Paroubek chce vládnout. Jen s ODS

Sabina Slonková, Petr Holub, Martina Macková
11. 7. 2006 11:55
Praha - ČSSD oznámila, že může tolerovat menšinový kabinet ODS. Anebo vládu odborníků. Topolánkův tým ale návrhy obratem odmítl. Uvnitř: OTÁZKY A ODPOVĚDI
Lídři parlamentních stran na tiskové konferenci po jednání o vedení sněmovny. ČSSD uspořádala vlastní briefing.
Lídři parlamentních stran na tiskové konferenci po jednání o vedení sněmovny. ČSSD uspořádala vlastní briefing. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Do vyjednávání o nové vládě se koncem týdne zapojí prezident Klaus.

Po pěti týdnech blokování dnes znovu začalo jednání o vládě v bodě nula. Sociální demokraté se rozhodli hrát o čas. Nabídku Mirka Topolánka na společný kabinet ODS, ČSSD, lidovců a zelených se nejužšší vedení sociálních demokratů na dnešním ranním zasedání rozhodlo prozatím odmítnout.

Strana navrhuje desetidenní jednání o programových bodech, které by mohlo vyústit v narýsování půdorysu nové vlády. A současně by vedlo ke zvolení nového předsedy sněmovny.

"V podstatě bychom se nejprve měli bavit o vládě a pak o sněmovně. Jednání o programu také ukáže, kdo by vlastně mohl v nové vládě sedět a pro koho budou případné programové kompromisy nepřijatelné," řekl deníku Aktuálně.cz místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

ODS krátce nato návrhy svého rivala odmítla. "Dostatečně dlouho před volbami jsme signalizovali, že obě tyto nabídky jsou pro nás nepřijatelné," řekl na tiskové konferenci po schůzce vedení strany předseda ODS Mirek Topolánek.

Pak ODS obvinila ČSSD z toho, že chce blokovat jednání o sestavení sněmovny. "Vyzýváme ČSSD, ať umožní zahájení práce Poslanecké sněmovny a jsme připraveni spolupracovat s každým, kdo chce odblokovat ustavující schůzi Sněmovny," stojí v reakci ODS.

Infobox
Autor fotografie: Ondřej Besperát

Infobox

ČTĚTE SOUVISLOSTI

Řešení volebního patu duhovou koalicí není v Česku nové. První pokusy se datují na konec devadesátých let. Jako srovnání se nabízí příklad Švédského patu v roce 1973:

Prezident Václav Klaus včera naplnil své oznámení z minulého týdne a na návštěvě v Rumunsku řekl, že ve čtvrtek a v pátek se do vyjednávání o nové vládě zapojí. "Jsem připraven se po návratu setkat se s pěti představiteli, lídry pěti parlamentních politických stran, abych uslyšel jejich názory. Jsem ochoten se tomu ve čtvrtek a v pátek věnovat," prohlásil Klaus. 

Ve středu by se měly politické reprezentace pěti parlamentních stran sejít opět ve sněmovně. 

ČSSD: úřednická nebo menšinová vláda

Předseda ČSSD Jiří Paroubek po ranním grémiu oznámil, že jeho strana preferuje úřednickou vládu, do níž by ODS a sociální demokracie nominovala odborníky a neseděly by v ní přímo politické špičky. ČSSD se nebrání ani tomu, aby do takové vlády vyslali své zástupce i lidovci a zelení. Druhou navrhovanou variantou je menšinový kabinet ODS tolerovaný sociálními demokraty.

"Vstup sociální demokracie do vlády s ODS, lidovci a Stranou zelených je stále nepravděpodobný," dodal premiér Jiří Paroubek. "ČSSD ale bude o této nabídce dál jednat."

Paroubek tím narážel na včerejší nabídku Mirka Topolánka, který vůbec poprvé přizval sociální demokraty do vlády. "Já už nevím, co vlastně chtějí, asi jen blokovat jednání nebo škodit," citovala agentura ČTK Topolánkovu reakci na dnešní verdikt ČSSD. "Pokud odmítají naší nabídku, tak říkají, že chtějí vládnout sami, případně s nějakou jinou stranou," dodal.

Zelení: byla by to oposmlouva

K tomu, aby menšinový kabinet vznikl, je třeba dvou stran, uvedl šéf zelených Martin Bursík. "To je opoziční smlouva a tu jsme tu měli v roce 1998. Jednání se alespoň pohnula, je to vzkaz pro voliče před komunálními volbami," řekl.

Miroslav Kalousek míní, že odpověď ČSSD na nabídku koalice usvědčuje Jiřího Paroubka z toho, že mu vůbec nejde o program.

"Domnívá se snad, že KDU-ČSL a Strana zelených tlačí ODS k pravicovým extrémům a nebo jsou pro něj křesťanské a ekologické akcenty našich dvou stran tak nepřijatelné, že radši podpoří program ODS? To je jasný rozpor proti tomu, co pan Paroubek říká a veřejnost by si toho měla všimnout," řekl Aktuálně.cz Kalousek.

