Obcím se vrátí radary. Smí měřit tam, kde určí policie

ves
3. 9. 2008 16:20
Vláda "napravuje" rozhodnutí sněmovny
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Vláda se snaží napravit rozhodnutí poslanců, kteří při překotném schvalování zákona o policii vzali obcím a městským strážníkům možnost měřit rychlost aut na silnicích.

Kabinet na dnešním zasedání kývl na návrh novely silničního zákona od ministra vnitra Ivana Langra, který obcím pravomoci vrací.

Úprava k nim ale bude přísnější než nyní. Měřit rychlost totiž budou moci jen tam, kde jim to povolí státní policie.

"Podmínkou bude dohoda s policií. Je za tím třeba i koordinace, aby obecní hlídky například neměřily na stejných místech jako státní," uvedl po jednání vlády vicepremiér Jiří Čunek.

Ministr Langer ale touto podmínkou v novele zákona o provozu na pozemních komunikacích vyhovuje také kritikům současného stavu. Těm vadí, že některé obce si pokutami jen plní své pokladny. Radar proto postaví třeba na rovný úsek těsně za hranicí obce a pouze vybírají peníze, aniž by to nějak přispělo k bezpečnosti na silnicích.

Obce oponují, že do radarů investovaly miliony a vliv na bezpečí je nezanedbatelný.

Čtěte také:

Například podle prvního náměstka pražského primátora Rudolfa Blažka ubylo za poslední rok v Praze mrtvých při nehodách o jedenačtyřicet procent.

"Pokud srovnáme doposud vyhodnocená období let 2007 a 2008 (leden až květen), poklesl počet dopravních přestupků na měřených úsecích komunikací o jednu čtvrtinu, což je pokles mimořádně výrazný. Přitom současně v měřených úsecích narostl meziročně počet projíždějících aut o osm milionů vozů," řekl Blažek.

Zákon musí celým legislativním procesem projít do konce roku. Pokud včas nebude schválen, obce o možnost měřit rychlost na silnicích přijdou prvního ledna.

 

Právě se děje

Další zprávy