ODS ovládla senát, ČSSD chystá žaloby

Petr Holub a Reportéři Aktuálně.cz
28. 10. 2006 17:32
Volby - Hodinu po skončení voleb bylo rozhodnuto. ODS má jistých čtrnáct nových senátorů. Získává tak absolutní jednobarevnou většinu v horní komoře.
Petr Pithart je šťastný. Vyhrál o 24 hlasů.
Petr Pithart je šťastný. Vyhrál o 24 hlasů. | Foto: Ludvík Hradilek

V reakci na výsledky voleb oznámil šéf ČSSD Jiří Paroubek, že jeho strana chystá několik žalob a stížností. Paroubek prohlásil, že do kampaně výrazně promluvila jedna z policejních složek. "Ovlivnilo to výsledek voleb," uvedl.

Mezi jedenaosmdesáti senátory má teď ODS většinu 41 křesel. Sociální demokraté sice o 5 senátorů posílili, ovšem celkem mají jen 12 mandátů. O jeden hlas méně mají v horní komoře lidovci, kteří o tři senátorské posty přišli. Komunisté nezískali nic a zůstávají se dvěma senátory.

Naprázdno vyšli také zelení a jsou zastoupeni pouze jedním senátorem. Ostatní mají celkem šestnáct mandátů.

Radost v podání Přemysla Sobotky a Mirka Topolánka (oba ODS).
Radost v podání Přemysla Sobotky a Mirka Topolánka (oba ODS). | Foto: Ondřej Besperát

Vládnout spolu? Ani náhodou

Paroubkův projev znovu popíchl šéf ODS Mirka Topolánka. Ten se na tiskové konferenci ohradil proti jakékoli možnosti, že by nyní spolu se sociálními demokraty mohl ukončit bezvládí a nastolit silnou, dvoubarevnou vládu - která by měla většinu v obou komorách.

"Tyto poznámky pokládám za urážlivé," řekl Topolánek. "Já pokládám pro demokratický vývoj v zemi za důležitější, že v senátu existuje ústavní většina ODS a KDU-ČSL. To znamená, že minimálně v následujících dvou letech nemůže docházet k nedemokratickým změnám," řekl.

Nejsilnější byl nezávislý

Už v 15:20 bylo známo jméno prvního nového senátora. Stal se jím kandidát ODS Pavel Čáslava zvolený za Sokolov.

Velký rozdíl v podpoře pak ještě před tím naznačil jisté vítězství dvou nezávislých kandidátů - Petra Skály z Chomutova a Jany Juřenčákové ze Zlína. Skála přitom zvítězil s nejvyšší podporou vůbec, když ho volilo téměř 74 procent ze všech voličů, kteří odevzdali svůj hlas.

Nad 70 procent podpory dostal také herec Tomáš Töpfer, který kandidoval v Praze 4. A rovněž lidovec Jiří Čunek, dosavadní starosta Vsetína.

Lidovci sledují výsledky
Lidovci sledují výsledky | Foto: Ludvík Hradilek

 

ODS: Místo 10 křesel 14

ODS zabodovala přesně v těch obvodech, kde jí vítězství předpověděl i analytik Aktuálně.cz Petr Holub. Získala čtrnáct křesel; ovládne tudíž horní komoru parlamentu.

Na štábu strany se zatím neslaví. Šéf ODS Mirek Topolánek dokonce sčítání hlasů se spolustraníky nepřihlížel. Komentoval je tedy člen vedení strany a šéf honí homory parlamentu Přemysl Sobotka: "Výsledek je vynikající. Jasně ukazuje, že v Česku jsou pravicoví voliči," radoval se.

Vítězství ODS přesto není nijak drtivé. Strana obhajovala v těchto volbách deset křesel; nově tedy získal "jen" čtyři.

Paroubek: 6 mandátů je úspěch

V přímých soubojích ČSSD a ODS získali sociální demokraté šest mandátů z jedenácti možných.

A to především zásluhou nečekaného vítězství historika Jaromíra Jermáře v Mladé Boleslavi, který porazil dosavadního senátora za ODS Jaroslava Mitlenera.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek označil výsledek své strany za úspěch. Sám odhadoval volební zisk sociální demokracie mezi 4 až 6 mandáty. "Věřím, že ten šestý mandát ještě získáme," říkal po uzavření volebních místností.

Podle něj je vidět, že úspěšnými kandidáty ČSSD jsou především zkušení komunální politici. Jmenoval Boženu Sekaninovou v obvodu Prostějov nebo starostu Ostravy-jih Otakara Veřovského. "To je cesta, kterou bychom měli jít. Nabídnout zkušenné komunální politiky, osobnosti," řekl reportérce Aktuálně.cz. "Jsem spokojený: Obhajovali jsme jeden mandát, každé číslo nad něj je úspěch."

Jedna z volebních místností byla v Praze Radotíně i v restauraci jménem Pivní sanatorium.
Jedna z volebních místností byla v Praze Radotíně i v restauraci jménem Pivní sanatorium. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Lidovci: jen 4 mandáty místo 7

Lidovci volby "prohráli". Obhajovali sedm křesel, získali jen čtyři. A to ve Vsetíně, Svitavách, Šumperku a nakonec i v Chrudimi, kde zvítězil Petr Pithart o 24 hlasů nad kandidátkou ODS Janou Fischerovou.

Těsné vítězství Pitharta rozplakalo. Po sečtení všech hlasů v jeho obvodě telefonoval ženě, v očích slzy. "Počítal jsem, že mě Jana předběhne. Je mladší a má lepší dech. Ale na konci sčítání byly ty mé obvody," řekl Pithart.

Věří, že propad strany zastaví zvolení nového předsedy KDU-ČSL. Sám kandidovat nechce. "Tipuji na vítěze paní Parkanovou."

Komunistický debakl

Neměli co prohrát a ani nic nevyhráli.

Tak lze shrnout výsledek komunistů. Neobhajovali žádné křeslo. Do druhého kola voleb postoupili tři kandidáti KSČM. Nevyhrál žádný z nich.

Pouze v Třebíči málem zvítězil Josef Zahradníček, který prohrál jen o pět procent hlasů.

"Mrzí nás, že nezískáme žádný mandát. Já jsem doufal, že v některém z těch soubojů alesoň jednou uspějeme," nezastíral zklamání šéf strany Vojtěch Filip.

Nezávislý doktor Skála jásá

Velké vítězství získal ve druhém kole nezávislý kandidát, chirugr Petr Skála v Chomutově. "Sleduju to. Je to samozřejmě perfektní," říká Skála.

Program na příští týden má jasný. V pondělí se chystá normálně do práce. "Mám nasmlouvané pacienty, takže nemám ani jinou možnost." Ze stejného důvodu doufá, že ustavující schůze senátu bude až za nějakou dobu. "Na měsíc budu ještě mít práci. Praxi si ale chci nechat i poté."

Foto: Ludvík Hradilek

O Skálu projevily zájem zatím dva kluby. "Jsem v kontatku s lidmi z Klubu otevřené demokracie a SNK. Pořád platí, že jsem se pro žádný nerozhodl."

Bujaré oslavy po případném vítězství neplánuje. "Možná si připijeme, ale nic velkého. Po tom nervovém vypětí by to nebylo dobré."

Infobox
Autor fotografie: Ondřej Besperát

Infobox

VOLEBNÍ ÚČAST DO SENÁTU:

  • Listopad 1996
    Účast v 1.kole: 35,03
    Účast v 2.kole: 30,63
  •  Listopad 1998
    Účast v 1.kole: 42,37
    Účast v 2.kole: 20,36
  •  Listopad 2000
    Účast v 1.kole: 33,72
    Účast v 2.kole: 21,56
  •  Říjen 2002
    Účast v 1.kole: 24,1
    Účast v 2.kole: 32,55
  • Listopad 2004
    Účast v 1.kole: 28,97
    Účast v 2.kole: 18,41
  • Říjen 2006
    Účast v 1.kole: 42,09

Účast? Nízká

Volební účast je zatím pětinová. Před sečtením posledních hlasů Český statistický úřad hlásí: Rozhodnout přišlo kolem dvaceti procent voličů.

V některých volebních okresech však byla účast vyšší. Například na Ústecku přišlo asi třicet procent lidí.

Podle sociologů není nižší účast žádným překvapením - ve druhém kole senátních voleb byla v posledních letech vždycky slabá.

Kromě prvních senátních voleb, kdy byla zhruba třicetiprocentní, se pohybuje okolo dvaceti procent, přede dvěma lety však klesla ještě hlouběji.

Letos v prvním kole přišlo volit asi 42 procent voličů, avšak to se zároveň se senátory volili také lidé do obecních zastupitelstev.

Na účasti se tradičně podepisuje pěkné počasí - které nyní panuje - a hlavně fakt, že ve školách jsou od čtvrtka prázdniny, takže lidé zamířili spíš odpočívat než volit. "Volí se o víkendu před Dušičkami," upozorňuje ředitel společnosti Factum Invenio Jan Herzmann, který očekává účast spíše pod hranicí 33 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy