OECD radí Česku: Omezte mateřskou a podporu hypoték

Petr Holub
24. 4. 2008 22:02
Generální tajemník OECD pochválil reformy

Praha - Generální tajemník Mezinárodní organizace pro hopodářskou spolupráci a rozvoj označil dnes Českou republiku za premianta, kterého nezasáhl ekonomický chaos posledních měsíců.

Představitel respektované instituce sdružující hospodářsky vyspělé země pak v pravidelném pětiletém hodnocení uvedl, že Česká republika má dobré vyhlídky i do příštích let, protože zdejší vláda dobře rozhoduje.

"Zvláště disciplína, kterou dodržujete v rozpočtových výdajích, je příkladem pro ostatní vyspělé země," zdůraznil Angel Gurría.

OECD doporučuje, aby vláda v reformách pokračovala, zvláště ve zdravotnictví, v penzích, daních a ve změnách pracovního trhu.

Dále čtěte: Ministři nestíhají termíny, reformy jsou v ohrožení

Hlavně se pochválit

Generální tajemník OECD nešeřil zdvořilostmi, přestože samotná studie o České republice jimi neplýtvá.

"Dosavadní kroky jsou příběhem velké odvahy, protože reformy nesou velké politické náklady, ale plody teprve přijdou," pochválil Gurría na tiskové konferenci premiéra Mirka Topolánka.

Ten se mu odvděčil bonmotem: „Předem vylučuji, že zprávu o České republice psali mí poradci. Ovšem doporučení OECD se natolik shodují s tím, co prosazuji, že podezření může vzniknout," řekl a zprávu OECD označil jako důkaz, že vláda míří správným směrem.

Co Češi splnili

Studie na více než sto stranách hodnotí, jak Česko plnilo doporučení z roku 2003 a navrhuje další kroky do příštích pěti let.

Experti pařížské organizace chválí, že Topolánkova vláda alespoň zahájila reformu penzí a zdravotnictví a začala uvažovat o vzdělávací reformě. Líbí se jim i to, že se snížily přímé daně a zvýšily nepřímé. Prakticky žádný pokrok však nezaznamenali na pracovním trhu a při snaze zjednodušit rozpočtová pravidla.

Česko také nedokončilo reformu veřejné správy, když po zavedení krajských úřadů nezrušilo odpovídající počet míst na ministerstvech. Reforma nebrání daňovým únikům: pokud měli živnostníci dříve lepší daňové podmínky, než zaměstnanci, po reformě se propast rozšířila a svádí ještě víc k využívání „švarcsystému".

Správně: školy, nezaměstnaní, nemocenská

OECD chválí vládní záměry, její doporučení se však s programem Topolánkova kabinetu v mnohém rozcházejí.

Rady se shodují s plány na vzdělávací reformu, kterou navrhuje ministr Ondřej Liška. Měly by se snížit dávky těm, kdo se nesnaží hledat práci, a dokončit plánovaná reforma nemocenské.

Navrhovaný postup penzijní reformy se však už liší od záměrů ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase. OECD trvá na vstupu soukromých fondů do systému povinného pojištění, Nečas trvá na tom, že stačí nepovinné připojištění. OECD naopak upozorňuje, že daňové výhody pro připojištění nemají být příliš velké.

Podobné to je u dopravních investic. OECD chválí, že rostou, trvá však na tom, že investice do silnic nemají být větší, než do železnice. Na rozdíl od pražského magistrátu doporučuje rychle zlepšit veřejnou dopravu.

Na co vláda zapomněla

Experti zároveň navrhují dva reformní kroky, které vláda nezamýšlí. Má se zkrátit mateřská dovolená. Místo toho je třeba nabídnou rodičům místa se zkrácenou pracovní dobou a rozšířit nabídku jeslí a školek.

Česko zatím jde cestou vysokých sociálních dávek, které matkám umožňují zůstat doma tři až čtyři roky. Mají pak potíže s návratem do práce.

Experti se také diví zbytečně vysoké podpoře na stavbu a opravy soukromých domů. Ani podpora hypoték ani dotace na stavební spoření nepřinášejí zamýšlený užitek, protože zvyšují cenu na trhu s bydlením.

Rizika zdravotnické reformy

Speciální pozornost věnuje OECD zdravotnické reformě.

Chválí poplatky, které nezhoršily dostupnost zdravotní péče. Nezbytný jsou i další kroky reformy.

Druhou fázi reformy, který počítá s privatizací zdravotních pojišťoven, hodnotí experti s rezervou: „Může mít významný dopad na posílení konkurence, zkušenosti zemí OECD s tímto typem reformy jsou však zatím omezené." Budou proto české zkušenosti pozorně sledovat.

Navrhují několik kroků, které by měly vyloučit riziko, že konkurence sníží kvalitu péče. Mimo jiné radí pohlídat, aby se do střetu zájmů nedostali majitelé pojišťoven, kteří zároveň vlastní zdravotnická zařízení. Je také třeba zavést systém, který by důsledně hodnotil kvalitu zdravotních služeb.

Zpráva také radí, aby Češi věnovali větší pozornost popisu zdravotní péče, která je hrazena z veřejného pojištění. 

 

Právě se děje

Další zprávy