Vláda kývla na protikrizový plán NERVu, šrotovné nebude

Michal Žák Michal Žák
16. 2. 2009 14:00
V plánu se nepočítá ani se zavedením švarcsystému
Premiér Mirek Topolánek má NERV
Premiér Mirek Topolánek má NERV | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Kabinet Mirka Topolánka schválil na svém pondělním zasedání takzvaný Národní protikrizový plán vlády, balíček opatření, která mají zmírnit dopady současné finanční krize.

"Hlavními úkoly bylo udržení zaměstnanosti," řekl novinářům Topolánek.

Plán vypracovalo deset expertů Národní ekonomické rady vlády (NERV) ve spolupráci s ministry. Celkem má patnáct bodů.

Zřejmě nejzásadnější je zavedení slevy na sociálním pojištění. Od ní si vláda slibuje, že umožní udržet v zaměstnaneckém poměru pracující s nízkými příjmy. Přijde zhruba na 18 miliard korun.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte blogy a články členů týmu NERV:
Brání Česko před finanční krizí. Píší pro Aktuálně.cz

Podnikatelům by měly usnadnit život rychlejší odpisy. Důležitou je podle NERVu a vlády i zajištění dopravní obslužnosti v krajích, což usnadní mobilitu lidí za prací.

Naproti tomu se do konečné verze nedostalo zavedení takzvaného švarcsystému nebo šrotovné, které prosazovala opozice.

Tripartita je spokojena

S protikrizovým plánem souhlasí i tripartita, která ho dostala s předstihem. "Většina návrhů souhlasí s našimi požadavky," prohlásil už dopoledne viceprezident Svazu průmyslu ČR a zároveň člen NERVu Martin Jahn.

Ostře proti jsou ale odbory. "Vláda neřeší krizi, ale řeší rozpory uvnít největší vládní strany," prohlásil šéf Českomoravské komory odborových svazů (ČMKOS) a senátor ČSSD Milan Štěch.

Už ve středu by se měl plán dostat na program sněmovny. Vlastní návrh chystá i opoziční sociální demokracie, která vládu v posledních týdnech kritizuje kvůli údajné nečinnosti. Sociální demokraté požadují například snížení sazby DPH z 9 na 6 %, ale právě i šrotovné.

Nezbytná je podle nich i možnost rychlejších odpisů pro podnikatele či novelizace insolvenčního zákona tak, aby lépe chránil zaměstnance krachujících podniků.

 

Právě se děje

Další zprávy