Odložit reformu penzí má logiku, zní z koalice

Martina Machová Martina Machová, Jakub Novák
1. 11. 2011 18:25
Politici koalice připouštějí, že pilíř programu Nečasovy vlády může být odložen
Zbyněk Stanjura z ODS připouští odklad. Zvažovat se budou různé varianty, říká.
Zbyněk Stanjura z ODS připouští odklad. Zvažovat se budou různé varianty, říká. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nejen ministr financí Miroslav Kalousek, ale i poslanci koalice připouštějí, že penzijní reforma, jeden z hlavních bodů programu Nečasovy vlády by mohl být odložen. 

Reforma má být podle původních plánu spuštěna od ledna roku 2013, ale ministr financí řekl, že se diskutuje o tom, zda by nebyl výhodnější termín 1.1. 2014. "Pozdější datum nepřipadá v úvahu," dodal k tomu Kalousek pro Aktuálně.cz.

Také předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura se variantě odsunutí reformy nebrání. O návrhu se podle něho bude jednat, pokud bude oficiálně předložen.

„NERVu jsme zadali  zpracování různých scénářů vývoje v eurozóně  a podle toho, které scénářů dostaneme, budeme regovat," řekl s dovětkem, že to je "debata na příští, ne  na letošní rok".

Vicepremiérka Karolína Peake z Věcí veřejných pak řekla, že odložení je předmětem jednoho z pozměňovacích návrhů příslušného zákona ve sněmovně.

„Vzhledem k tomu, že tento zákon do značné míry navazuje na nový občanský zákoník, který bude mít účinnost od 1. ledna 2014, nějakou logiku to má," uvedla.

Zákoník, nebo peníze?

Právě tím, že reforma má navazovat na nový občanský zákoník, který ještě není v parlamentu schválen, vládní politici odložení penzijní reformy zdůvodňují.

Případná komplikace s občanským zákoníkem by však v každém případě pomohla státní pokladně.

Foto: Petr Vyoral

Ze státního rozpočtu, jehož potíže Kalousek v posledních dnech avizuje, by se totiž mělo financovat založení druhého penzijního pilíře.

Dopad důchodové reformy na veřejné finance bude podle jejích autorů neutrální, avšak pouze zásluhou sjednocení DPH na 17,5 procentech.

Zvýšení dolní sazby DPH vynese rozpočtu v příštím roce 20 miliard a ministerstvo financí doporučuje, aby se výnos využil na snížení deficitu důchodového účtu. Ten letos dosáhl dvojnásobné částky za pouhých devět měsíců.

Rozjezd penzijní reformy v lednu 2013 by tak vyžadoval investici jiných dvaceti miliard, na kterou by bylo třeba získat prostředky jiným způsobem, buď úsporami, anebo dalším zvýšením daní.

Drábek nekomentuje a Sobotka vítá

Ministr práce a sociálních věcí za TOP 09 Jaromír Drábek na rozdíl od kolegů mluvit o odkladu penzijní reformy nechce.

"Nemám k tomu co říci zákon,  ještě nedoběhl legislativní procesem.  Samozřejmě ale, že stát se může cokoliv," řekl pro Aktuálně.cz

„ Navíc ten termín nabytí účinnosti prvního ledna 2013 je poměrně vzdálený v porovnání s tím, jaká je politická a ekonomická situace. To je skutečně předčasné téma," dodává s tím, že technicky se zavedení druhého a úprava třetího pilíře reformy určitě stihnout dá.

Sociální demokracie by odložení - klidně i pozdější - pochopitelně uvítala. Potvrdila to slovy svého předsedy Bohuslava Sobotky, který by kvůli volbám odsunul spuštění reformy na rok 2015 či 2016.

 

Právě se děje

Další zprávy