Nečas: Komise je stafáž pro předem vybraného kandidáta

Domácí Domácí
6. 1. 2011 14:47
John chce vědět, který představitel ODS by podle premiéra měl spoluvybírat šéfa policie
Ministr vnitra Radek John (VV)
Ministr vnitra Radek John (VV) | Foto: Martina Machová

Praha - Ministr vnitra Radek John (VV) stále ne a ne najít s premiérem Petrem Nečasem (ODS) společnou řeč nad způsobem výběru nového policejního prezidenta.

Nyní to šéf "véčkařů" zkusí písemně, formou dopisu. 

John totiž na komisi nadále trvá a včerejší Nečasova kritická slova označil za „nestátotvorná" a přispívající ke „zbytečné hysterii".

"Otevřeným dopisem požádám premiéra, aby upřesnil, který představitel ODS by měl sedět v komisi pro výběr policejního prezidenta," prohlásil ve čtvrtek John. 

Premiér Nečas na to reagoval, že způsob výběru policejního prezidenta je jen stafáž pro předem vybraného kandidáta. S Johnem chce ale o celé záležitosti dál jednat.

"Nejsme sami, kdo má obavy z toho, že jsou dopředu nastavené výhybky ke konkrétnímu kandidátovi, kterého si někdo vybral, a teď se pouze dělá stafáž takzvaného výběrového řízení, kdy už je v podstatě možná dopředu rozhodnuto o tom, kdo to má být, a u toho já osobně i ODS bychom účinkovali velmi neradi," řekl Nečas.

Pochybnosti podle Nečase budí i krátký čas pro přihlášky kandidátů.

Pokud se má výběrové řízení ukončit 10. ledna, budou fakticky jen tři dny pro přihlášky, upozornil. Nelíbí se mu ani to, jak ministerstvo nastavilo požadavky na vysokoškolské vzdělání kandidátů.

"Dělá to na mě dojem, že jsou nastavovány výhybky, aby tam někdo mohl být a někdo tam nemohl být," řekl Nečas.

John by podle něj neměl zvyšovat koaliční napětí kolem výběru nového policejního prezidenta a přistoupit na další konzultace v této věci.

Johnovu komisi odmítá i ČSSD

Radek John v úterý oznámil, že příštího policejního prezidenta vybere desetičlenná komise.

"Členové výběrové komise byli vybráni podle odbornosti. Přihlédl jsem i k politické příslušnosti, ovšem převažují nestraničtí odborníci," řekl ministr vnitra.

V komisi měli zasednou například exministři Martin Pecina a František Bublan z ČSSD.

Sociální demokraté ale dnes ústy svého předsedy Bohuslava Sobotky účast v Johnově komisi odmítli.

"Ukazuje se, že vznik komise nebyl dohodnut v rámci koalice a činnost a výsledky komise by se staly předmětem dalších dehonestujících koaličních sporů a tahanic," sdělil Sobotka.

"Neúčast ČSSD v komisi považuji za účelovou," reagoval Radek John.

Johnův nápad s komisi se nelíbí ani premiéru Nečasovi. "Ta komise je paskvil a kočkopes a vzejde z ní jen kočkopes," řekl ve středu večer v České televizi v pořadu Události komentáře.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy