Volby dřív? Topolánek ano, Paroubek ne

Petr Holub, Martina Macková
1. 8. 2006 18:28
Praha - Premiér Jiří Paroubek předložil občanským demokratům tvrdé podmínky. Vzkázal jim je prostřednictvím prezidenta Václava Klause.
Demisi podám, pokud ODS podpoří kandidáta ČSSD do čela sněmovny, říká Jiří Paroubek.
Demisi podám, pokud ODS podpoří kandidáta ČSSD do čela sněmovny, říká Jiří Paroubek. | Foto: Ondřej Besperát

Podle informací deníku Aktuálně.cz dostal Paroubek od stranického grémia mandát předložit na dnešní ranní schůzce na Hradě Klausovi dva návrhy.

Demisi podá pouze v tom případě, pokud ODS slíbí, že podpoří sociálního demokrata v čele sněmovny. Nový šéf dolní komory přitom bude smět jmenovat případného třetího kandidáta na premiéra jen tehdy, když bude mít jistou podporu 101 hlasů.

ČSSD nominovala na post předsedy sněmovny Luboše Zaorálka s podmínkou, že jej trojkoalice podpoří. Strany trojkoalice to ale odmítly.
ČSSD nominovala na post předsedy sněmovny Luboše Zaorálka s podmínkou, že jej trojkoalice podpoří. Strany trojkoalice to ale odmítly. | Foto: čtk

Paroubek zároveň chtěl příslib, že po Topolánkovi bude na premiéra jmenován právě on. "Vypustilo by to páru z kotle," hodnotí návrhy své strany místopředseda Zdeněk Škromach. "Pak by bylo možné při jednání ODS a ČSSD najít nějaké opravdu životaschopné řešení."

"Přístup Jiřího Paroubka a ČSSD v dosavadním vyjednávání považujeme za nepřijatelný. Přestože nevyhrál volby, neustále stupňuje své požadavky. Nárokuje si místo předsedy Poslanecké sněmovny. Ani to mu ale nestačí a žádá nyní, aby byl automaticky pověřen sestavováním vlády v případném druhém pokusu," shodlo se odpoledne grémium ODS.

Počkáme, až ustoupí

Sociální demokraté tak zopakovali své dosavadní stanovisko, a ještě přidali požadavek na jmenování premiéra.

Prezident se k návrhům sociálních demokratů nevyjádřil, Paroubek po ranní schůzce na Hradě pouze poznamenal, že návrhy vyslechl se zájmem. "Věřím, že hlava státu o nich bude uvažovat," řekl novinářům.

Sociální demokraté přitom svůj plán s občanskými demokraty nekonzultovali, žádné jednání není plánováno ani na dnešek.

"Věřím, že tento týden bude zlomový," říká Škromach. ČSSD totiž předpokládá, že ODS ze svých stanovisek ustoupí.

Topolánek to ještě včera neměl v úmyslu. Trval na tom, že Paroubek má podat demisi a prezident ho jmenovat premiérem, i když nebude ustavena sněmovna.

ODS: Paroubek stále blokuje

O dalším postupu občanských demokratů několik hodin jednalo politické grémium.

"Jiří Paroubek s KSČM mohou zabránit ustavení trojkoaliční vlády, ale nemohou zabránit trojkoaliční spolupráci. Tu my neopouštíme a neopustíme," řekl Aktuálně.cz místopředseda ODS Vlastimil Tlustý.

"Jiří Paroubek vsadil vše na kartu obstrukce a destrukce. Svojí nekonstruktivností zablokoval a i nadále blokuje ustavující schůzi Poslanecké sněmovny," uvedlo grémium v prohlášení a znovu vyzvalo sociální demokraty, aby si přestali klást ultimativní požadavky a přijali roli opozice.

ODS uvedla, že se chce s ČSSD dohodnout ještě předtím, než se bude předkládat návrh rozpočtu na příští rok.

Topolánek jde za Paroubkem s dočasnou vládou

Trojkoalice nyní vyhlásila, že je připravena jednat s ČSSD o omezeném mandátu pro svoji vládu. To však ČSSD okamžitě odmítla. Jednat se ale zítra bude.

"Jednou z hlavních priorit této vlády do předčasných voleb by bylo sestavení reálného rozpočtu na příští rok a příprava čerpání peněz ze strukturálních fondů," řekl Mirek Topolánek. Vláda by také například zahájila kroky nutné k přijetí eura a začala pracovat na úpravách volebního zákona. 

"Počítáme s návratem k větší poměrnosti systému, s lichým počtem poslanců a bonusem pro vítěze, který mu pomůže sestavit vládu," řekl Topolánek a dodal, že na úpravách by se mohl podílet i politolog Tomáš Lebeda.

"Je to řešení, které se někomu nemusí líbit, ale je čisté a korektní," dodal Topolánek.

S předčasnými volbami a dočasností vládnutí souhlasí i koaliční partneři ODS. "Je to stále trojkoalice, ale projekt je předčasnými volbami výrazně modifikovaný. Je to blízké vládě v roce 1998, ve které jsem byl, to ale byla poloúřednická vláda. Nebráníme se této variantě jako zelení, uvidíme, jaká bude reakce," řekl Martin Bursík.

"Rádi svěříme toto jednání Mirkovi Topolánkovi a bude mít za sebou sto mandátů. Jiří Paroubek jich má 74," řekl Miroslav Kalousek. "Trojkoalice je jednotná bez ohledu na to, že někdo říká, že ji chce nebo nechce. A postupuje ve shodě. Kvůli stálému blokování situace hrozí, že se ne politici, ale správa České republiky bude smažit ve vlastní šťávě."

ČSSD: Je to zoufalý pokus

"Je to to jediný zoufalý pokus, jak se dostat k vládě, když se za dva měsíce nic nedojednalo," řekl na návrh, s jakým chce jít zítra do jednání ODS, šéf ČSSD a premiér Jiří Paroubek.

"Demisi jsem nabízel 28. června, byl jsem odmítnut s tím, že sněmovna není funkční. Od té doby se nic nezměnilo," dodal.

Předčasné volby zůstávají pro ČSSD jako poslední možnost. "Ještě nebyl vyčerpán ani první pokus na sestavení vlády a získání důvěry a pak jsou ještě dva další pokusy. Je nemožné dnes uvažovat o předčasných volbách. Vyjednavač nevyčerpal všechny možnosti na ustavení vlády," míní Paroubek. 

Paroubek zároveň komentoval nabídky ODS před jednáním. "Je nám nepochopitelná taktika vyjednávání ODS nabízet méně a méně. Považujeme trojkoalici za uzavřenou záležitost. Jsme připraveni jednat, ale návrhy ODS a trojkoalice jsou čím dál méně přijatelné," řekl a kritizoval fakt, že s ČSSD občanští demokraté, lidovci a zelení nekomunikují přímo.

Pokud by nabídky ODS a trojkoalice byly míněny vážně, přišly by jinak než přes média. Pokud to budeme dělat takto, je to cesta do pekel, tímto způsobem se jednat nedá. Možná se tak pracuje někde v Botswaně, ale my bychom tak neměli postupovat," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy