Pád vlády je ve hře. Komu se hodí volby příští rok

Petr Holub
24. 4. 2012 8:45
Předčasné volby v červnu si přeje minimum politiků, kteří o nich mohou rozhodnout
Právě TOP 09 je strana, které pro předčasné volby vyhovuje spíše podzim.
Právě TOP 09 je strana, které pro předčasné volby vyhovuje spíše podzim. | Foto: Reuters

Praha - Vládní koalice končí, přesto Nečasovu vládu při hlasování o důvěře podrží nová koalice. Předčasné volby v červnu si totiž přeje minimum politiků, kteří o nich mohou rozhodnout. Pro některé z nich je zajímavějším termínem počátek příštího roku.

Rozhodující je přitom postoj ODS.

O červnu jako jediném možném termínu předčasných voleb začal mluvit premiér Petr Nečas už na začátku dubna. Tím vyšel vstříc regionálním politikům své strany.

Na Ústecku, Olomoucku, Zlínsku a v jižních Čechách zasedají v krajských radách a chtějí uchovat vliv i po volbách letos na podzim. Tato naděje se zmenšuje s preferencemi ODS, které už klesly pod dvacet procent.

Regiony si pochopitelně přejí, aby voliči potrestali stranu za nepopulární reformy v nějakém jiném termínu.

Předčasné volby nabízejí řešení také pro pražskou stranickou centrálu. Porážka v červnu 2012 může být menší než třeba o rok později, až alternativní pravicové strany zformují podnikatelé typu Andreje Babiše.

Po okamžitých volbách si většinu hlasů ve sněmovně velmi pravděpodobně udrží dvě velké strany, ODS a ČSSD. Velká koalice se pak může stát jedinou možností, jak sestavit vládu bez komunistů.

Nečas bez náhrady

Petr Nečas se však s postem premiéra rozloučit nechce.

Přes dramatickou rétoriku neučinil žádné nevratné kroky k předčasným volbám. Trpělivě čeká, až rebelující vicepremiérka Karolina Peake přivede z Věcí veřejných dost přeběhlíků, na nichž by mohla vláda postavit aspoň křehkou většinu dvou hlasů. Zároveň se zbytkem VV domlouvá podporu nedokončených reforem.

Z pohledu příznivců velké koalice nemůže být Nečas ani lídrem předčasných voleb.

Koalici s ČSSD totiž několikrát explicitně odmítl. "Dovedu si ji představit jen za mimořádných okolností typu válečného konfliktu nebo totálního ekonomického kolapsu," uvedl na svých webových stránkách.

Příznivcům předčasných voleb se nabízí příklad z dubna 2010, kdy výkonná rada odvolala z postu stranického šéfa Mirka Topolánka. Tehdy ovšem měli radní mezi místopředsedy k dispozici nástupce.

ČSSD: Nejdřív kraje, pak vláda

Obnovení velké koalice na vládní úrovni si dokážou představit i někteří sociální demokraté. "ČSSD nepřijme pověření k sestavení vlády závislé na pravicové většině," vymezuje například předseda Bohuslav Sobotka své koaliční požadavky, a fakticky tak připouští po vítězných volbách koalici s ODS i TOP 09.

Za perspektivnějšího partnera přirozeně platí občanští demokraté, kterým současné průzkumy slibují zhruba o pět procent víc než Schwarzenbergově straně. S jejich pomocí se tak snáze zajistí většina ve sněmovně.

Proti předčasným volbám jdou ovšem jednoznačně všichni sociálnědemokratičtí hejtmani, kteří chtějí na podzim využít nespokojenost veřejnosti s politikou pravicové vlády k obhajobě svých postů.

Proto Sobotka dává přednost předčasným volbám do sněmovny v termínu podzimních krajských voleb, anebo při zimní přímé volbě prezidenta.

Složité námluvy ČSSD a TOP 09

V otázce termínu předčasných voleb se ČSSD shodne s TOP 09. Během poslední vládní krize požadoval místopředseda Miroslav Kalousek jako první předčasné volby a přispěl k nim slovními výpady proti Johnově straně. Aktivně však prosazoval předčasné volby s termínem nejdříve koncem roku.

Má k tomu důvod. V nedokončené agendě Nečasovy vlády jsou nejdůležitějšími kroky penzijní reforma a církevní restituce, které připravil právě ministr financí.

Kalousek veřejně připouští budoucí koalici se sociálními demokraty: "V situaci velkých turbulencí v celé Evropě není odpovědné říkat, že si něco představit vůbec nelze," prohlásil například.

Se Sobotkou by však museli doladit jeden detail. Sobotka nechce s žádnou pravicovou stranou sestavovat vládu ve sněmovně, kde bude pravicová většina. Pro Kalouska je naopak nemožné sestavovat s ČSSD vládu ve sněmovně, kde bude většina komunistů a sociálních demokratů.

Nechtěný partner KSČM

Předčasné volby si rozhodně nepřejí poslanci zvolení za stranu, jejíž rozpad byl signálem, aby se o nich začalo mluvit. Současní i bývalí členové Věcí veřejných si podle zjištění Aktuálně.cz půjčili na své poslanecké platy v průměru dva miliony korun a jejich postoj k předčasnému rozpuštění sněmovny se tedy těžko změní například koncem roku.

Předčasné volby komplikuje také KSČM. Předseda Vojtěch Filip je žádá v nejbližším termínu a věrohodnosti mu dodává vzestup preferencí k polistopadovému rekordu na dvaceti procentech. Hlasy komunistických poslanců také zajistí potřebnou většinu, pokud se na rozpuštění sněmovny dohodnou pouze dvě strany z trojice ODS, TOP 09 a ČSSD.

O smyslu jakékoli domluvy s KSČM pochybuje dokonce většina sociálních demokratů. Mimo jiné i z toho důvodu, že nechtějí podpořit často užívaný argument pro přežití Nečasovy vlády. Zvláště občanští demokraté rádi zdůrazňují, že předčasné volby otevřou prostor pro nastolení vlády sociálních demokratů a komunistů.

 

Právě se děje

Další zprávy