ODS chce být zase důvěryhodná, sepíše etický kodex

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
19. 8. 2013 16:25
Výkonná rada ODS například chce, aby se poslanci ve vězení vzdali mandátu.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - ODS chce obnovit důvěryhodnost u lidí. Jedním z kroků, který má tento cíl splnit je etický kodex, který chce strana sepsat a který bude muset každý kandidát ODS podepsat. Dohodla se na tom výkonná rada na pondělním jednání.

Lídry kandidátek zatím strana nezveřejnila "Nejsme strana, která má 2000 členů. Je to dlouhý proces," vysvětloval současný vůdce strany Martin Kuba.

Podle informací deníku Insider míří momentální šéf ODS Martin Kuba jako lídr kandidátky pro nadcházející předčasné sněmovní volby do středních Čech. "Je to tak na osmdesát procent," řekl Insideru zdroj z ODS.

Martin Kuba by tak nekandidoval ve svém domovském kraji - Jihočeském, ale ve Středočeském, kde v roce 2010 získali občanští demokraté 7 mandátů. V posledních sněmovních volbách vedl kandidátku ODS ve středních Čechách exministr zemědělství v Nečasově vládě Petr Bendl.

Kuba versus Kalousek?

Pokud se Kuba skutečně stane středočeským volebním lídrem ODS, velmi pravděpodobně se o pravicové voliče střetne s 1. místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem, který by měl, jako rovněž původem z jižních Čech, vést středočeskou kandidátku Topky.

Pražskou kandidátku ODS má velmi pravděpodobně vést současná předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová, která by měla zároveň být i volebním superlídrem, tedy tváří ODS v nadcházejících volbách.

V jejím tradičním volebním kraji - Vysočině - by ji podle informací Insideru mohla nahradit poslankyně Jana Fischerová. Ta za Vysočinu kandidovala už v posledních volbách a jen ona a Miroslava Němcová zde získaly mandát pro ODS.

Na jihu Moravy nasadí ODS exministra Fialu

Na jihu Moravy se ODS rozhodla čelit "silné dvojce" ČSSD nestraníkem - Bohuslavu Sobotkovi a Michalu Haškovi by se měl postavit bývalý ministr školství Petr Fiala.

Občanské demokraty zjevně zaskočila krátká lhůta, která do voleb zbývá: v tuto chvíli nemají ještě volebního manažera a ani se nerýsuje žádné jméno někoho, kdo by chtěl vést kampaň ODS v situaci, kdy jí hrozí volební fiasko.

"Volební manažer tentokrát možná vůbec nebude. Mohlo by to dopadnout i tak, že 'volebním manažerem' bude celé grémium strany," řekl obvykle dobře informovaný zdroj.

Hlavní slovo budou mít regionální rady ODS

Každopádně je jasné, že ODS už nestihne uspořádat své klasické "primárky", kdy oblastní sdružení navrhují jména na kandidátky, o kterých pak rozhodne regionální sněm příslušného kraje.

Pravidla sestavování kandidátek v tomto "krizovém režimu" by měla rovněž stanovit pondělní schůzka výkonné rady strany.

"V zásadě bude asi výběr na regionálních radách. Jestli stihnou svolat regionální sněm, nebo určí kandidátky samy, bude asi na nich. Každopádně grémium a výkonná rada budou mít právo do nich zasáhnout," vysvětloval ještě před zahájením výkonné rady vlivný člen ODS.

 

Právě se děje

Další zprávy