Odbory hrozí protesty kvůli zákoníku

redakce DOM, čtk
12. 5. 2006 18:15
Praha - Pokud nebude přijat nový zákoník práce, hrozí Odborový svaz KOVO důraznějšími protesty. O osudu zákoníku se rozhodne koncem května.
Na podporu zákoníku práce odboráři demonstrovali loni v listopadu v Praze
Na podporu zákoníku práce odboráři demonstrovali loni v listopadu v Praze | Foto: Josef Mašek

Českomoravská komora odborových svazů poslala otevřený dopis prezidentu Václavu Klausovi a zaměstnancům.

K protestům se přidal také odborový svaz KOVO. Podle jeho představitelů využijí odboráři všechny formy protestu, které odborům přísluší, pokud by nový zákoník práce nebyl přijat, nebo neměl začít platit.

"Mohlo by se také stát, že Česká republika by v tomto případě (při pozastavení zákoníku) mohla zažít velmi horký podzim," uvedl předák svazu KOVO Josef Středula.

Svaz KOVO sdružuje přes 200 tisíc členů a je nejsilnějším odborovým svazem v ČR. Prezident Václav Klaus zákoník tento týden vetoval, sněmovna by o něm měla definitivně rozhodnout koncem května.

Zaměstnanec jako nevolník

Proti prezidentovu vetu ostře protestovala Českomoravská konfederace odborových svazů.

Konfederace dnes zaslala otevřený dopis Klausovi a zaměstnancům. Píše v něm mimo jiné, že "čtyřem milionům zaměstnanců v ČR prezident vzkazuje (svým vetem), že nový zákoník práce odmítá, protože zvýhodňuje zaměstnance v neprospěch zaměstnavatelů".

Podle odborářů naopak nový kodex nepřipouští nespravedlivé propouštění a zaručuje mzdu či dovolenou. Prezidentovi v listu vzkázali, že odbory nedopustí, aby "měl zaměstnanec v Česku postavení nevolníka".

Mluvčí Hradu Petr Hájek označil dopis za "drzý a vůči hlavě státu neobhajitelně neslušný politický pamflet". Podle něj takový list
prezidentovi za žádný komentář nestojí. Hájek uvedl, že předák ČMKOS Milan Štěch v dopise mluví za čtyři miliony zaměstnanců, přitom je šéfem jen jedné z odborových centrál.

"Je velmi sporné, kolik jejích členů by se s tímto nevybíravým útokem na prezidenta republiky ztotožnilo," dodal. ČMKOS sdružuje 33 svazů s asi 600 tisíc členů.

ODS chce zákoník zrušit

Klaus zdůvodnil své veto tím, že nový zákoník je nemoderní, není liberální a nezaručí potřebné změny. Kodex podle něj posiluje nerovnost mezi zaměstnavateli a zaměstnanci ve prospěch zaměstnanců.

"Potvrdilo se, že propojení Václava Klause s ODS je enormní. Svědčí o tom i to, že odůvodnění k vetu jako by bylo psáno paní poslankyní Páralovou," uvedl Štěch, který je současně senátorem za ČSSD.

Opoziční ODS počítá se zmrazením zákoníku práce, pokud by vyhrála volby, sestavila vládu a získala ve sněmovně většinu. Poslankyně a stínová ministryně této opoziční strany Alena Páralová uvedla, že v takovém případě by ODS kodex zastavila "ještě před nabytím jeho účinnosti".

101 hlas a veto padne 

Zastánci zákoníku tvrdí, že umožní větší smluvní volnost. Kritici z řad pravicových politiků a podnikatelů míní, že zvýší náklady a sníží konkurenceschopnost. Konfederace očekává, že se vyjádří i ostatní strany.

Zákoník budí spory i mezi odboráři. Menší svazy a profesní organizace protestují proti paragrafu o kolektivním vyjednávání, považují ho za diskriminační a protiústavní. Podle ustanovení by zaměstnavatel mohl uzavírat kolektivní smlouvu jen s nejsilnější odborovou organizací. Členové Federace strojvůdců ČR na protest proti úpravě půl hodiny stávkovali.

Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) se nechal slyšet, že jeho strana je připravena prezidentské veto zákoníku zvrátit. Kodex prosadili ve sněmovně i přes odpor Senátu sociální demokraté spolu s komunisty. Celkem mají 111 hlasů, k přehlasování veta je potřeba aspoň 101 hlas.

 

Právě se děje

Další zprávy