Odbory plán NERVu odmítly. Krizi podle nich neřeší

Petr Holub
16. 2. 2009 13:47
Pokud ministři nepřijdou s něčím novým, budou na jaře stávky
Odbory jsou proti NERVu. Boss největší odborářské centrály Milan Štěch.
Odbory jsou proti NERVu. Boss největší odborářské centrály Milan Štěch. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Za nedodržení slibu považují odbory postup vlády při schvalování Národního protikrizového plánu.

Plán sepsaný sborem expertů NERV a ministrem financí Miroslavem Kalouskem přinesl premiér Mirek Topolánek odborům až dnes v sedm hodin ráno. Na projednání měly jen dvě hodiny.

"Při jednání tripartity mezi vládou, odbory a zaměstnavateli jsme došli k jedinému závěru. Sejdeme se znovu ve čtvrtek," shrnul jednání předseda odborové centrály ČMKOS Milan Štěch.

Snižovat pojistné je nesmysl

Návrhy se mu však nelíbí i po prvním rychlém přečtení: "Vláda neřeší krizi, ale řeší rozpory uvnitř největší vládní strany," míní Štěch.

Proto podle něho přichází s opatřením, které má uklidnit pravicové Topolánkovy kritiky.

Proto snižuje pojistné zaměstnavatelům, zrychluje odpisy a DPH na služební automobily. Kromě toho navrhuje jen kosmetická opatření.

Snižování pojistného je podle odborů vyhazováním peněz. "Má se tak zachránit 50 až 70 tisíc pracovních míst. Nic se ale nezachrání," tvrdí odborový předák.

Zrychlení odpisů je podle odborů jedním z mála rozumných kroků vlády.

"Je to jeden z devíti požadavků, které před týdnem poslali vládě zástupci tripartity," upozornil předseda svazu Kovo Josef Středula.

Nechceme protestovat, ale..

Mezi nesplněnými požadavky odborů a podnikatelů je snížení cen energie, zlepšení dostupnosti bankovních úvěrů, zavedení šrotovného a výplata záloh pro čerpání evropských dotací.

Středula nevyloučil odborové protesty už během jarních měsíců, pokud se bude situace dále zhoršovat a vláda účinně nezasáhne.

"Náš odborový svaz nepatří mezi radikály, ale obracejí se na nás lidé z regionů a chtějí, abychom nějaké protestní akce zorganizovali," vysvětlil šéf kováků.

Podle Středuly se přitom poměry na pracovním trhu budou zhoršovat. Z jeho analýzy situace v regionech vyplývá, že nezaměstnanost dosáhne deseti procent. 

 

Právě se děje

Další zprávy