plánujeme přijmout po volbách, pokud k tomu dostaneme od voličů mandát, taková opatření, která zlepší bezpečnostní situaci v Praze 5 a ve svém důsledku povedou k tomu, že se sníží počet heren v Praze 5 a exponovaná místa městské části nebudou okupována narkomany a bezdomovci, kteří obtěžují obyvatele naší městské části," slibuje Šesták.

 

Právě se děje

Další zprávy