O vládě začne Klaus jednat s ODS

Red DOM
29. 10. 2006 13:55
Praha - Václav Klaus podle svého tajemníka zřejmě vyzve ODS k jednání už zítra. Prezident chce při vyjednávání hrát mnohem aktivnější roli než dosud. Uvnitř: VÝSLEDKY VOLEB
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Prezidentův tajemník Ladislav Jakl dnes Českému rozhlasu řekl, že politické strany se už teď nemohou vymlouvat na volby, a prezident je bude proto tlačit k takovému řešení situace, které by mělo většinovou podporu.

Jakl také poukázal na to, že víkendové volby na rozdíl od červnových neskončily patem, a naopak přinesly jasný a srozumitelný výsledek. Klaus takovou zprávu voličů bude respektovat, doplnil Jakl.

V druhé části Otázek Václava Moravce Ladislav Jakl řekl, že prezident Václav Klaus příští týden zřejmě vyzve ODS, aby ze svého středu vybrala politika, který začne jednat o nové vládě.

Prezident Václav Klaus dnes večer ve Vladislavském sále na Pražském hradě rozdával státní vyznamenání.
Prezident Václav Klaus dnes večer ve Vladislavském sále na Pražském hradě rozdával státní vyznamenání. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Šéf ČSSD Jiří Paroubek označil Jaklovy výroky za "sondování terénu". Nevzdává se naděje, že po neúspěchu předsedy ODS Mirka Topolánka, přijde na řadu se sestavováním kabinetu on jako šéf druhé nejsilnější strany.

Postoje stran se po volbách nemění

Po pěti měsících od voleb se budou politici snažit najít řešení povolebního patu a sestavit vládu s většinovou podporou.

Infobox
Autor fotografie: Ondřej Besperát

Infobox

PŘEČTĚTE SI ANALÝZU:

VÝSLEDKY VOLEB

V Otázkách Václava Moravce uvedli nejvyšší představitelé čtyř stran vyjma ČSSD, že uvažují o překlenovací vládě a předčasných volbách.

Na rozdíl od šéfů ODS, KDU-ČSL, Strany zelených a KSČM trvá předseda sociální demokracie Jiří Paroubek na vyčerpání všech tří ústavních pokusů o sestavení vlády. Zopakoval možnosti dalšího vývoje, které prezentoval již před volbami. K nim patří například vytvoření velké koalice nebo menšinové vlády ČSSD.

Možnost "duhové koalice" označil za nepravděpodobnou. "Já to vidím jako málo pravděpodobné, že bychom do toho šli," odmítl takovou variantu Paroubek.

Úřadující předseda lidovců Jan Kasal v pořadu variantu duhové vlády, ve které by KDU-ČSL dělala nárazník mezi sociálními a občanskými demokraty. Paroubek však tuto variantu či variantu vlády, na které by se podíleli i zelení, považuje za nevýhodnou,
protože "dva se lépe dohadují na kompromisu".

Velkou koalici ODS a ČSSD však odmítá Topolánek. V diskusi uvedl, že Paroubek zmiňuje pouze varianty výhodné pro ČSSD.

Předseda KSČM Vojtěch Filip obnovil myšlenku vlády "národní shody", se kterou komunisté přišli už v létě.

Měnit, či neměnit 1. zákon?

V diskusním pořadu se dostalo také na téma změna Ústavy. Tentokrát v souvislosti s nízkou účastí ve druhém kole voleb do Senátu PČR.

Jedním z receptů na zvýšení účasti by podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka bylo zajistit větší časový odstup druhého kola od toho prvního. Možností by podle něho bylo posunout 2. kolo o týden.

Šéf komunistů Vojtěch Filip do debaty přispěl návrhem předsunout první kolo před komunální volby a druhé pak vyhlásit na stejný termín jako volby do zastupitelstev obcí.

"Co takhle dělat politiku jinak?" kontroval na otázku moderátora, jak zajistit vyšší účast, předseda Strany zelených Martin Bursík. Podle něho by receptem mohlo být přiblížit politiku lidem, respektive uzákonit referendum.

 

Právě se děje

Další zprávy