Nový kabinet zdědí po Rusnokově vládě boj proti korupci

ČTK ČTK
13. 11. 2013 12:53
Vláda v demisi prodloužila termíny u některých bodů protikorupční strategie
Premiér v demisi Jiří Rusnok.
Premiér v demisi Jiří Rusnok. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vláda v demisi prodloužila termíny u některých bodů protikorupční strategie. Úkoly chce totiž přenechat novému kabinetu, který by měl vzniknout na základě výsledku říjnových voleb.

Vyplývá to z aktualizace protikorupční strategie, kterou ve středu vláda Jiřího Rusnoka projednala.

Mnohé návrhy, které vzešly z protikorupční strategie, byly sice připraveny, kvůli rozpuštění Sněmovny ale nebyly projednány. "Z obavy změny politického zadání a dalšího směřování vybraných problematik některé resorty přestaly plnit i úkoly nelegislativní. U některých úkolů je skutečně vhodné vyčkat až na rozhodnutí nové vlády," zdůvodňuje se v materiálu prodloužení termínu pro splnění některých úkolů.

Delší čas dostane například ministerstvo vnitra na předložení zákona o úřednících, který má odpolitizovat veřejnou správu a určit hranici mezi pozicemi obsazovanými politicky a apolitickými úřednickými místy.

Až do poloviny příštího roku bude mít vnitro čas na přípravu novely zákona o svobodném přístupu k informacím, která má zabránit obstrukcím ze strany organizací, které mají informace poskytovat.

Lhůta pro předkládání novel zákona o veřejných zakázkách a koncesního zákona se posune na konec roku 2014. Novely by měly zajistit rozkrývání konečných vlastníků firem, které se ucházejí o veřejnou zakázku či koncesi. Původně se počítalo s termínem do konce letošního roku.

Odložení termínů se dotkne rovněž vypracování analýzy možností, jak podporovat a chránit oznamovatele trestné činnosti, takzvané whistleblowery, a také strategie a metodiky veřejného nakupování.

Boj s korupcí měla v minulé vládě na starosti bývalá vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). Současný kabinet pozici neobsadil, proto úkoly přešly přímo pod premiéra Rusnoka.

 

Právě se děje

Další zprávy