Předseda lidovců zároveň komentoval plán ČSSD zahájit s ODS diskusi k posílení většinových prvků ve volebním systému. "My takové změny ústavy nepodporujeme, nepodpoříme, ale také se jich nebojíme," řekl Kalousek, podle kterého není vůbec jisté, zda by podobné změny vyřešili pat, který po letošních volbách nastal.

"Mediální sféra je silnější než jakékoliv pravidla, bipolarita i bez nich nastala," dodal.

Co se tedy bude dít v příštích dnech? Zde je šest základních otázek, které přinesl nejnovější vývoj povolebních rozhovorů.

1. Vznikne duhová vláda ODS, ČSSD, lidovců a zelených?

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Je to možné, byť se lídr sociálních demokratů Jiří Paroubek zatím staví k Topolánkově nabídce zdrženlivě a navrhované řešení označuje za nepravděpodobné. Pokud by duhová vláda skutečně vznikla, znamenalo by to značné programové ústupky obou nejsilnějších stran. ODS plánuje, že v případě této vlády by s ČSSD jednala o změně volebního systému na většinový. Paroubek "většinové prvky" nevylučuje. Projekt duhové koalice přináší riziko menším stranám, že budou z dohody o vládě vyloučeny. A na vládě by se pak dohodli zástupci ODS a ČSSD.

2. Myslí šéf ODS Topolánek nabídku na vstup ČSSD do vlády vážně?

Topolánek se právě dozvěděl první odhady výsledků.
Topolánek se právě dozvěděl první odhady výsledků. | Foto: Ondřej Besperát

Minimálně jako taktický manévr určitě. ODS vychází z toho, že ČSSD odmítá už pět týdnů jakoukoli toleranci narýsovaného trojkoaličního kabinetu občanských demokratů, lidovců a zelených. A dává na stůl takové podmínky, které může podle lídra ODS klást jen člen koalice a ne strana, která stojí v opozici. ODS taktizuje s tím, že tentokrát už ČSSD nemůže nabídku smést zcela ze stolu, aniž by nenavrhla sama nějaké další řešení.

3. Je dosud chystaný trojkoaliční projekt kabinetu ODS, lidovců a zelených "mrtvý"?

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Podle všeho ano, sami jej tak označují i vyjednavači jednotlivých stran. Pokud by zkrachoval nejnovější pokus o sestavení širší vlády, je možné, že by se projekt trojkoalice znovu oprášil a její zástupci by pak znovu hledali pro takový kabinet podporu. Spekulují o tom, že by jim komunisté tentokrát mohli vyjít vstříc. Případně by se tak mohli zachovat i někteří sociální demokraté, kteří neschvalují protahování volebního patu.

4. Pokud návrh na duhovou koalici selže, co se stane?

Komise v Předlicích
Komise v Předlicích | Foto: Ludvík Hradilek

Topolánek by buď jednal znovu o trojkoaličním projektu nebo by se snažil prosadit myšlenku na předčasné volby. Ty však sociální demokraté zatím odmítají. Místo Topolánka sice může vyjednávat kompromis se sociálními demokraty někdo jiný, pozice předsedy ODS se však zatím zdá být příliš silná na jakýkoli vnitrostranický puč korunovaný úspěchem. Topolánek je připraven vyčerpat všechny pokusy na sestavení nové vlády.

5. Kdy bude zvolen předseda sněmovny?

Zasedání sněmovny.
Zasedání sněmovny. | Foto: Ondřej Besperát

Pokud by se strany dohodly, může mít sněmovna nového předsedu už tento pátek. Zatím se však dohoda nerýsuje. ČSSD chce, aby se o postu šéfa sněmovny jednalo až ve chvíli, kdy bude narýsovaný půdorys nového kabinetu. Paroubek předem odmítl plán, že poslanci zvolí dočasného předsedu, který by sněmovnu řídil jen do prvního hlasování o důvěře vládě. Pokud se politici nedohodnou, je ODS připravena podstoupit další kolo "divokého hlasování" s jím navrhovaným kandidátem. I za cenu opětovného neúspěchu.

6. Kdo bude příští dny vládnout?

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Zatím stále kabinet Jiřího Paroubka. Podle účastníků pondělní schůzky zástupců pěti parlamentních stran ale lídr ČSSD dnes oznámil, že si nechal zpracovat analýzy, aby si potvrdil, zda může neprodleně podat jeho vláda demisi. "Chce odejít co nejdřív," uvedl jeden ze stranických vyjednavačů. Pokud by nakonec demisi skutečně v brzké době podal, záleželo by na prezidentovi, zda ji přijme. Kdyby Václav Klaus demisi odmítl přijmout, musel by Paroubkův kabinet dál pracovat. V opačném případě by mohla být přechodně jmenovaná nová vláda, například ta, kterou Mirek Topolánek sestavil na trojkoaličním půdorysu.

 

Právě se děje

Další zprávy