Právo spekuluje o návratu Václava Klause do politiky

Domácí Domácí
19. 8. 2013 15:27
List se odvolává na výroky lidí z okolí exprezidenta.
Václav Klaus
Václav Klaus | Foto: Reuters

Praha - Václav Klaus testuje možnost, jak se už na podzim zapojit do mimořádné volební kampaně, napsal deník Právo.

Materiál "Klaus je jen krok od návratu do politiky", který se odvolává na "informace z Klausova okolí a veřejné výroky jeho bývalého poradce Petra Hájka a expremiéra Mirka Topolánka", vyšel kromě listu v pondělí ráno rovněž na největším internetovém portálu Seznam.

Exprezidentův dlouholetý spolupracovník Ladislav Jakl však tyto informace obratem popřel. "Na politické scéně není momentálně subjekt, který by mu za to stál," reagoval Jakl.

Právo přesto tvrdí, že exkancléř Hájek nevyloučil vznik nového pravicového subjektu při setkání sdružení Akce D.O.S.T., "definitivní rozhodnutí o zapojení do stranického soutěžení bývalý prezident podmiňuje tím, že se sněmovna zítra skutečně rozpustí a na podzim budou předčasné volby."

Spekulace už v neděli přiživil někdejší prezidentův úhlavní rival Mirek Topolánek, když v České televizi zopakoval své "odhodlání jít s Klausem na barikády", i když by to prý nemuselo být v řadách mateřské ODS.

ČT ovšem v neděli zároveň zveřejnila průzkum agentur Median a STEM/MARK. V něm se uvádí, že 75 % lidí si Klause, který před svým odchodem z Hradu rozsáhlou amnestií omilostnil řadu mocných vyšetřovaných kvůli hospodářské kriminalitě, zpátky v politice nepřeje.

 

Právě se děje

Další zprávy