Odboráři se s Topolánkem znovu sejdou. Mají podmínky

Kateřina Eliášová
29. 3. 2008 11:30
Schůzka tripartity skončila předčasně kvůli urážkám
Premiér nám řekl, že lžeme a okrádáme zaměstance o teplá jídla, říká Jaroslav Zavadil
Premiér nám řekl, že lžeme a okrádáme zaměstance o teplá jídla, říká Jaroslav Zavadil | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Odboráři a zaměstnavatelé jsou ochotni znovu jednat se zástupci vlády v rámci tzv. tripartity. Její páteční jednáni po několika minutách skončilo. Premiér Topolánek totiž odborové předáky pozurážel.

Topolánek se do odborů hlasitě pustil kvůli stravenkám, ačkoliv na programu byla debata o  novele zákona o zaměstnanosti. Vyčetl jim, jak bojovaly za zachování daňových výhod pro stravenky.

"Premiér nám řekl, že lžeme a okrádáme zaměstance o teplá jídla," popsal Topolánkův výlev místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. "A taky řekl, že se doposud domníval, že ta tripartita moc k ničemu není, ale teď je přesvědčený o tom, že je úplně nanic," dodal.

Předseda vlády Mirek Topolánek poslouchá ministra financí Miroslava Kalouska na tiskové konferenci.
Předseda vlády Mirek Topolánek poslouchá ministra financí Miroslava Kalouska na tiskové konferenci. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte více o roztržce odborů a Topolánka

Tripartita se nicméně sejde znovu, a to ještě před jednáním vlády, která se bude novelou zákona v zaměstnanosti zabývat.

"Mohu potvrdit, že se znovu sejdeme v úterý 1. dubna," řekl Aktuálně.cz předseda Odborového svazu Kovo Josef Středula.

Máme podmínky

Středula nicméně řekl, že se zástupci Rady hospodářské a sociální dohody sejdou s Topolánkem a dalšími ministry jen za určitých podmínek.

"Především budeme požadovat slušnost, korektnost a důstojnost jednání," uvedl Středula. Odbory budou chtít také slyšet omluvu od premiéra, ta písemná, kterou jim dnes zaslal, podle něj nestačí.

Foto: Aktuálně.cz
Špicar bloguje: O čem nebyla rozpuštěná tripartita

"Chceme hlavně slyšet, jestli hodlá česká vláda vůbec tripartitu podporovat a chceme také garance, že s námi bude projednávat příslušné zákony dřív, než půjdou na vládu," vyjmenoval další podmínku Středula.

Podle něj totiž několikrát nastal případ, že vláda některé zákony předložila na jednání tripartity až poté, co je sama projednala.

"Takové jednání přeci nemá smysl, k zákonům se chceme vyjádřit dříve, než je vláda schválí," doplnil Středula. Také si postěžoval, že na jednání tripartity ministři mnohdy nechodí. "Budeme chtít dostatečnou účast," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy