Odborářům vyvstal další problém. Narazí v Senátu

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
3. 3. 2010 15:59
Není důvod k legislativní nouzi, ozývá se ze senátních klubů pravice
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ačkoliv odboráři "za pět minut dvanáct" odvolali čtvrteční stávku, je jasné, že v Senátu vstřícnost příliš nenajdou.

Senátorským klubům ODS a TOP 09 a Starostové vadí nejen vládní návrh na zrušení vyšší sazby daně u zaměstnaneckých výhod jako takový, ale i rychlé projednávání v horní komoře parlamentu. Přitom rychlé schválení si odboráři od počátku kladli jako podmínku.

"Je to zneužití legislativní nouze"

Senátoři za TOP 09 proto navrhnou, aby Senát využil svoji lhůtu 30 dnů a jednání nezkracoval. "Nejsou důvody k legislativní nouzi," řekla Aktuálně.cz předsedkyně klubu TOP 09 a Starostové Soňa Paukertová. Zároveň potvrdila, že členové klubu zvednou ruku i proti samotnému návrhu.

"Je to zneužití legislativní nouze," souhlasí s ní senátor za ODS a předseda Ústavně-právního výboru Jaroslav Kubera. Ani on nezvedne ruku pro zkrácení lhůt na projednávání.

V tom s nimi není zajedno předseda senátorů za ODS Tomáš Julínek: "Pro mě je přijatelnější rovnou ten zákon v pátek zamítnout," reagoval pro Aktuálně.cz.

Kluby ODS a TOP 09 a Starostové mají v plné sestavě v 81členném Senátu pohodlnou většinu 45 hlasů. Zastánci snížení daní u benefitů - tedy ČSSD a KSČM - jsou v menšině.

"Zkrácení lhůt je žádost pana premiéra," namítá senátor za ČSSD a předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch. "Nebylo by šťastné, aby Senát přebíral obstrukční metody sněmovny. A ten návrh samotný je přece jen návrat do normálu, do stavu, v jakém to bylo do prosince."

Teď se tedy zdá, že senátní většina snížení daní u zaměstnaneckých výhod odmítne.

Hvězdná chvíle lidovců

V tu chvíli se stane klíčovým dnešní zrušení stávky. Odboráři si tím totiž zajistili přízeň KDU-ČSL, která jim už dřív oficiálně slíbila, že v tom případě dodá hlasy nutné k tomu, aby sněmovna mohla přehlasovat veto Senátu. "Ten slib je jednoznačný," potvrdila dnes předsedkyně lidoveckých poslanců Soňa Paukertová.

V úterý lidovečtí poslanci jakoby pro výstrahu ruku pro opětovné zvýhodnění benefitů nezvedli. Nehlasovali ovšem ani proti, naopak - odhlásili se a tak umožnili sociálním demokratům a komunistům prosadit vládní návrh ve sněmovně.

 

Právě se děje

Další zprávy