Dohoda koalice z Hradu: Martinů skončí ve funkci

Jan Němec (redaktor) Kateřina Eliášová, Jan Němec (redaktor)
21. 12. 2010 20:25
Policejní prezident Oldřich Martinů se ve středu sejde s ministrem vnitra
Policejní prezident Oldřich Martinů
Policejní prezident Oldřich Martinů | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Policejní prezident Oldřich Martinů pravděpodobně už ve středu oznámí svoji rezignaci. Aktuálně.cz to naznačily zdroje z koaličních stran.

Nasvědčuje tomu i chystaná středeční schůzka Martinů s předsedou Věcí veřejných a ministrem vnitra Radkem Johnem.

Ta se měla přitom konat už v úterý, tedy v den, kdy sněmovna jednala o nedůvěře vládě. John ji ale podle Martinů zrušil.

Na odvolání policejního prezidenta trvají právě Věci veřejné, podmiňovaly tím dokonce svoji podporu kabinetu při hlasování o nedůvěře. Spor urovnal prezident Václav Klaus, podmínka ale nadále trvá.

"Prezident Václav Klaus se zavázal, že garantuje dohodu mezi koaličními partnery, které v tuto chvíli naprosto důvěřujeme," uvedl v úterý John. Součástí dohod je právě podmínka, že Martinů odejde.

Věci veřejné podráždila schůzka Martinů s premiérem Petrem Nečasem z minulého pátku. Policejní prezident jej seznamoval s průběhem vyšetřování korupční aféry na Státním fondu životního prostředí a to bez vědomí ministra vnitra. Věc už šetří Inspekce ministerstva vnitra.

"Jsem připraven respektovat závěry schůzky garantované prezidentem republiky. Zatím jsem s nimi nebyl seznámen. Ministr vnitra si mě dnes pozval do sněmovny, pak schůzku zrušil. Zítra mě snad s nimi seznámí," řekl Aktuálně.cz Martinů.

Nástupce vybere i ČSSD

Koalice se zatím nedokázala shodnout na tom, kdo Martinů nahradí. V nejužším týmu, který bude nové jmno hledat a vybírat, budou přitom nově i sociální demokraté.

Podle informací Aktuálně.cz zasedne ve výběrové komisi exministr vnitra Martin Pecina.

Oficiálně nechtějí představitelé koalice o situaci kolem policejního prezidenta mluvit, v kuloárech se však již teď spekuluje, že nástupce nebude znám do konce tohoto roku.

Tajné podmínky

Odchod Martinů je součástí širších dohod, které v úterý po poledni uzavřeli představitelé vládní koalice s prezidentem Václavem Klausem.

Obsah dohod je tajný, ví se pouze, že se strany zavázaly do konce ledna přijmout protikorupční strategii, zákon o generální inspekci bezpečnostních sborů a základní koncept reforem, které chce vláda prosadit v následujícím období.

Vláda chce s těmito kroky spojit svoji důvěru.

"Naše důvěra je limitovaná a bude odvozena od naplňování konkrétních opatření v protikorupčním boji v dalších dnech a nejbližších týdnech," pohrozil John.

 

Právě se děje

Další zprávy