Po volbách: Všichni hlásí spokojenost

Eliška Bártová, Martina Macková, Jakub Jareš
28. 10. 2006 17:31
Praha - Reportéři Aktuálně.cz sledovali dění ve volebních štábech stran, který mají nové senátory - v ODS, u lidovců a v sídle ČSSD.
Nejtěsnější vítěz voleb Petr Pithart rozléval víno.
Nejtěsnější vítěz voleb Petr Pithart rozléval víno. | Foto: Ludvík Hradilek

Ve štábech politických stran bylo tentokrát méně živo než před týdnem. A protože byly hlasovací lístky rychle sečteny, trvalo i napětí ve štábech velmi krátce - vše podstatné se stihlo odehrát do půl šesté odpoledne.  

ODS: Klid před Topolánkem

V sídle ODS na Jánském vršku v Praze panoval dlouho klid. Ještě ve tři hodiny měli novináři jednoznačnou převahu nad politiky. Teprve po třetí dorazil jako první předseda senátu Přemysl Sobotka.

S novináři se ovšem dlouho nezdržel. Nahlédl krátce do novinářské místnosti, pozdravil a zmizel ve své kanceláři. Teprve po něm se začali scházet další politici.

Mirek Topolánek se radoval.
Mirek Topolánek se radoval. | Foto: Ondřej Besperát

Novináři se na ně mohli podívat až kolem půl čtvrté. V tu dobu také dorazila první zvolená senátorka - Alena Palečková z Prahu 8. Polibky a objetími ji přivítali poslanci Jan Bürgemeister a Petr Bratský nebo ministr kultury Petr Štěpánek. Ti také intezivně prožívali souboj své kolegyně Jany Fischerové a Petra Pitharta. Když Fischerová chvíli vedla, letěly jejich ruce nad hlavu. Nakonec ale přišlo zklamání.

Své pocity z voleb ale dlouho novinářům sledovat nedovolili. Po pár minutách je znovu poslali do jejich místnosti anebo na guláš do blízké restaurace. Z čekání zástupce tisku vytrhl až příjezd předsedy ODS Mirka Topolánka. Také on ale chodbou jenom proletěl a zmizel ve své kanceláři. Mezi své kolegy se vypravil až po dvaceti minutách.

"Zisk ODS pokládám za fantastický. Jak už jsem řekl dříve, jakýkoliv zisk nad 10 křesel je fantastický a to se teď povedlo," komentoval pak za smrště blesků výsledky voleb Topolánek

Vyjádřil se také k výrokům Jiřího Paroubka o tom, že úřednická vláda nemá smysl. "Tady bych řekl, že přání je otcem myšlenky. My samozřejmě budeme hledat většinu pro předčasné volby," uvedl Topolánek.

Předseda přichází.
Předseda přichází. | Foto: Ondřej Besperát

Na závěr se Topolánek vyjádřil k diskutované ústavní většině i případným změnám ústavy. "Jsem rád, že KDU-ČSL ve volbách uspěla, protože to zaručuje, že v Česku nenastane žádná nedemokratická změna," uvedl Topolánek. "Komentáře o ústavní většině ČSSD a ODS jsou podle mne urážlivé."

Předseda ODS vyloučil i to, že by většina v senátu sloužila k změnám ústavy. "Jsem proti jakýmkoliv ad hoc návrhům na změnu ústavy," uvedl.

Po páté hodině poskytl Topolánek krátký rozhovor České televizi a pak už znovu zmizel v útrobách sídla ODS. V půl šesté zavládl na Jánském vršku znovu klid.

ČSSD: Má pravdu, předseda

Špičkoví politici ČSSD seděli celou dobu sčítání výsledků v prostorách Lidového domu, ale odděleni od médií a mezi novináři se objevily až byly známy výsledky. Ale byl to pouze Pražané - exministr zdravotnictví David Rath a poslanec Stanislav Křeček, noví senátoři se do slavnostne nachystaného Lidového domu nedostali.

Vlček: Souhlasím s předsedou. Je to úspěch.
Vlček: Souhlasím s předsedou. Je to úspěch. | Foto: Ondřej Besperát

Přízemí sídla ČSSD bylo ale dokonale připraveno na proslovy předsednictva strany k volebnímu úspěchu či neúspěchu. Tři neskromná aranžmá cihlově oranžových růží, slogany a všudypřítomná oranžová barva - dnes už typická pro sociální demokraty.

Štáby televizí a další média museli vzít namísto názorů politiků zavděk pohoštěním, televizním přenosem a průběžně znázorňovanými výsledky na přenosném plátně.

Teprve po 16. hodině začaly mezi novináře vcházet špičky ČSSD. Předseda Jiří Paroubek přišel jen jednou a odhadl, že jeho strana získá 4 až 6 křesel. A trefil se, když podotkl, že doufá v šestý mandát.

"To je cesta, kterou bychom měli jít. Nabídnout zkušenné komunální politiky, osobnosti," řekl Paroubek. "Je to jen potvrzení toho, že jsme šli správnou cestou. Pokud budeme mít na kampaň více času než nyní, můžeme sekundovat ODS i ziskem deseti až dvanácti mandátů," míní šéf strany, který je přesvědčen, že za úspěchem stojí taktika ČSSD.

To potvrdil i předseda sněmovny Miloslav Vlček. "Je to výborný výsledek a je za ním vidět kampaň," řekl Aktuálně.cz. "Před minulými volbami se kampaň hodně podceňovala, nyní ne a bylo to znát. Šli jsme do toho," míní Vlček.

Podle něj se začnou vést jednání o vládě hned v pondělí. Kdo je povede a zda u nich bude také ČSSD nechce Vlček spekulovat. "S  panem prezidentem Klausem jsme se dohodli, že se budeme vzájemně informovat," dodal.

KDU-ČSL: Slzy Petra Pitharta

Zpočátku mrtvá atmosféra v lidoveckém sídle rychle nabrala na energii. Jako první dorazila do Paláce Charitas předsedkyně senátorského klubu Ludmila Müllerová, s úsměvem korzovala mezi novináři. Po příchodu Petra Pitharta začala atmosféra houstnout. Začal boj o post v obvodu Chrudim, kde soupeřil s Janou Fischerovou.

Hlavní postava lidoveckého štábu.
Hlavní postava lidoveckého štábu. | Foto: Ludvík Hradilek

 

Většinu času procházel Pithart nervózně po místnosti, střídavě telefonoval a nahlížel do počítače. Předběžné výsledky ukazovaly 50:50. Zbývalo sečíst hlasy z poslední obce, počítač obklopuje chumel lidí. "Jó, je to naše, o 24 hlasů, máš to Petře," zvolal kdosi. Pithart volá manželce, v očích má slzy.

 

Staronový senátor se chápe lahve sektu, jako druhý chod je připravena domácí slivovice. "Počítal jsem už s tím, že mě Jana nakonec předběhne," říká na adresu své sokyně Pithart, ještě s navlhlýma očima. "Je mladší, má lepší dech. Ale ukázalo se, že na konci byly ty mé obvody."

 

V Paláci Charita se začíná slavit. "Otevíráme slivovici, Jiří," telefonuje tiskový mluvčí strany Ondřej Jákob dalšímu lidoveckému vítězi starostovi Vsetína Jiřímu Čunkovi. Pálenka, kterou mluvčí Jákob sám připravil, teče proudem.

Napjatí lidovci.
Napjatí lidovci. | Foto: Ludvík Hradilek

 

KDU-ČSL nemá moc co slavit. Ze šesti kandidátů, kteří postoupili do druhého kola, získali mandáty pouze čtyři. Mezi nimi s největším přehledem zvítězil kontroverzní Čunek. Ten svoji kampaň postavil především na represi vůči Romům.

 

"Není to nová strategie naší strany a nedoporučovali jsme to panu Čunkovi," říká Ludmila Müllerová. "Jejich vysídlení na okraj je samozřejmě problém. Každý politik se ale chová účelově a pan starosta potřeboval ten problém vyřešit."

 

Podobný názor má i předseda strany Jan Kasal. Ten dorazil až po půl páté. "Já jsem se té kampaně neúčastnil, neznám tu situaci ve Vsetíně," řekl. "Ale je vidět, že svými kroky dokázal přesvědčit většinu a to je v demokracii nejdůležitější."

 

Stejně jako lidovečtí kandidáti - kromě Pitharta, sledoval Kasal průběh voleb doma u počítače. "Chvěl jsem se, jak osika, když jsem viděl, jak těsný je to souboj," řekl. S výsledky je spokojen. "Je to velmi slušný výsledek, dokazuje, že jsem všechny ty turbulence a problémy zvládli."

 

Výsledky si pochvaloval i Pithart. Stěžejní pro další osud strany ale prý budou především prosincové volby nového předsedy. Sám kanidovat nechce. "Tipuji na vítěze paní Parkanovou."

 

Spekuluje se o tom, že favoritem je starosta Čunek. Současný předseda Kasal to potvrdit nechtěl: "Doporučuji všem, kteří byli v těchto volbách úspěšní, aby se o post předsedy ucházeli. Tedy i panu Čunkov."

 

 

 

 

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy