ODS Drobilovi věří. Místopředsedou zůstane

Kateřina Eliášová
17. 1. 2011 17:10
Údajnou korupční kauzu musí vyšetřit policie, pak se uvidí, zní z ODS
Pavel Drobil zůstane místopředsedou. Má důvěru premiéra a kritiků je málo
Pavel Drobil zůstane místopředsedou. Má důvěru premiéra a kritiků je málo | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Občanští demokraté se po měsíci vracejí ke kauze údajné korupce na Fondu životního prostředí, které stálo křeslo ministra Pavla Drobila (ODS).

Na výkonné radě chtělo hned několik jejích členů znát Drobilovo stanovisko k případu, který koncem roku zatřásl s vládou Petra Nečase.

Severomoravský politik odešel dobrovolně z vlády, nadále však zůstává místopředsedou strany. Zůstane to tak i po pondělním jednání výkonné rady - nejvyšším stranickém orgánu mezi kongresy, který se schází poprvé od loňského listopadu.

Aktuálně.cz oslovilo členy rady napříč regiony a Drobil si na základě jejich výpovědí stojí ve straně velmi dobře. "Teď není důvod dělat populistické kroky. V prvé řadě se musí celá kauza vyšetřit," uvedl například šéf ústecké ODS Jan Kubata.

"Pavla Drobila k rezignaci nikdo nevyzval," uvedl po jednání premiér a předseda ODS Petr Nečas.

Drobil chtěl odejít dvakrát

Za Drobilem stojí i premiér Petr Nečas a nejužší vedení strany. Pavel Drobil nabídl rezignaci na funkci místopředsedy strany nejdříve Nečasovi a hned nato grémiu - v obou případech byl odmítnut.

"Pavel Drobil přijal odpovědnost okamžitě tím, že v řádu hodin rezignoval na funkci ve vládě. A pokud jde o Pavla Drobila: já mu nebudu přes média nic vzkazovat, on svou zodpovědnost vyvodil. A jeho funkce místopředsedy je dána volbou na kongresu ODS," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz místopředseda strany Alexandr Vondra.

Hlasy pro to, aby Drobil odešel z čela strany, jsou zatím spíše jen ojedinělé a ne všichni jsou ochotni to přiznat nahlas. "Došlo k obrovskému selhání člověka, který dostal velkou důvěru uvnitř naší politické strany, a když selhal, tak je jeho povinnost okamžitě skončit, sbalit kufry a odejít. Jestliže to neudělá dobrovolně, tak musí být takový tlak na lidi kolem něj a na ty orgány, které rozhodují, aby to udělali za něj a prostě ho vyprovodili k těm dveřím," řekl minulý týden pražský senátor Petr Bratský.

Jindy kritická Praha v tom s ním však není zajedno. "Samozřejmě že to někdo může vidět tak, že nejjednodušší by bylo vyzvat Pavla Drobila k odchodu. Já se k tomuto názoru nepřikláním. Mně je spíše cizí ten způsob, který zvolil pan Michálek (bývalý šéf SFŽP - pozn. red.), mám na mysli to nahrávání," uvedla členka výkonné rady a pražská radní Alexandra Udženija. "Nejsou důkazy a vše se opírá o tvrzení jendoho člověka. Počkejme, jak se k věci postaví policie," uvedlo hned několik dalších členů rady.

Nečas pod palbou otázek

Více než Pavla Drobila však bude čekat vysvětlování Petra Nečase. "Nelíbí se mi, jak nám Věci veřejné okopávají kotníky, na druhou stranu nechápu, proč se plýtvá časem a energií na přestřelky mezi námi a VV. Budu chcít od pana premiéra slyšet, jak chce tu situaci s koaličním partnerem rešit," uvedl Kubata.

Hlavní spor se nyní vede o způsob výběru nového policejního prezidenta. ODS bude chtít od Petra Nečase slyšet, jak se staví k výběrovému řízení vedeném ministrem vnitra Radkem Johnem (Věci veřejné) a jak se postaví ke kauze odposlouchávání politiků za ODS detektivní agenturou ABL? Kterou vlastní bratr ministra dopravy Víta Bárty (Věci veřejné).

"Mám pocit, že Věcem veřejným neustále ustupujeme," tvrdí jeden z jihomoravských delegátů, který nechtěl před jednáním výkonné rady uvádět jméno.

 

Právě se děje

Další zprávy