ODS zvažuje, že se pokusí svrhnout hejtmana Ratha

Domácí ČTK Domácí, ČTK
25. 5. 2009 17:25
Porušuje zákon, tvrdí jeho předchůdce Petr Bendl
Radní Středočeského kraje Petr Bendl
Radní Středočeského kraje Petr Bendl | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Rozbroje mezi Petrem Bendlem (ODS) a Davidem Rathem (ČSSD), bývalým a současným hejtmanem Středočeského kraje, pokračují.

Bendl dnes oznámil, že středočeští občanští demokraté na příštím zasedání krajského zastupitelstva zřejmě navrhnou odvolání Ratha z funkce. Při řízení kraje se údajně dopouští řady pochybení a zneužívá veřejných peněz k vlastní politické propagaci.

Návrh na odvolání Ratha chtěla ODS původně vznést již na dnešním jednání krajského zastupitelstva, na pořad jednání by se ale dostal až pozdě odpoledne nebo večer.

Rathův předchůdce ve funkci novinářům předal seznam pochybení, jichž se měl současný hejtman během půlročního působení ve funkci dopustil. Je mezi nimi mimo jiné údajné porušování a nerespektování zákona při úhradě regulačních poplatků za pacienty krajských nemocnic, snaha o zastrašování soudu či zneužívání dotací.

Narážel tak například na případ dobrovolných hasičů ve Zvoli u Prahy, jimž měl Rath podle MF DNES navrhnout, že podpoří jejich akci, když si na oplátku na uniformy vyšijí logo krajského úřadu a na propagační materiály červnových hasičských oslav napíší jeho jméno.

ODS se nezamlouvá ani šedesátimilionová dotace na dostavbu základní umělecké školy v Rathově bydlišti v Hostivici u Prahy. "Tady došlo evidentně ke zneužití pozice hejtmana a snaze odehrát si malou domů zcela mimo pravidla," tvrdí Bendl, podle něhož jde o nesystémový krok.

Dotace by měla být poskytnuta z příslušného rozvojového fondu, kde ovšem pro žadatele nejsou k dispozici tak vysoké částky, míní bývalý hejtman.

Rath chtěl vyhazov Bendla

Půtky mezi oběma politiky trvají už řadu měsíců. A v březnu byla situace opačná.

Tehdy se chtěl Rath zbavit Bendla. Tvrdil, že zákon neumožňuje Bendlovi být zároveň zastupitelem a ministrem dopravy. Nechal si zpracovat i právní posudek, který říká, že Bendl byl ve střetu zájmu.

Na samotný návrh na vyloučení z krajské rady ale nakonec nedošlo. Současný hejtman totiž rozhodnutí odložil na léto s tím, že si nechá vypracovat další právnické posudky. Sněmovna ale mezitím vyslovila vládě Mirka Topolánka nedůvěru. Možný střet zájmů tak u Bendla pominul.

 

Právě se děje

Další zprávy