Odtajní poslanci, jak nemocnice léčí?

Simona Holecová
24. 1. 2006 18:30
Praha - O totéž se jednotlivci marně pokoušeli u soudu. Po dnešním jednání sněmovny je šance dostat se k datům o lékařské péči o něco větší.

Poslanci poslali do posledního - třetího - čtení návrh zákona, který by ukládal zdravotním pojišťovnám zveřejňovat údaje o nemocnicích. Lidé by z nich měli vyčíst, jak úspěšná jsou jednotlivá oddělení v léčbě pacientů.

Dolní komora by měla o předloze rozhodovat již příští týden. Předem je zjevné, že by mohla projít: pro jsou jak někteří poslanci ČSSD, tak opoziční ODS.

Ministři, ti už vědí

Návrh zákona předložila skupina poslanců v čele s bývalým ministrem zdravotnictví Jozefem Kubinyim (ČSSD).

"Právě když jsem byl ministrem, dostal jsem se k informacím o kvalitě léčby. Velmi mě překvapilo, jak zřetelné rozdíly mezi některými zařízeními jsou," říká Kubinyi.

Exministr zdravotnictví Jozef Kubinyi.
Exministr zdravotnictví Jozef Kubinyi. | Foto: Aktuálně.cz

K těm samým údajům se naposledy pokoušel dostal lékař Pavel Vepřek. Pojišťovny mu data odmítly poskytnout a tak se lékař obrátil na soud. Neuspěl.

"My bychom data rádi zveřejňovali. Ale bohužel jsme vázáni různými právními předpisy, které to zakazují," tvrdí mluvčí VZP Jiří Suttner.

Právě tyto předpisy by novela měla odbourat. Odborníci však varují, že dříve, než tak poslanci učiní, musí se stanovit jasná pravidla, podle nichž se bude péče posuzovat.

Co vlastně zveřejnit?

Kubinyiho návrh počítá s tím, že tato kritéria přesně vymezí ministerská vyhláška, již úřad sestaví ve spolupráci s nejrůznějšími odbornými spolky.

Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: ČT24

Ministerstvo zdravotnictví už ostatně své porovnání zveřejnilo. Pod taktovkou úřadu vznikl žebříček šestnácti zařízení, které resort řídí. Nejlepší hodnocení získal pražský Ústav péče o matku a dítě, nejhorší brněnská úrazová nemocnice.

  • Více o ministerském žebříčku čtěte ZDE.

Vedení nemocnic, které v žebříčcích špatně dopadly, se však proti výsledkům ostře ohradilo a sám ministr zdravotnictví David Rath připustil, že žebříček zatím přesně nevypovídá o tom, zda jsou nemocnice dobré, či ne.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy