Chomutovský zázrak:Z ordinace do Senátu?

27. 10. 2006 12:30
Chomutov - Ještě minulý pátek ho jako politika nikdo neznal. Teď je chomutovský chirurg Petr Skála žhavým kandidátem na senátorské křeslo.
Skála a Skála: Chomutovský zázrak
Skála a Skála: Chomutovský zázrak | Foto: Ludvík Hradilek

Bez peněz a bez kampaně se mu podařil malý zázrak: Vyhrál první kolo senátorských voleb a má naděje na vítězství i tento víkend.

Ne každý zázrak je ale bez vysvětlení.

Čerstvý padesátník Skála se o politiku nikdy intenzivně nezajímal. Ani v roce 1989, ani později jej politika nechytla. "Měl jsem svojí chirurgickou praxi, ve které jsem 26 let operoval lidi z celého Chomutovska," vysvětluje.

Dostane se doktor Skála do Senátu?
Dostane se doktor Skála do Senátu? | Foto: Ludvík Hradilek

Kromě práce v nemocnici se věnoval i sportovní medicíně. Nejdříve u basketbalistů v Dukle Olomouc, potom u chomutovských fotbalistů. Dodnes mu na zdi ordinace visí dresy podepsané vděčnými hráči, kterým zachránil sezónu.

Po padesátce byla třeba změna

Radikální změna přišla pro Skálu letos v červnu. Blížila se padesátka a zkušený lékař po čtvrt století praxe zjistil, že v tom, co dělá, už je na vrcholu. "Kolem mě se navíc objevili samí mladí vlčáci, kteří dělají laparoskopii a moderní věci, a těm bych už asi nestačil," dodává.

"Rozhodl jsem se proto, že zkusím něco nového. Štvalo mne, jak vypadá současná politika, tak jsem se rozhodl pro ni," vysvětluje. Poslední kapkou prý byly letošní sněmovní volby. Po nich začal sbírat tisíc podpisů nutných k registraci nezávislého kandidáta.

Strany zbrojily neúspěšně

V té době už proti sobě na Chomutovsku zbrojily velké strany. ODS postavila primátorku Chomutova Ivanu Řápkovou, ČSSD bývalou nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešovou. Kartami mohl zamíchat také zpěvák Martin Maxa za Politiku 21.

Ivana Řápková, primátorka Chomutova
Ivana Řápková, primátorka Chomutova | Foto: Ludvík Hradilek

Z horkých favoritů nakonec uspěla jenom Řápková, ovšem až na druhém místě. Skála ji překonal o 207 hlasů. A stal se novým favoritem.

Chomutovská primátorka si přesto před druhým kolem věří. Voliči ODS jsou disciplinovaní a k urnám jistě přijdou. Skála se na stabilní základnu spolehnout nemůže. 

Ivan, Ivana a balónky

Pro Řápkovou hovoří i  masivní kampaň.

V každé ulici visí plakáty a billboardy s její usměvavou tváří a heslem "Ivana do senátu". Nad náměstím poletují modré balónky, dole pod nimi korzuje Ivan Langer a zastavuje maminky s dětmi. "Máte tady dobrou primátorku. Víte už, koho budete volit?," ptá se s dokonalým úsměvem.

Foto: Ludvík Hradilek

Primátorka se vedle profesionála cítí na ulici trochu nesvá. Rozhodnější je až v primátorské kanceláři na chomutovském magistrátu, kde líčí svoje plány.

"Chtěla bych hlavně udělat něco pro region. Potřebujeme tady snížit nezaměstnanost," vysvětluje. Věnovat se hodlá ale i některým zákonům, které trápí obce. "Třeba nový zákon o sociálních službách obce neúměrně zatěžuje. Pak mne napadá třeba zákon o rybníkářství. Tam je pro nás také nová byrokratická zátěž," dodává.

Ve svém městě (kandidovala i v obecních volbách a zřejmě se znovu stane primátorkou) se chce věnovat také sociálním otázkám. Hlavním problémem jsou neplatiči, kteří se rekrutují z místní pětitisícové romské komunity.

Neplatiči ať jdou jinam!

Štefan Řáha má volbu jasnou
Štefan Řáha má volbu jasnou | Foto: Ludvík Hradilek

"Je proti nim třeba postupovat tvrději. Když neplatí a ruší dobré mravy, musí počítat s tím, že nemají v Chomutově místo," říká odhodlaně. První romské neplatiče už také vystěhovala do náhradních buněk vedle zchátralé válcovny.

Místní Romové ji přesto budou volit. "Paní Řápková tady má 160 hlasů, to vám můžu zaručit," říká Štefan Řáha, jehož sdružení NOVUM se o domy pro neplatiče stará. "Jenom mě štve, že nám radnice nedala dotace na nový rok. Bez nich se tu nedá nic dělat."

Řápková nám později na náměstí vysvětluje, že Řáha dotace nevyúčtoval a tak už na ně nemá nárok. Když Řáhu za chvíli potkává, důrazně si to s ním vysvětluje. Spor končí Řáhovou rezignací: "Hlasy od Romů máte jisté," říká primátorce.

Mezi ruinami a válcovnami trub
Mezi ruinami a válcovnami trub | Foto: Ludvík Hradilek

Supermarkety pro ženy i muže

Méně jistá už je primátorka v odpovědích na jiné programové otázky. Ve svých prioritách má třeba rovné příležitosti žen. Kde jsou konkrétní problémy a jak je řešit? "Problém například je, že supermarkety se staví za městem a ženy bez auta se do nich nemají jak dostat," napadá v první chvíli Řápkovou. Až po dalším přemýšlení doplňuje nízkopodlažní autobusy pro maminky s kočárky či mateřská centra.

Kvóty by zavádět nechtěla. "Důležité je, aby ženy měly stejné platy jako muži. To kvóty nijak nevyřeší."

Rovný přístup se snaží zavádět i u sebe na radnici. "V pozici vedoucích odborů je to tady půl na půl," říká.

Nejméně jistá si je primátorka při otázkách na svého předchůdce a současného senátora za ODS Alexandra Nováka. Ten je podezřelý z braní úplatku za prodej městských akcií. Na rakouském účtu mu po jejich prodeji v roce 2000 přistálo 43 miliónů z Kypru. Novák nedovedl vysvětlit, odkud se vzaly. Řekl jenom, že jsou z jeho podnikání. Z kterého přesně už se prý nedá dohledat.

Policie se s jeho verzí nespokojila a předala případ soudu. Tam nyní spis leží a čeká, až přijde na řadu.

Řápková: Novákovi věřím

Řápková se k případu svého stranického kolegy vyjadřovala jenom neochotně. "Případ je u soudu a platí presumpce neviny. Zdá se mi, že ten případ je schválně zdržován, aby mohl být používán proti ODS," řekla.

Foto: Ludvík Hradilek

Nejasný původ peněz jí příliš nevadí. "Pan Novák podal už před několika lety na zastupitelstvu vysvětlení, se kterým jsem se spokojila." Jaké důkazy tehdy Novák podal? "To už si nepamatuju, je to dlouho," dodává Řápková.

Zvláštní porozumění pro Nováka vyčítají Řápkové také někteří voliči. "Řápkovou jsem volil. Nedovedu si ani představit, koho jiného než ODS v této chvíli volit. Primátorka toho pro Chomutov hodně udělala," říká projektant Ladislav Bittner. "Asi jediný škraloup je to její pochopení pro Nováka," doplňuje.

Nevysvětlitelnou je pro Bittnera záhada se Skálou. "Ještě minulý týden jsem o něm jako politikovi vážně ani netušil. A pak vyhrál první kolo. Nevíte o něm něco?," ptá se.

V Chomutově není sám. Záhada však nemá těžké vysvětlení.

Jsem doktor, volte mně!

Když se Skála rozhodl pro kandidaturu, poslal všem kolegům v regionu svojí fotku z operačního sálu. S prostým nápisem: MUDr. Petr Skála, váš kandidát do Senátu.

Dres s chvalozpěvem od hokejisky Lukáše Sršně
Dres s chvalozpěvem od hokejisky Lukáše Sršně | Foto: Ludvík Hradilek

Zezadu k fotce přilepil podpisové archy. Během měsíce se mu vrátily plné podpisů. Bylo jich přes deset tisíc.

"Na ministerstvo jsem poslal jenom potřebnou tisícovku, aby se nikdo moc brzy nedivil, že mám takovou oporu. Nejsem zase úplný politický analfabet," říká s úsměvem.

Mám pacienty, na kampaň není čas

Předvolební kampaň pořídil za 50 tisíc z vlastních úspor. "Mám jenom pár plakátů a pak jsem poslal do schránek jeden dopis. Na ulice vůbec nechodím," říká Skála.

Nedorazil ani do televize a rozhlasu na debatu s Řápkovou. "Neměl jsem na to prostě čas. Měl jsem nasmlouvané pacienty," vysvětluje. Těm se ostatně chce věnovat, i kdyby byl zvolen.

Čemu se bude věnovat v Senátu, zatím úplně neví. "Chci se zaměřit na zdravotnictví a sociální politiku. Ještě ale nemám připravené přesné kroky, které podniknu," říká.

Zatím nevím, nemám vyhraněný názor, ...

Jistou politickou bezradnost potvrzuje i pár základních otázek, které dostává.

Skála ve své ordinaci.
Skála ve své ordinaci. | Foto: Ludvík Hradilek

Jakou reformu zdravotnictví byste si představoval? "Musím nejdříve prostudovat, co už existuje, a pak se rozhodnu. Teď vážně nevím."

Jakou by měl mít stát sociální politiku? "Teď opravdu nevím. Myslím, že by se neměl vzdávat svých zařízení, jako jsou třeba domovy důchodců. Ale neumím říct podrobnosti."

Byl byste pro olympidádu v České republice? "Nemám vyhraněný názor."

Byl byste pro školné? "Asi ano - jako motivaci. Ale podrobnosti vám také neřeknu. Kdybych se do Senátu dostal, začnu se o všechny tyhle věci samozřejmě zajímat. Teď jsem chirurg," říká upřímně.

Kluby už se zajímají

Pomoci by mu s orientací v parlamentu měly dva senátorské kluby. O jeho případné členství už údajně projevil zájem Klub otevřené demokracie a Klub SNK. Ke kterému by se přidal, Skála neví.

"Zatím ještě nikde nejsem. Když prohraju, tak v pondělí zase půjdu normálně do ordinace a nijak mne to trápit nebude."

V opačném případě se stane kuriozitou české politiky.

Jako první by se bez strany, bez peněz i bez kampaně dostal do parlamentu.

 

Právě se děje

Další zprávy